Bayilik Veren Firmalar

Bayilik Veren Saat Üreticileri ve Distribütörleri

saatSaat artık zamanı göstermenin ötesinde sahibinin kimliğini simgeliyor. Pazar özellikle lüks segmentte hızla gelişiyor. Türkiye’deki saat üreticileri ve distribütörleri, 2015’e yeni verecekleri bayiliklerle pazarı daha da büyütecek…

GÜNÜMÜZDE saat zamanı gösteren bir araç olmaktan çok, prestijli bir aksesuar olarak görülüyor.

Bu da tüm dünyada oldukça büyük hacimli bir pazar yaratıyor. En büyük segment olan lüks kol saati pazarı, genel olarak lüks ürünler piyasasına benzer özellikler gösteriyor. Yani çok değişken olmayan, büyük bir ciro yaratıyor.

Özellikle sevgililer günü, yılbaşı gibi özel günler bu pazarın en hareketli dönemi kabul ediliyor. Aksesuarda kadın tüketici için mücevher birinci sırada yer alırken, saat pazarının en önemli tüketici grubunu erkekler oluşturuyor. Kullanıcılar daha yüksek oranla erkeklerden oluşuyor. Fiyatlar ise oldukça değişken. 45-50 TL seviyelerinde başlayan saat fiyatları yüz bin TL’lere hatta üzerine kadar çıkıyor.

HER YIL 11 MİLYON SAAT GELİYOR

Dünya saat pazarı ve modasında lider olan İsviçre markaları, Türkiye’de de başı çekiyor. Türkiye’de ağırlıklı olarak yan sanayi olmakla birlikte, az miktarda saat üretimi yapılıyor. İsviçreli saat markaları Nacar’ı Konyalı Saat, Momentus’u ise Merkez Saat’in satın almasıyla birlikte artık yerli saat markaları da rekabette yer alıyor. Arıkan Saat da Türkiye’de üretim ve tasarımı yapan az sayıda Türk şirketlerinden.

Ancak pazara büyük oranda ithal saatler yön veriyor. Dolayısıyla pazarın hareketliliğini ithalat rakamlarından izlemek mümkün. Türkiye her yıl 11 milyon adet civarında saat ithal ediyor. İthalat yapılan ülkelerin başında İsviçre yer alıyor. Türkiye’de pek çok büyük distribütör var. Her yıl yeni pek çok markayı Türkiye’ye getiren bu distribütörler vasıtasıyla pazarda hemen marka ve model saat bulmak mümkün.

Franchise de veren distribütörler, girişimcilere uygun iş fırsatları sunuyor.

İNGİLTERE’DE SATACAK

Alexandre Christie’nin Türkiye distribütörlüğünü yürüten Erya Saat, 85 bayi ile hizmet veriyor. Öte yandan KKTC ve Kosova’da da Alexandre Christie’nin satışını gerçekleştiren şirket, yakın zamanda İngiltere ve Türki Cumhuriyetlerde de faaliyete başlayacak. Erya Saat Genel Müdürü Tolga Kavaş, “Şu an için tek markamız olan Alexandre Christie’ye odaklanmış durumdayız. Kısa bir süre içinde portföyümüzdeki marka sayısını şirketimizin vizyonu doğrultusunda artırarak sektörde sağlam adımlarla ilerlemek istiyoruz” diyor. Öncelikli hedeflerin Alexan-dre Christie’nin pazardaki konumunu sağlamlaştırmak olduğunu söyleyen Kavaş, şöyle devam ediyor: “Piyasaya yeni bir hareket ve canlılık getirecek üst grup bir marka getirmeyi de düşünüyoruz. Bu doğrultuda görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın gelecekte Erya Saat geniş ürün portföyü ile alışılmışın dışında hareket eden bir firma olarak adından çok daha güçlü bir şekilde söz ettirecek.” Kavaş, Erya Saat’in yeni dönemde Türkiye ve yurtdışında bayilik ağım genişletmeye devam edeceğini de sözlerine ekliyor. Tüm bayilik taleplerini titizlikle değerlendirdiklerini anlatan Kavaş, “Öncelikli hedeflerimizden bir tanesi kalıplaşmış distribütörlük anlayışlarından sıyrılarak hem bayilerimizin hem de şirketimizin menfaatini kollayarak bir ortak nokta oluşturmak. Alexandre Christie markasını Türkiye ve Avrupa’da doğru temsil etmeyi amaçlıyoruz” diyor.

“ULAŞILABİLİR OLMAK ÖNEMLİ”

Tevfik Aydın Saat’ın ilk mağazası Trabzon’da 1889 yılında H. Mehmet Nuri Aydın tarafından açıldı. Oğlu Tevfik Aydın baba mesleğine devam ederek, 1940’da İstanbul Eminönü meydanında ikinci mağazalarını açtı. Bugün şirketin portföyünde Meistersinger, Nomos Glashütte, Zeno-Watch Basel, Longines, Tag Heuer, Ma-urice Lacroix, Tissot, Calvin Klein, Frederique Constant, Bell&Ross, Raymond Weil, Victori-nox Swiss Army, Movado, Technomarine gibi saat markalarının mekanik ve kuartz modellerinin yanı sıra Montblanc saat, kalem ve aksesu-arlanna ve Modalo Saat kurma kutuları bulunuyor. Halihazırda iki mağazasıyla hizmet veren Tevfik Aydın Saat’in Bursa ve İzmir’de de bayileri bulunuyor.

Dijital dönüşüm sürecinde, stratejilerim ‘Her zaman ulaşılabilir olmak’ prensibi üzerinden kurguladıklarını söyleyen şirketin üçüncü kuşak yöneticisi Ömer Fatih Aydın, sözlerine şöyle devam ediyor: “Halihazırda, e-ticaret yapmıyoruz ancak müşterilerimiz mail veya telefon, yoluyla irtibata geçtikleri takdirde istedikleri ürünleri banka havalesi yoluyla adreslerine gönderiyoruz.

Ayrıca, iş konumuz olan saat ve kalem hakkında bu konunun meraklılarına ulaşmak ve onlarla fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Ustasaati.com adında bir bloğumuz bulunuyor. Sosyal medya hesaplarımız üzerinden de saat meraklılarıyla interaktif iletişim içindeyiz. Mağazalarımız kapandıktan sonra bile saat meraklıları bize bu mecralardan her an ulaşabiliyorlar.”

TÜRK TÜKETİCİSİ ADRIATICA’YI SEVDİ

İsviçre’nin köklü saat markalarından Adriatica, geçtiğimiz yıl STV Saat ile Türkiye pazarına girdi. 1852 yılında kurulan ve İsviçre’nin ilk saat üretim firmalarından biri olan Svviss Watch Company’nin markası olan Adriatica bugün 25 ülkede distribütörleri, 20 ülkede ise satış kanalları aracılığı ile dünya pazarında toplam 45 ülkede yer alıyor. Önceleri sadece erkek modelleri üreten marka, 2005’ten itibaren Svvarovski kristalli modelleri ile kadın saati üretmeye başladı. Yıllık dünya genelindeki saat satış adedi yaklaşık 120 bin adet civarında olan Adriatica’nın koleksiyonlarının yüzde 47,5’i kadın, yüzde 47,5’i erkek ve yüzde 5’i spor modellerden oluşuyor.

Önümüzdeki dönem bayi kanalıyla büyümeye devam edeceklerini söyleyen STV Saat Genel Müdürü Sezai Ünlü sözlerini şöyle sürdürüyor: “Kaliteli İsviçre yapımı saat modellerimizi, saat severlere ulaşabilecekleri uygun fiyatlara sunmak hedeflerimizden yalnızca biri. Moda çizgilerle komplikasyonu birleştirdiğimiz Twin Motion gibi modellerimizin gördüğü ilgi ise Türk saat severlerinin de markamızdan hoşlandığını gösteriyor.”

“SAAT SOSYAL KİMLİĞİN BİR PARÇASI”

1960’h yıllarda sektöre saat çerçevesi imalatı ile adım atan Günsal Saat, saat ithalatına 1976’da Raymond Weil markası ile başladı. Firma bugün Raymond Weil’in yanı sıra 88 Rue Du Rhone, Lacoste ve Scude-ria Ferrari markalarının Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor. Aynı zamanda Raymond Weil ve Lacoste saatlerinin dünya üzerindeki en eski distribütör olma unvanını taşıyan şirketin bugün Türkiye genelinde 500’e yakın bayisi bulunuyor.

Günsal Saat CEO’su Jj Mehmet Salt, Lacoste’un en çok talep gören markalardan olduğu bilgisini veriyor. Tüketiciye doğru zamanda doğru mesajı iletmenin önemini vurgulayan Salt, pazarlama stratejisine özel bir önem verdiklerini anlatıyor: “Tüketiciye ulaşmak için 360 derece pazarlama iletişimi yapıyoruz. Bünyemizdeki markaların hepsi farklı karakterlere sahip, her biri için farklı stratejiler ve farklı planlar uyguluyoruz.”

Salt Türkiye’nin değişen tüketim alışkanlıklarını ise şöyle anlatıyor: “Türkiye’de saat artık ihtiyaç olmaktan çıkıp bir simge haline geldi. Yaşamın her alanında seçtiğiniz ürünler tarzınızı belirliyor. Bu yaşam tarzı da sosyal statü ve hatta kimlik oluşturur hale geldi. Kullandığınız araba, giydiğiniz kıyafetler sosyal ortamlarda hakkınızda fikir veriyor. Saat de bunlardan biri, zamanı gösteren bir aksesuar olmanın dışında bir statü göstergesi haline gelmiş durumda.”

HEM BAYİ HEM DİSTRİBÜTÖR

Tayfun Candan ve Recep Küçükçavuş tarafından kurulan La Hora Tayfun Candan şirketi, Graham, Franck Müller, Technomarine, Momo Design gibi markaların bayiliklerine sahip. Şirket 2010’dan bu yana ise Aviator markasının distribütörlüğünü yürütüyor. Bu markanın bayilik kanadını büyütmeye devam edeceklerini söyleyen şirketin kurucu ortağı Tayfun Candan, 2015’in ilk altı ayında 15 yeni bayi ile anlaşması yapacaklarını söylüyor. Şirket önümüzdeki dönem İstanbul dışında Ankara, İzmir, Antalya, Kayseri gibi şehirlere de bayilikler vermeyi planlıyor. Ana hedeflerinin doğru satış noktalarıyla doğru satışı gerçekleştirmek olduğunu belirten Candan şöyle devam ediyor:

“2010 yılı itibariyle sağlam adımlarla mağazacılıkta ciddi bir yol kat ettik. Ancak perakende kanadına da güç verebilecek desteğin toptancılık olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla Aviator markasını bünyemize kattık. Bu marka ile de önümüzdeki dönem bayilik ağımızı daha da genişleteceğiz.”

YENİ MARKALAR YOLDA

1971’de çeşitli saat markalarının pazarlamasını yaparak faaliyetlerine başlayan Saat&Saat, 1994’te Adidas saatlerinin distribütörlüğünü alarak kendi satış organizasyon ağını kurmaya başladı. 2006’da ilk mağazasını açan firmanın bugün 170 satış noktası bulunuyor. Bunun 96’sı Saat&Saat, ikisi TAG Heuer butik, 12’si ise Campanola mağazası. Ayrıca 27 Boyner ve 20 YKM mağazasmda satışı yapılan markanın iki corner’ı, üç franchise mağazası ve yedi kiosku bulunuyor. Ayrıca 400’e yakın bayisi bulunan şirket, 26 saat, dokuz takı olmak üzere toplam 35 markanın distribütörlüğünü yürütüyor. TAG Heuer, Maurice Lacroix, U-Boat, Burberry, Versace, Fendi, Salvatore Ferragamo, Roberto Cavalli by Franck Muller, Emporio Armani, Gc, Tory Burch, Hugo Boss, Welder, Cerutti 1881, Michael Kors, Kari La-gerfeld, Marc by Marc Jacobs, Guess, Tommy Hilfi-ger,Diesel, DKNY, Versus, Skagen, Esprit, Fossil ve Adidas, Saat&Saat’in portföyünde yer alan markalar.

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya bu markalar arasında en çok talep görenlerin Emporio Armani, Guess, Fossil ve Michael Kors olduğu bilgisini veriyor. 2015’e Roberto Cavalli by Franck Muller markası işbirliğiy-le başladıklarını söyleyen Kaya, yıl içinde Türkiye’ye yeni markalar getirmeye devam edeceklerini söylüyor. Kaya, “2015 planlarımıza göre mevcut 170 mağazamıza 16 mağaza daha ekleyerek satış ağımızı genişletmeyi hedefliyoruz” diyor.

TÜRK TASARIMLARINI DÜNYAYA SATIYOR

Arıkan faaliyetlerine 1985 yılında Eminönü’nde küçük bir dükkanda perakende ve toptan saat ticaretiyle başladı. Mahmut ve Kadir Arıkan’ın kurduğu küçük saatçi dükkanı, 30’uncu yılını kutlamaya hazırlandığı 2015’e, dört kıtaya ihraç ettiği saat tasarımlarıyla giriyor. 90’lı yıllarda toptan dağıtım ağına kendi ithalatlarını ekleyerek devam eden Arıkan, 2000’li yıllarda ise çeşitli satın almalar, distribütörlükler ve lisanslamalarla, markalaş-ma yönünde ilerledi. 2010’da İsviçreli Wainer’in, 2013’te bir Türk markası olan Quantum’un ardından 133 yıllık ünlü spor markası Slazenger’m tüm dünyadaki saat üretim lisansını alan Arıkan bugün, bu üç markayla 20 ülkeye Türk tasarımı saatler satıyor. Wainer’i İsviçre’de, diğer markaları Uzakdoğu’da ürettiren Arı-kan Saat, tasarımları ise Türkiye’de yapıyor. Şirketin portföyünde Wainer, Quantum, Slazenger, Poliçe, I-watch, Belmond, Essence ve Louis Lauren markaları bulunuyor. Tüketiciye sadece bayi kanalından ulaşan şirketin Türkiye genelinde 2 bin 500 bayisi bulunuyor.

İki uluslararası moda markasının saatlerinin Türkiye distribütörlüğü için görüşmeler yaptıklarını söyleyen Arıkan Grup Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Arıkan şirketin yeni projesini şöyle anlatıyor: “Tasarımcıdan tüketiciye konseptimizin çalışmalarına başladık. Bu proje ile alışveriş merkezlerinde eksik olan ulaşılabilir fiyatlı saatleri Türkiye ile buluşturacağız. 2015’te 15-20 arasında perakende noktası açmayı hedefliyoruz, ilk mağazayı açtıktan sonra franchise vermeyi planlıyoruz. Bu noktalar, hem mağaza hem kiosk şeklinde olacak. Ayrıca aksesuar ve teknoloji sektöründe kangren olan satış sonrası hizmet süresini ise 72 saate çekeceğiz.”

2014’TE 630 BİN CASIO SATTI

Ersa, 1986 yılında Mustafa Ergün tarafından İstanbul’da küçük bir aile şirketi olarak kuruldu. Şirketin distribütörlüğünü aldığı ilk markası Maxell mikro pilleri oldu. Yıllar içinde firma, başta Casio saatleri olmak üzere dünyaca ünlü birçok saat markasının Türkiye distribütörlüğünü aldı. Bugün Ersa, saat alanında Konyalı Saat mağazaları ile faaliyet gösteriyor. Casio, Bulova, Harley Davidson, Bruno Söhnle, Puma, Pierre Cardin, Swiss Military, Tim-berland, Just Cavall,, Sector ve Ferre Milano ise şirketin distribütörlüğünü yürüttüğü markalar.

2015’te de portföylerine yeni markalar eklemeye devam edeceklerini söyleyen Ersa Saat’in Genel Müdürü Orhan Korkusuz, “Ersa’nm portföyünde adet bazında en çok satan markası olan Casio aynı zamanda Türkiye’nin de en çok satan ve en çok sevilen saat markalarından. 2014’ü 630 bin adetlik satış rakamıyla kapattık” diyor.

Ersa’mn Türkiye genelinde bine yakın satış noktası bulunuyor. Ayrıca sadece Casio markasının satıldığı beş adet G-Factory ve 20 adet Konyalı Saat mağazası bulunuyor. Korkusuz, şirketin yatırım planlarını ise şöyle anlatıyor: “2015’te marka portföyümüze yeni markalar eklemeye devam edeceğiz. Bu sayede Türkiye’de saat sektöründe pazar payımızı artırmaya devam edeceğiz. Yeni G-Factory mağazaları için doğru lokas-yonlar her zaman ilgimizi çekiyor ve görüşmelerimiz devam ediyor. Konyalı Saat’in saat perakendeciliğindeki hedefi zaten liderlik olduğu için yatırımları hiç bitmiyor.”

“ONLINE EN ÖNEMLİ KANALLARDAN”

Bugün üçüncü kuşak tarafından yöneti len Acarsoy Saat, 1956’da Cahit Acarsoy tarafından kuruldu. Şirket ilerleyen yıllarda ünlü saat markalarının distribütörlüğü almaya başladı. Azzaro, Momo Design, Wenger ve Cover firmanın distribütörlüğünü yürüttüğü markalar. Ayrıca şirket bugün 30’a yakın markanın 2 binden fazla modelinin satışını gerçekleştiriyor.

Acarsoy Saat Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Can Acarsoy, Momo Design’ın İtalyan kültürünü yansıtan modellerinin en çok talep gören ürünler olduğunu anlatıyor. Gelişmiş bir bayi ağma sahip olan şirketin, iki tane de kendi mağazası bulunuyor. Online satışın en önemli kanallarından biri olduğunun altını çizen Acarsoy, Türkiye’nin lüks saat üreticileri için önemli bir ülke konumuna geldiğini belirterek, “Prestijli markalar Türkiye’ye büyük önem veriyorlar ve bu pazarda yer almak önemli hedefleri arasında bulunuyor” diyor. Türkiye’deki satın alma alışkanlıklarının son yıllarda Avrupa ve ABD ile benzerlik gösterdiğini anlatan Acarsoy şöyle devam ediyor:

“Türkiye artık dünya modasıyla aynı havayı soluyor.

Tüketici geçmiş yıllarda sadece Avrupa’dan satın alabildiği marka ve ürünleri artık kolaylıkla Türkiye’de bulabiliyor. Ortadoğu ve Rusya’dan gelen tüketiciler daha ışıltılı ve değerli taşlar ile tasarlanmış ürünlere rağbet ediyor.”

“ONLINE’A YATIRIM DEVAM EDECEK”

Merkez Saat 1983’te Selim Talvi ve ortakları tarafından kuruldu. 1992’de Momentus’u bünyesine katana kadar duvar saati ve yedek parça ithalatı ile uğraşan şirket, Momen tus’un mülkiyetini isviçreli aileden aldı. Şirket, 2009’ da marka haklarım satın alarak temelini attığı Vialux markasını 2013’te Türkiye pazarına sundu. Ayrıca Nautica, Timex, Kenneth Cole, Nixon, Brooks Brothers ve Levi’s Watches markalarının Türkiye distribütörlüğünü yürütüyor.

Merkez Saat Yönetici Ortağı Hayati Talvi, 2014’te 240 bin adet saat sattıklarının bilgisini veriyor ve bu rakamın içinde en büyük payın Momentus’a ait olduğunu söylüyor. En büyük satış kanalını bayilerden oluştuğunu belirten Talvi, 500’ün üzerinde bayileri olduğunu söylüyor. Merkez Saat’in ürünleri fKM, Boyner, Ender gibi mağaza zincirlerinde satış noktaları ile Nll, Hepsi Burada, Gitti Gidiyor, Morhipho, Markafoni gibi e-ticaret sitelerinde satılıyor. Talvi yakın zamanda yapılan yatırımları ve önümüzdeki dönem yatırım planlarını ise şöyle anlatıyor:

“Markalarımıza ve şirketimize her yıl yatırımlar yapıyoruz. Momentus ve Vialux’te sıklıkla yeni modeller piyasaya sunuyoruz. Momentus markamızı basta ABD olmak üzere, Fransa, İsrail, Azerbaycan, İran, Irak, Libya, Senegal, Ukrayna, Rusya, Dubai ve Katar’a ihraç etmeye başladık. Yeni markamız Vialux un ihracatına Iran, Angola ve Libya ile başladık. Çok yakında ithalatını yaptığımız markaları Zamanatolyesi.com isimli sanal mağazamız aracılığı ile tüketicilere sunmayı hedefliyoruz.”

“MARKA SEÇİMİ ÖNEMLİ”

Uzun yıllardır gözlük ve saat alanında faaliyet gösteren Kuz Ailesi, 1970’de ilk mağazasını İstanbul Aksaray’da açtı. Revue Thommen, Buler, Oakley, Sandoz, Viceroy, Aigner, Grova-na, Guy Laroche ve Swiss Legend’in Türkiye distribütörlüğünü yapan firma, mağazalarında 40’a .yakın markaya yer veriyor. Kuz Saat Genel Koordinatörü Lütfü Kuz, marka seçiminde çok titiz davrandıklarını anlatıyor: “Birçok dünya markası firmamız tarafından temsil edilmek istenmesine rağmen, çok ince eleyerek kaliteli ve ülkemiz insanının zevkine hitap eden marka ve modeller üzerinde yoğunlaşıyoruz.” Kuz müşteri profilinin ağırlıklı olarak İsviçreli saat markalarını tercih ettiklerini anlatan Lütfü Kuz, “Bununla birlikte işlevsellik ve tasarımda müşteri tercihlerini etkileyen unsurlar” diyor.

Kuz Saat’in ağırlıklı olarak AVM’lerde olmak üzere 15 mağazası bulunuyor. Kuz, “Özellikle İstanbul’daki ulaşım zorluğu nedeniyle, insanlar evlerine yakın AVM’leri veya internetten alışveriş yapmayı tercih ediyorlar. Bu nedenle Kuz.com’a odaklanıyoruz. Kapıda ödeme, ücretsiz kargo, mağazada değişim gibi kolaylıklar müşterimizin ilgisini artırıyor.”

HEM ÜRETİYOR HEM SATIYOR

Konyalı Saat’in ilk saat mağazasını Mustafa Nalçacı tarafından 1951’de Konya’da açıldı. 1963’de Sirkeci’ye taşınan şirket, 1965’te ise Universal Geneve’in distribütörlüğünü aldı. Konyalı Saat kurduğu ikinci şirketi SASA ile 1968’de bekçi kontrol ve duvar saati üreten Türkiye’nin ilk saat fabrikasını kurdu. Saat üretimine devam ederken ithal ettiği kol saatlerini de Türkiye’nin her tarafındaki 300’e yakın bayisine satmayı sürdürdü. 1979’da Erben Kontrol A.Ş. ile kontrol sistemleri ve meydan saatleri üretimine girdi. 2001 yılına kadar tek mağazasıyla faaliyetini sürdüren Konyalı Saat, bu tarihte Ersa Saat ile ortaklık kurarak hızla mağazalar açmaya başladı.

Konyalı Saat Genel Müdürü irfan Nalçacı bu dönemi şöyle anlatıyor: “Öncesinde uzun süre perakendecilikte büyümek istiyorduk. Kriz bunun için çok güzel bir fırsat sundu. O dönemin popüler Car-refour AVM’lerinin kiralamasını yapan Fransız arkadaşlarım vardı. Krizde sıkıntıya giren Tik-Tak isimli, altı şubeli mağazalar zincirini almak isteyip istemediğimizi sordular. Altı mağazayı birden alarak bize destek veren altı franchise şubemizle beraber 12 mağazaya ulaştık.” Bugün 24 mağazayla hizmet veren Konyalı Saat’in portföyünde Zenith, Nacar, Movado, Carrera ve Jean Perret gibi markalar bulunuyor.

Konyalı Saat franchise vermeye de devam ediyor. AVM’lerde minimum 60, cadde üzeri lokasyonlarda minimum 50 metrekare mağaza şartı koşan Konyalı Saat, saat veya kuyum sektöründe en az beş yıllık tecrübe istiyor. Konyalı Saat mağazası açmanın franchise bedeli dahil, anahtar teslim ortalama yatırım maliyeti ise 100-120 bin euro.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu