Bayilik Veren Firmalar

Bayilik Veren Firmalar 2017

Franchise Veren Firmalar 2017

2017’de 60 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen franchising sektörüne her geçen gün yeni şirketler dahil oluyor. Özellikle Anadolu’da alt yapısını oluşturan pek çok marka, sisteme dahil olarak yeni iş sahalarının açılmasına fırsat yaratıyor. Franchise vermek için harekete geçen 24 yeni marka, 2017 sonuna kadar 496 şube açmayı hedefliyor.

2015 yılında 43 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan franchising sektörünün bu yılı 50 milyar dolarla kapatması bekleniyor. Ekonomik ve siyasi anlamda zor bir yıl olan 2016’da da pazar istikrarlı büyümesini sürdürmeyi başardı. Bu şaşırtıcı değil. Çünkü araştırmalar gösteriyor ki kriz dönemlerinde franchising sektörü daha hızlı büyüyor. Pek çok girişim, sıkıntılı bu süreci fırsata geçirmek için harekete geçiyor. Bu dönemlerde ortaya çıkan markalar, riski düşük bir model olduğu için franchising sistemiyle büyümeyi tercih ediyor.

2017’de 60 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması beklenen franchising sektöründe yeniler kadar hali hazırda var olan markaların yanı sıra yeni markalar da sektörün büyümesine ciddi bir katkı sağlayacak. Bu yıl Türkiye’nin dört bir yanında alt yapısını oluşturan pek çok marka, sisteme dahil olmaya hazırlanıyor. İlk kez franchise vermek için bu yıl harekete geçen 24 yeni marka, 2017 sonuna kadar 496 şube açmayı hedefliyor. Sektörün yeni yüzleri olan bu markalan ve franchise koşullarını kaleme aldık.

bayilik-veren-firmalar-2017

Yeni konseptlerde özellikle geleneksel lezzetlerin öne çıktığını söylemek mümkün. Çiğköfte, pide, dürüm, köfte gibi lezzetleri farklı bir konseptle yeniden yorumlayan girişimciler dikkat çekiyor. Ucuz bir protein kaynağı olan tavuğa yönelik konseptlerin de sayısı hızla artıyor. Bunun dışında araç bakımdan, eğitime kadar çok farklı alanlarda fırsatlar var.

KIOSKTA BAKLAVA SATIŞI

Toplam büyüklüğü 20 milyar dolara ulaşan tatlı sektörü, girişimcilerin tercih ettiği alanlardan biri haline gelmiş durumda. Örneğin Türkiye’de günlük ortalama 600 ton baklava üretiliyor, tahmini üretici sayısı ise 30 bin civarında. Baklava segmetinde yıllık toplam cironun 4,5 milyar TL’ye ulaştığına dair veriler bulunmasına rağmen, baklavacılık küçük ölçekli işletmeler ve mahalle arası pastanelerde bile yapılan bir iş haline geldiği için net rakamları vermek çok mümkün değil. Bu da sektöre yeni markaların girmesine neden oluyor.

Haşan Gültekin Gaziantep Baklavacısı, çalışma hayatına tekstil sektöründe başlayan ve girişimciliğe soyunmasıyla bu yıl kurulan bir marka. Üç farklı konseptte franchising veriliyor. Geleneksel konsept mağazalar, 120 ile 250 metrekare arası büyüklükte al-götür ve oturup tatlı yemek isteyen müşterilere hitap ediyor. 400 metrekare ve üzeri alana sahip cafe/restoran modeli ise ağırlıklı oturma müşterisi potansiyeli olan yerler için uygun. Kiosk konsepti minimum 15 metrekareden başlayan alanlarda kurulabiliyor. Anahtar teslim maliyeti metrekare başına 900 ile bin 100 dolar arasında değişiyor. Royalty bedeli ise 2017 sonuna kadar alınmıyor.

YENİ MARKALAR GELİYOR

Özellikle köfte, girişimcilerin gözdesi oldu. Türkiye’de 300’e yakın köfte çeşidi bulunuyor. Çoğunda tarifler benzer olsa da lezzet açısından oldukça geniş bir yelpaze söz konusu. Bu çeşitlilik doğal olarak Türkiye’de birçok köfte markasının ortaya çıkmasına yol açıyor. Bu yeni markalar içanchi-sing vererek büyümeyi tercih ediyor.

Gurme burger alanında faaliyet gösteren 30 şubeli Burger House’un kurucu ortağı Özüm Sönmezalp, yeni yatırımı Köfte Market’i 2 milyon TL yatırım ile hayata geçirdi. Tıpkı anne köftesi gibi içerisinde sadece ekmek içi, tuz ve karabiberin bulunduğu bir köfte konsepti oluşturulmuş. Franc-hise şubeler için toplam yatırım maliyeti 150 bin TL’den başlayıp mağaza büyüklüğüne ve yapısına göre maksimum 250 bin TL’ye kadar çıkıyor. Aylık minimum 60 bin TL ciro hedefleniyor.

Hızlı ve Köfteli ise 2016 yılının başında İstanbul Kadıköy’deki ilk şubesiyle hizmet vermeye başladı. Menüsünde ızgara ürünleri, tava yemekleri ve burger çeşideri bulunuyor. 80 ile 250 metrekare aralığındaki yerlerin bu konsept için uygun olduğu ifade ediliyor. AVM ve lokasyonun yoğun olduğu caddeler tercih ediliyor. 100 metrekare şubenin toplam yatırım maliyeti, 350 bin ile 400 bin TL arasında değişiyor. Aylık 130 bin ile 180 bin TL arasında değişen ciro hedefi bulunuyor.

İLK KEZ FRANCHİSE VERECEKLER

Oyuncu ve program yapımcısı Okan Karacan, 80 yıllık marka olan Uzunköprü Köftecisi’ni satın alarak gıda sektörüne giriş yaptı. Karacan, kendi şubelerini açarken aynı zamanda franchise de verecek. Karacan, Uzunköprü Köftecisi’ni üçüncü kuşak Mustafa Alsat’tan satın aldı. Tarihi Uzunköprü köftesi konsepti 80 yıllık bir lezzet. Edirne Uzunköprü’de ailesi restoranı olarak küçük bir metrekare ile hizmet veriyor. Okan Karacan, Bayim Olur musun Fuan’nda 200’den fazla franchise talebi topladıklarını söylüyor. Yatınm maliyetleri, metrekareye göre 125 bin ile 175 bin dolar arasında değişiyor.

Sosyetik Köfteci de bu yıl franchising vermeye başlayan markalar arasında yer alıyor. Menüsünde 21 çeşit köfte bulunan markanın henüz bir franchise şubesi bulunmuyor. Toplam yatırım maliyeti lokasyona göre 150 bin ile 250 bin TL arasında değişiyor. Şubeler için aylık minimum 75 bin TL ciro hedefi var. Kâr marjı ise yüzde 40 ile 60 arasında.

LKM Köfte, 2016’da İzmir’de kuruldu, ilk şubesini Bornova’da açü. Şirketin henüz franchise şubesi bulunmuyor. Toplam yatınm bedeli, 220 bin ile 300 bin TL arasında değişiyor. Şubeler için aylık 125 bin TL ciro hedefleniyor. Yenilikçi, özverili ve takım çalışmasına yatkın karakterli yatırımcılar aranıyor.

TAVUKÇULAR ATAKTA

Tavuk, Türkiye’de yaşayan insanların damak tadına oldukça hitap eden bir yemek. Bu nedenle yerli ve yabancı tavuk restoran sayısı hızla artıyor.

Sektörde sürekli bir değişim sözkonusu. Yabancı markalar sektörden çıkarken yerli yeni markaların geldiğine tanık oluyoruz. Bu markalardan biri olan Tavada Tavuk, 50-180 metrekare aralığında restoranlardan oluşan içerisinde soslu tavuklar, ızgaralar, salata ve makama çeşitlerinin bulunduğu bir konsept. Kısa bir süre öncesinde franchising vermesine karşın, şirket 25 franchise şubeye ulaşmış durumda. Tavada Tavuk Marka Müdürü Burak Dilli, “Bir şube 350 bin ile 400 bin TL arasında yatırım bedeliyle kurulabiliyor. Şubeler için küçük metrekarelerde 90 bin ile 120 bin TL, büyük metrekarelerde 160 bin ile 200 bin TL arasında ciro hedefliyoruz” diye konuşuyor. Kâr marjı, yüzde 16 ile 30 arasında değişiyor.

10 yıla yakın süredir gıda sektöründe faaliyet gösteren Aydınlar Grubu, Just Chik’n ile restoran sektörüne 2014 yılında adım attı. İlk franchise şubesini Adana Mİ AVM’de açtıklarını söyleyen markanın kurucusu Mehmet Aydınlar, “Tava, ızgara, makarna, salata ürün çeşitlerinden oluşan sürekli güncellenebilir dünya mutfağı konsepti oluşurduk” diyor. Toplam yatırım maliyeti 400 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Yüzde 65 kâr marjı sunuluyor.

Rummani markası, tavuk restoran zinciri olarak 2011 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. İşadamı Fettah Erdem tarafından Antakya’da kurulan ve bugün Türkiye geneli 10 şubesiyle hizmet veren marka, franchising:jle büyüyor. İstanbul, Kahramanmaraş, Gaziantep, Konya, İsparta, Sivas, Amasya, Eskişehir, Kocaeli, Trabzon ve Samsun’u hedeflediklerini söyleyen Erdem, bir şubenin 100 bin dolar yatınm-la kurulabileceğini sözlerine ekliyor. Şubeler için aylık 100 bin ile 150 bin TL arasında ciro hedefi bulunuyor.

1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu