Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Başbakan haklı, faizler aşağı inmeli

timEKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yaptığı faiz indirimi çağrısına destek verdi. Zeybekci, İstanbul’da Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda ekonomi basınıyla bir araya geldi. Zeybekci, faizlerin düşürülmesi konusunda Başbakan’a katıldığını, olması gereken zamanda faizlerin aşağı ineceğini söyledi. Ekonomi Bakanı, “Şu anda Merkez Bankasfnın elinde faizle ilgili aralık olduğuna inanıyorum. Merkez Bankası bunu değerlendirecektir. Faizin bu şekilde devam etmesini zaten kimse beklemiyor. Olması gereken zamanda faizler aşağı gelecektir. Bu Merkez Bankası’na müdahale demek değildir” diye konuştu.

Döviz kuruna da değinen Zeybekci, önümüzdeki dönemde TL’de türbülans beklemediklerini belirterek, TL’nin bu seviyelerdeki değerinin uygun olduğunu savundu. Zeybekci, dolar/TL’nin 2.15-2.25 arasında olmasının ihracatı teşvik edici, ithalatı cazip olmaktan çıkarıcı olacağını kaydetti. Bu yıl Ocak-Şubat dönemindeki ihracat artışına da dikkat çeken Zeybekci, şunları söyledi:

“2014 Ocak-Şubat döneminde, ihracatta şimdiye kadar ilgili dönemlerde görülen en yüksek değer kaydedildi. 2014, düşen kurun ve toparlanan pazarlarımızın ihracatımıza destek vereceği bir yıl olacak, ithalat bağımlılığımızın azaltılması yönünde attığımız somut adımların karşılığını da 2014 yılında almaya devam edeceğiz. 2014’te yüzde 4’lük büyüme hedefi büyük oranda dış talepten gelecek.”

Nihat Zeybekci, yerel seçimlerin beklentilerin çok daha üzerinde, siyasi ve ekonomik istikrar mesajı verdiğini belirterek, önümüzdeki dönemde para değerleriyle ilgili bir türbülans ve negatif kırılganlık beklemediklerini kaydetti. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinin de FED’in politikaları doğrultusunda değer kayıpları yaşadığını anlatan Zeybekci, şöyle devam etti: “Kaldı ki, sadece bu hafta TL, 2014 yılındaki değer kaybını geri aldı. TL’nin yeniden değerli hale gelmesi, Türkiye’nin dış ticaret açığı açısından, ihracatını geliştirmesi açısından iyi midir, bu ayrıca tartışılabilir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu