Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Bankaların Tarım Destek Kredileri

Bankacılık sektörü, tarım sektörüne özel kredi paketlerini açtı. Paketlerde hasat dönemi ödemeli krediler, tarıma özel indirim, taksit, yılda bir ödeme planı sunan tarım kartları da var. Bankalar bunun dışında ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri de veriyor…

Bankaların Tarım Kredisi Kampanyaları

YAKLAŞIK üç milyon ailenin ekmek parasım kazandığı, 80 milyon kişiyi besleyen, ihracat potansiyeli yüksek tarım sektörü bugünlerde yeni sezon için son hazırlıklarını yapmaya başladı. Özellikle arpa, buğday, yulaf gibi hububat ekimi yapan milyonlarca çiftçi bugünlerde hummalı bir çalışma içinde. Ayrıca bazı meyve çeşitlerinde de yine yeni sezon hazırlıkları sürüyor.

Tabii tüm bu hazırlıklar için çiftçilerin nakit paraya ihtiyacı var. Kolay değil, toprağın işlenmesi, gübreleme, ilaçlama gibi çok sayıda hazırlık çiftçi aileleri için büyük bir maliyet. Bir de buna uzun kış ayları eklendiğinde nakit ihtiyacı daha da artıyor.

İşte, çiftçinin nakde ihtiyacının arttığı tam bu dönemde bankacılık sektörü milyonlarca çiftçi ailesi için cazip ürün ve hizmetlerin bir araya getirildiği tarım paketlerini açmaya başladı. Paketlerde özellikle ürünlerin hasat dönemine göre geri ödeme planlı krediler en revaçta olanı. Ayrıca tarıma özel indirim, taksit hatta yılda bir ödeme planı sunabilen tarım kartları da çok tercih ediliyor. Bu nedenle tüm bankalar esnek ödeme planlı krediler ve çiftçiye avantaj sağlayan kartlar çıkartmaya başladı.

tarim kredileri

 

YÜZDE 15 ARTIŞ VAR

Bu artan talep rakamlara da yansımış durumda. Çok değil yaklaşık 10 yıl önce tarım bankacılığı ile tanışan bankacılık sektörü bugün ürün çeşitliliği ve hizmetler konusunda büyük yol kat etti. Bunun sonucu olarak 2008 yılında tarım sektörüne toplam 12.8 milyar TL kredi kullandıran bankacılık sektörü bugün gelinen noktada tarıma toplam 82.8 milyar TL kredi kullandırdı. 2016 yılsonunda sektörün kullandırdığı kredi tutarı 71.9 milyar TL düzeyindeydi. Başka bir deyişle sekiz ay gibi kısa bir sürede tarım kredilerindeki artış yüzde 15’i aştı.

TARLADA KREDİ DÖNEMİ

Çok yoğun rekabet yaşanan tarım bankacılığında artık bankalar çiftçinin şubeye gelmesini bile beklemiyor. Genelde ziraat mühendislerinden oluşan ekipler çiftçinin ayağına gidiyor. Yani şubede değil tarlada kredi paketleri satılıyor.

Paketlerde ise sadece kredi ve tarım kartlar yok tabiiki. Tarım sektörünün ihtiyacı olan danışmanlık hizmetleri, eğitim seminerleri, tarıma özel bilgi paylaşımları da yeni rekabet alanı olarak karşımıza çıkıyor. Hatta bankalar ziraat mühendislerinden oluşan ekipleri sayesinde çiftçiye ne ekmesi gerektiğinden nasıl sulama yaparsa daha iyi verim alacağına hava durumundan ihracat imkanına hatta internette satış kanalı açılmasına kadar birçok konuda destek oluyor.

1 MİLYON MÜŞTERİYE SAHlP

tarimDenizbank bugün 11 milyar TL’yi aşan tarım kredisi bakiyesi, 1 milyonu aşan çiftçi müşterisiyle yüzde 12’nin üzerinde pazar payına sahip. Özel bankalar arasında yüzde 41 pay ile birinci sırada bulunduklarını hatırlatan Denizbank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, “Türkiye çapında yaklaşık 320 tarım şubemiz, 700 kişilik, çoğunluğu ziraat mühendislerinden oluşan saha kadromuzla tarım bankacılığı hizmeti veriyoruz. Başka bir deyişle tarımsal bankacılık hizmetini üreticimizin ayağına götürüyoruz” diyor. Banka halen yaklaşık 300 farklı tarımsal ürünü kredilendiriyor. Tarım kredilerinde çiftçilerin gelir elde etme periyodlarma uygun ödeme planı çerçevesinde yılda bir hasatta ödeme imkanı sunduklarını söyleyen Koçak, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Hayvancılık, Seracılık, Meyvecilik, Balıkçılık, Traktör, Ekipman ve Arazi Alım, Düğün Dernek, Tadilat Modernizasyon, Pulluk Mibzer ve îyi Tarım Uygulamaları gibi ürünlerimiz mevcut. Her geçen gün çiftçimize yeni ürün ve hizmetler sunmaya devam ediyoruz. Sektörün önde gelen traktör firmaları ve bayileri ile işbirlikleri-miz bulunuyor, çiftçilerimize uygun koşullarda Traktör Kredisi sunuyoruz.

Teknolojiye yaptığımız yatırım ile üreticilerimizin daha hızlı ve kolay bankacılık hizmeti alması için saha ekibimiz tabletleri üreticileri yerlerinde, tarlalarında ziyaret ederek şubeyi köye taşıyor. Bununla birlikte çiftçilerimiz bir SMS ile kredi başvurusunda bulunabiliyor. ‘Deniz’den Toprağa’ Faceboqk sayfamızla da hedefimiz, üreticimizin finansal okuryazarlığını artırmak ve tarımsal danışmanlık yapmak. Özellikle, hava durumu bilgileri, hibe ve destek haberleri, hasat zamanlarında ürün fiyatları ile ilgili bilgilendirmeler yapıyoruz. Facebook sayfamız bugün itibariyle 92 bin takipçiye ulaştı.”

Denizbank ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan lığı ile yürüttüğü projelerle tarımın her alanına destek veriyor. Bu projeler kapsamında 5 bin köye 500 bin kitap götüren Denizbank ayrıca fotoğraf yarışmaları ile Tarıma Değer Katanlar yarışmalarına da sponsorluk yapıyor. Banka ayrıca başarılı çiftçi ailelerin çocuklarına TED işbirliği ile eğitim bursu da sağlıyor.

TARIMA ÖZEL ŞUBE

Türkiye Ekonomi Bankası çiftçiye yetiştirdikleri ürünün hasat zamanında ödeme yapabilecekleri şekilde işletme finansmanı sağlıyor. Organik tarım kredisinden, iyi tarım uygulamaları kredisine, sözleşmeli üretim kredisinden, süt hayvancılığı kredisine kadar geniş çapta işletme kredisi verdiklerini söyleyen TEB KOBI Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, “İşletme kredilerimiz dışında, besicilik, süt hayvancılığı, seracılık, arazi alım, traktör, makine ve ekipman alımı gibi üreticilerimizin yapacağı yatırımlar için de finansman sağlıyoruz. Bunlara ek olarak IPARD kapsamında yapılacak yatırımlar için kredi niyet mektubu ve kredi imkanımız da mevcut” diyor.

TEB çiftçilere finansman sağlamanın yanı sıra örneğin il il gezerek “TEB Tarım Buluşmaları” düzenliyor. Bu buluşmalarda tarım üreticilerinin işletmelerini nasıl daha verimli hale getirebileceklerinin ipuçlarını verip tarım sektörünün sorunlarını masaya yatırdıklarım söyleyen Boz, tarım kesimine özel sundukları diğer hizmetleri ise şöyle özetliyor:

“TEB KOBİ Danışmanlık Programı çatısı altında aldıkları eğitimle Tarım Uzmanı olarak yetişen personelimiz tarım şubelerinde üreticilerimize ihtiyaç duydukları konularda rehberlik ediyor. TEB KOBİ TV’de ise tarım sektörü çalışanları ve üreticilere yönelik sektörel güncel haberler yayınlıyoruz ayrıca bölgesel potansiyeller, tarımda teknoloji kullanımı, yeni üretim teknikleri, ihracatçılara özel bilgiler gibi konularda haber veriyoruz. Ayrıca 2014 yılında tarım bankacılığı alanındaki çalışmalarımızı bir adım öteye taşıyarak sektöre özel yeni bir şube kon-septi oluşturduk. Bugün ‘Tohum Şubeleri’ adım verdiğimiz bu tarıma özel şubelerin sayısı 21’e ulaştı. Her geçen gün de artırıyoruz. Bu şubelerde, üreticilerin ihtiyaç duyduğu bankacılık hizmetlerini çoğunluğu ziraat mühendisi olan, sektörü yakından tanıyan, üreticilerin ihtiyaçlarım bilen, deneyimli bir kadro ve şube kapasitesiyle sunuyoruz.”

 

Tarımın faizi

3 MİLYAR TL KREDİ VERDİ

Tarıma özel sistematik bir yapıyı hayata geçiren İş Bankası bu kapsamda Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hizmete sunulan “Tarım Kredileri Değerlendirme Sistemi (TARDES)” ve Tarım Bilgi Sistemi Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Sorgulama Hizmeti uygulamalarını tüm şubelerinde kullanılır hale getirdi. Bu uygulamalar sayesinde tarım kredi taleplerinin en doğru şekilde değerlendirilmesini ve sonuçlandırılmasını sağladıklarını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Şencan, konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Bunların yanı sıra, üreticilerin ihtiyaçlarını karşılamak için sözleşmeli üretimin finansmanı gibi özellikli uygulamalar, hibe destekleri içeren tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme (IPARD) kredileri ve üreticilere uygun koşullarla sunulan yurtdışı kaynaklı kredilerle de sektörü desteklemeye devam ediyoruz. 2017’nin ilk altı aylık döneminde, tarım sektörüne kullandırılan nakdi kredi bakiyemiz 3 milyar TL’ye yaklaştı.”

Tarım sektöründe daha aktif olmayı hedefleyen Iş Bankası 2014 yılında bazı şubelerinde tarım bankacılığına özel organizasyon yapılanmasını hayata geçirdi. Bu kapsamda tarım bankacılığı alanında 1.500’ün üzerinde çalışanına özel eğitim veren banka ayrıca dijital, basılı ve görsel yayınlar olmak üzere geniş bir medya planlaması ile üreticilere tarım bankacılığı faaliyetlerini duyuruyor.

Bünyesinde Doğrudan Satış Tarım Ekipleri de kuran banka bu alana fokuslanmayı da sürdürüyor. Tarımla uğraşanlara bitkisel üretim, büyükbaş besi ve süt hayvancılığı, seracılık, traktör ve tarımsal arazi alımı gibi her türlü tarımsal faaliyetlerin finansmanı amacıyla çok sayıda ürün çıkarttıklarını söyleyen Şencan, “Ayrıca, çiftçilerimize beş yıla kadar vadeli Taksit Ödemeli Tarım Kredisi ürünümüzü de sunuyoruz. Tarım sektörüne özel bir diğer ürünümüz ise Sözleşmeli Üretim Kredisi” diyor.

Banka IŞ’TE KOBİ internet sitesi aracılığıyla tarım ve hayvancılık sektörüne ilişkin yüzlerce video, makale içeriği ve 4 bine yakın haber ile kullanıcıların ihtiyaç duyduğu bilgilere ücretsiz ulaşabilmelerini de sağlıyor. Yine IŞ’TE KOBI’nin üyelerine özel uygulaması SUNUMATİK ile her ölçekten üretici tanıtım sunumlarını Türkçe veya İngilizce olarak hazırlayabiliyor ve ürün, hizmet ve kampanyalarını internet ortamında ücretsiz, kolayca ve etkin bir şekilde tanıtabilme imkanına kavuşuyor.

84 AY VADE İMKANI

Akbank tarım sektörünün değişen ihtiyaçlarını da göz önüne alarak çok sayıda farklı konuda kredilendirme yapıyor. Sektörün modern sulama, organik tarım ve modern tarım tekniklerini zirai alanda kullanmaya başlamasıyla hızla büyüme kaydettiğine dikkat çeken Akbank KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, “Bu noktada tarım sektörünün ihtiyaçlarını, sezonluk nakit akışlarını göz önünde bulundurarak hazırladığımız bankacılık ürünleri ve sigorta hizmetleri ile karşılıyoruz” diyor.

Akbank halen üreticilerin tohum, gübre, ilaç, sulama ve işçilik maliyetlerinin karşılanmasına yönelik ‘Ürün Ön Finansman Kredisi’ni hayata geçirdi. Bunu yaparken ürün hasat dönemine bağlı olarak geri ödemesiz dönem avantajı ile vade sonunda ana para ve faiz ödeme imkanı sağladıklarını vurgulayan Oğuz, hasat dönemine göre ödeme planı sundukları diğer kredi ürünlerini ise şöyle sıralıyor:

“Örneğin 36 ay vadeli ‘Damla Sulama Kredisi’ ile sulama ekipmanlarına kolaylıkla sahip olabiliyorlar. Sera kurulumu ve mevcut seralarının bakımı ya da genişletilmesi için ‘Sera Kredisi’ni, hisseli arsa ve yeni tarla alımları için ise ‘Arsa/Bahçe/Tarla Alım Kredisi’ni 84 aya kadar vade imkanı ile sunuyoruz. 0 km ve ikinci el alımları için 60 aya kadar vade imkanı sunduğumuz ‘Traktör Kredisi’ ve ‘Ticari Araç Kredisi’ de kullandırıyoruz. Ayrıca üreticiler ‘Damla Sulama Kredisi’, ‘Sera Kredisi’, ‘Arsa/Bahçe/Tarla Alım Kredisi’, ‘Traktör Kredisi’ ve ‘Ticari Araç Kredisi’ ürünlerinden aylık eşit taksitler halinde veya mahsul döneminde geri ödeme seçeneği ile yararlanabiliyorlar. Sözleşmeli tarım finansmanı kapsamında, firmalar ile sözleşme yaparak üreticilere, gübre, ilaç, mazot, sulama, işçilik gibi maliyetlerini karşılamaları için kolaylık sağlıyoruz. Hasada uygun vade imkanı sunuyoruz. “

Banka ayrıca çiftçilerin bireysel konut ve hususi taşıt alımları için de hasat ödemeli kredi veriyor. Bülent Oğuz, tüm bu hizmet ve ürünleri Akbank’ın Bölge Müdürlüklerindeki ziraat mühendisi personeli ile ve çiftçileri yerlerinde ziyaret ederek, gerekli bilgilendirmeyi yaparak verdiklerini söylüyor.

YILDA BİR ÖDEME

Garanti Bankası, 2007 yılından bu yana işletmelerin nakit akışını dikkate alarak yılda 3, 6, 12 ay ödemeli olmak üzere, 12 aydan 60 aya varan vadelerle ‘Tarım Sektör Paketi’ kapsamında 20’den fazla ürün sunuyor. Çiftçiye özel sunulan Mortgage Ürünü ile 120 aya kadar yılda 3, 6, 12 ay ödemeli konut kredisi verdiklerini de söyleyen Garanti Bankası KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, “Desteğimizi 2014 yılında Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde oluşturulan Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) üzerinden sürdürüyoruz. Bu kapsamda, çiftçi, tüccar ve sanayicilere, lisanslı depolara koydukları ürün karşılığında kredi kullandırmaya başladık. Ayrıca son yıllarda ülkemizde, Sözleşmeli Üretim ve Tedarikçi Finansmanı modeli oldukça büyük gelişme gösterdi. Garanti Bankası olarak bu modeli destekliyor ve hizmetlerimizi bu yönde geliştiriyoruz. Kredi Garanti Fonu ile yaptığımız protokol kapsamında hayata geçirten Hazine Destekli Portföy Garanti Sistemi kaynağından da çiftçilerimiz faydalanıyor” diyor.

Banka, özellikle son yıllarda uygulanmaya başlanan hibe programları çerçevesinde, yatırımcılara ihtiyaç duydukları eş finansman desteğini de sunuyor. Bu kapsamda; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı, kalkınma ajanslarının yürüttüğü mali destek programları ve AB’nin fonlarından biri olan Katılım Öncesi Mali Yardım Programı (IPARD) çerçevesinde, tarım işletmelerine yatırım döneminde ana para ödemesiz, 5-7 yıla varan vadelerle ‘Eş Finansman Kredisi Desteği’ sağlıyor.

Bankanın odaklandığı bir diğer alan da TMO Makbuz Senedi Kredisi. Bunun dışında TMO’nun ürün alım bedeli ödemeleri, TMO kontör kartları aracılığıyla Garanti Bankası şubelerinden yapılabiliyor. Bu sayede üretici alım bedellerini 10 ila 20 gün erken alabiliyor. Üretici TMO Kart’la, ATM’lerden nakit çekilebiliyor, alışveriş yapılabiliyor, kazanılan bonuslarla Bonus üyesi işyerlerinde bedava alışveriş yapılabiliyorlar.

tarim kredi

 

BİNDEN FAZLA KÖYE ZİYARET

Vakıfbank TarımKart’ı üreticilerin kullanımına sunduğu tarihten bu yana binden fazla köye ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaretler sırasında 10 binlerce çiftçiye kart teslimi gerçekleştirdiklerini söyleyen VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Ersin Özoğuz, “Görüşmelerimiz bize, çiftçinin sorunlarını daha yakından öğrenme fırsatı sağlıyor. Ekim ayının gelmesiyle birlikte buğday ekiminin başladığı yeni bir sezona giriyoruz. Çiftçilerimizin nakit ihtiyaçlarının artacağı bu dönemde köy ziyaretlerimizi sıklaştırarak TarımKart ve kredi seçeneklerimiz ile üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz” diyor.

ELÜS KREDİLERİNİ TANITIYOR

Yapı Kredi tarım sektörüne özel 20 farklı kredi çeşidi, yedi sigorta ürünü ve iki farklı kart uygulamasıyla destek veriyor. Banka Tarım Bankacılığı kredilerinde üreticilerin tarımsal faaliyetlerinden elde ettiği geliri, geri ödeme gücünü dikkate alarak, tarımsal üretim tipine ve hasat vadesine göre belirliyor. Banka aynı zamanda aktif biçimde sektöre danışmanlık hizmeti de sunuyor. Tarım kredilerini, ‘işletme Kredileri’ ve ‘Yatırım Kredileri’ olarak iki ana gruba ayıran Yapı Kredi, yedi yıla varan vade im-kanlı tarıma özel kredilerle ilgili şu bilgiyi veriyor: “Yapı Kredi olarak en çok tercih edilen ürünlerimiz
arasında Tarımsal Üretim Kredisi bulunuyor. Bu krediyle ekim-dikim, gübreleme, sulama, hasat toplama dönemindeki tüm finansal gereksinimleri hasatta ödemeli şekilde karşılıyoruz. Alman bu kredinin geri ödemesi hasat döneminde yapılabiliyor. Bunun dışında Seracılık Kredisi, Sera Yapım Kredisi, Traktör Kredisi, TMO Makbuz Senedi Kredileri, Organik Tarım Kredisi, Tarım Makineleri Kredisi ve Tarımsal Yatırım Kredileri gibi farklı kredi seçeneklerimiz de var.

Diğer yandan hayvancılık sektörüne yönelik Besicilik Kredisi, Süt Hayvancılığı Kredisi, Hayvan Alım Kredisi’nin dışında ayrıca Arıcılık, Küçükbaş Hayvancılık, Tavukçuluk (broiler&yumurta), Balıkçılık kredilerimiz de mevcut. Aynı zamanda çiftçimiz Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığında bankamızdan kredi de kullanabiliyor. Bu krediler sayesinde çiftçilerimiz fiyat dalgalanmalarına karşı kendilerini korurken, tüccar ve sanayiciler de istedikleri kalitede ürüne, uygun depo maliyetiyle ulaşabiliyor.”

Yapı Kredi özellikle ELÜS kredileri konusunda hububat üretimi yoğun bölgelerdeki üreticilere eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlıyor. Bu arada yine tarım kesimine özel Nar Paketi çıkartan banka çiftçi müşterilerine şubelerinde servis önceliği, ücretsiz para transferi, Tarsim sigortasında indirim ve tarım kredilerinde özel fiyatlama gibi avantajlar sunuyor.

Ferhat PİŞMAF / Ziraat Bankası Tarım Politikaları Bölüm Başkanı
Kullandırdığımız tutar 47 milyar TL’yi aştı

Bugün 47 milyar TL’yi aşan tarım kredilerimizle üreticilerimizin en büyük finans kaynağıyız. Bankamızda tarım kredileri hayvancılık, bitkisel üretim, su ürünleri ve mekanizasyon kredileri olarak dört ana başlıkta izleniyor. Her ana üretim konusu da kendi içinde alt üretim konularına göre detaylanıyor. Bunun yanısıra örtüaltı tarımı, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları gibi özellikli konularla birlikte, tarımsal işletmelerin her türlü ekipmanların alımı ve tarım ürünlerinin muhafazası ve lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu yatırımı gibi alanlarda da kredi kullandırıyoruz.

Bilindiği üzere bankamızca kullandırılan tarım kredilerinin bir kısmında Hazine Müsteşarlığı üreticilerimize faiz desteği sağlıyor. Bu kredilerin faizinin bir kısmını üreticiler adına Hazine karşılıyor. Ancak, bankamızca yalnızca faiz destekli krediler kullandırılmıyor. Bugün yaklaşık 47 milyar TL toplam tarım kredisi bakiyesinin, 12 milyar TL’yi aşan faiz desteği dışındaki [sübvansiyonsuz] büyüklüğü ile yine sektörde birinci sıradayız. Bankamız örneğin üreticilerimize hasat ettikleri ürünleri satıp, bedelini tahsil ettikten sonra ödeme imkanı veren vadeler sunuyor. Ödeme periyotlarındaki temel kriterimiz üreticilerimizin gelir elde etme dönemleridir. Üreticilerimize tüm ürünlerde 1, 3, 6 ya da 12 ayda bir ödeme sabit ya da esnek ödeme seçeneklerini sunuyoruz. İşletme kredilerinde örneğin buğday ekiminde 14 aya, büyükbaş besi hayvancılığında 18 aya, somon üretiminde 36 aya kadar uzayan vadeler var.

Bankamızın temel stratejisi üreticilerle birlikte, değer zincirinde yer alan örneğin üreticilere tohum, gübre, canlı hayvan, makine vb. girdileri üreten ve satanlara da finansman sağlamak. Doğrudan üreticilere kullandırdığımız 47 milyar TL’yi aşan tarım kredilerimizle birlikte, tarımsal değer zincirinin bütününe kullandırdığımız krediler 65 milyar TL’yi aşmış durumda.

Ayrıca Sözleşmeli Üretim Kredileri ile üretici ile sanayiciyi doğrudan buluşturmayı amaçlıyoruz. Bugün sözleşmeli üretim modeli kapsamında 44 firmayla yaptığımız çalışmalarda 20 bine yakın üreticiye ulaşmış bulunuyoruz. Ağırlıklı traktör kredileri olmakla birlikte mekanizasyon konusundaki kredilerimiz 8 milyar TL’yi aştı. Traktör dışındaki küçük makine ve ekipmanlar için, 48 aya kadar vadeli Küçük Ekipman Kredisi kullandırıyoruz.

Yine yaşlı traktörlerin yenilenmesine yönelik olarak sekiz yıl vade imkanı sağlayan Yenilenen Traktör Kredisi’ni hayata geçirdik. Zora düşmüş üreticilerimizin kredi borçları ile ilgili olarak farklı yapılandırma alternatifleri sunmanın yanı sıra ilave kredi de kullandırıyoruz. Önümüzdeki dönemde de özellikle örtü altı tarımı ve meyve yetiştiriciliği gibi ihracata yönelik ürünlerle, yağlı tohumlu bitkiler ve yem bitkileri gibi ithalatta önemli yer tutan ürünlerin üretimi, hayvancılığın geliştirilmesi, tarımsal mekanizasyon düzeyinin artırılması, sözleşmeli üretim, lisanslı depo ve soğuk hava deposu ve tarımsal ürünlerin işlenmesine yönelik yatırımlar, elektronik ürün senedi karşılığı krediler ve tarım sanayi entegrasyonunun sağlanmasına yönelik projeler öncelikli konularımız olacak. Ziraat Bankası olarak müşterilerimize finansal danışmanlık dışında hibe ve teşvik uygulamaları hakkında da bilgilendirmeler yapıyoruz.

Murat SABAZ / Şekerbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı
Öncelikli küçük üretici

Şekerbank, tarımda kırsal kesimin yani özellikle küçük üreticinin finansmanına öncelik tanıyor. Bu kesime yönelik üreticinin korunması ve varlığını sürdürebilmesi için ürün ve uygulamalar geliştiren banka, aynı zamanda saha ekipleriyle birebir ziyaretler de yapıyor. Birçok ürün ve hizmeti bu birebir ziyaretler sonucu geliştirdiklerini söyleyen Şekerbank KOBİ ve Tarım Bankacılığı Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Murat Sabaz, “Üreticilerin işletme giderlerini karşılamaya yönelik ‘Has Kredi’ ürünümüzü beş yıla kadar vade ve yılda bir ödeme imkânı ile üreticilerimize sunuyoruz. Hayvancılık alanında faaliyet gösteren üreticilere yönelik olarak da ‘Damızlık Süt Sığırcılığı ve Büyükbaş Hayvan Besiciliği Kredisi’ ile ‘Küçükbaş Süt Hayvancılığı ve Küçükbaş Besicilik Kredileri’miz var. Bir diğer ürünümüz olan ‘Nakliye Aracı Kredisi’ ile aracın yüzde 75’ine kadar kredi veriyoruz” diyor.

Banka ayrıca 2014 sonunda Aile Çiftçiliği Bankacılığını başlattı. Bu kapsamda küçük arazilerin birleştirilmesini ve üretimde verimliliği artırmayı hedefleyen banka çok sayıda yeni ürün çıkardı. Bu ürünlerden ‘Tarla Büyütme Kredisi’ ile çiftçi beş yıl vadeli ve tarım arazisinin yüzde 75’ini finanse eden bir ürüne kavuştu. Yine bu kapsamda ‘Tarım Ekipmanları Kredisi’ çıkartan banka tarımsal makine veya ekipmanın yüzde 75’ini yine beş yıl vade ile kredilendirdi. ‘Tarımsal EKOkredi’ ile çiftçilerin seralarının yalıtımından güneş paneline, su tasarrufundan sera yapımına kadar olan yatırımları beş yıla kadar vade ile finanse edildi.

Besicilikten süt hayvancılığına, et tavukçuluğundan meyveciliğe uzanan tüm kırsal yatırım projelerini 10 yıl vadeli ve sabit faiz oranlı ‘Kırsal Kalkınmaya Destek Kredisi’ ile finanse eden Şekerbank, aynı zamanda çiftçi ve ailelerine hayat ve ferdi kaza sigortası, BES ve aile mevduatı ürünlerini de sunuyor.

Çiftçilerin finansman ihtiyacı konusunda danışmanlık hizmeti de sunduklarını söyleyen Murat Sabaz, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Çiftçimize üretim konuları ve sağlanan destekler hakkında da bir nevi danışmanlık yapıyoruz. Ayrıca uzman ekiplerimiz sürekli sahada görev alarak üreticilerin ihtiyaçlarına çözümler sunuyorlar. Vodafone ile gerçekleştirdiğimiz işbirliğiyle çiftçi müşterilerimiz Vodafone cep telefonu faturalarını yılda bir kez faiz ödemeden ödeyebiliyorlar. Yine bu kapsamda çiftçilerimize çiftçi Bağ-Kur ürünümüzü sunduk. Bu ürünümüz sayesinde Bağ-Kur’a üye çiftçilerimiz, yıl boyunca tahakkuk edecek prim borçlarını yılda bir kez hasat zamanı ödeyebiliyor.”

Uluslararası kredilere ulaşabilirsiniz

ŞEKERBANK: Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun AB İle yürüttüğü IPARD Projesi’nin desteklenmesi amacıyla bir protokol imzaladı. Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Programı kapsamında, Türkiye genelinde, özellikle kırsal bölgelerde, yatırım projelerine finansman desteği talep eden girişimciler, yüzde 65’e varan oranlarda hibe desteği alırken kalan öz kaynak tutarını istemeleri halinde Şekerbank’tan alacakları kredi niyet mektubu ile temin edebiliyorlar. Bankada bu tür projelerin hızlı bir şekilde değerlendirilebilmesi ve sonuçlandırılması için IPARD projelerini değerlendiren ayrı bir ekip bulunuyor. Bu ekip IPARD projelerini ve üreticilerin proje dâhilinde IPARD desteği dışında kalmakla birlikte yine yatırıma yönelik olan kredi taleplerini değerlendiriyor.

TÜRKİYE EKONOMİ BANKASI: Avrupa Birliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD European Bankfor Reconstruction and Development), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu sahipliğinde, kadınlara ait ve kadınların yönettiği işletmeleri desteklemek ve kadın girişimciliğini teşvik etmek amacıyla hayata geçirilen “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği” programında TEB de işbirliği içinde. Bu program kapsamında toplam 300 milyon euro kredi 15 bin kişiye yeni iş imkânı yaratılması ve toplamda 12 bin firmaya kredi kullandırılarak desteklenmesi hedefleniyor. TEB bu kaynaktan sağlanan 50 milyon euro’luk fon ile tarım üreticisi olan kadın patronlara da destek sağlıyor. Banka tarım üreticisi olan kadın patronların iş hayatında yaşadıkları finansal zorlukları aşmaları amacıyla sağladığı bu kaynak ile 24 ay vade ve 125 bin TL’ye kadar maddi teminatsız kredi desteği sunuyor.

GARANTİ BANKASI: EBRD’den kadın girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere 55 milyon dolar tutarında fon sağladı. Destek kapsamında banka hâlihazırda işletme sahibi kadınlara ve kadınlar tarafından yönetilen işletmelere 36 aya varan vadelerle uygun koşullarda kredi sağlıyor. Bunun yanında kadın tarantı girişimciler toplam VjdldllU tutarın yüzde 70’i kadar teminat desteği kullanabiliyor. Bu kaynak ve teminat desteğinden kadın çiftçiler de yararlanıyor.

Diğer taraftan banka AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı-Kırsal Kalkınma Bileşeni [IPARD) kapsamında tarımsal işletmelerin modernizasyon ve yeni tesis kurulması konularındaki yatırımlarına 2009 yılından bu yana aracılık ediyor. Bu bağlamda TKDK ile yapılan protokol çerçevesinde oluşturulan “Tarımsal Kredi Mekanizması” vasıtasıyla yatırımcıların finansal ihtiyaçları uygun koşul ve vadelerle karşılanıyor.

DENİZBANK: Üreticilere projeli yatırım kredileriyle tarımsal tesis kurulumu, ekipman alımı ve canlı materyal temini konularında danışmanlık yapıyor, anahtar teslim proje hizmeti sunuyor. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma [IPARD] fonları, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi [KKYDP] ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası [EBRD] kapsamında, tarımsal işletmeleri AB standartlarına yükseltmek ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak konusunda hibe kapsamında yer alan projeleri uygun vade ve ödeme koşulları ile finanse ediyor.

YAPI KREDİ: Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Programı [IPARD] kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilecek destekten yararlanmak isteyen çiftçilere IPARD Proje Kredisi Çiftçiler, hibe ödemeli veya yatırım kredisi olarak 48 aya kadar vadelendirilen bu krediyi 1, 3, 6, 12 ayda bir eşit taksitler halinde ya da hasat dönemlerine uygun esnek taksitlerle ödeyebiliyorlar.

Bankaların çiftçilere özel kartları

TEB’DEN HARMAN KART

TEB Harman Kart ile üreticiler, mazot, gübre, zirai ilaç, tohum, fide ve yem gibi ihtiyaçlarını temin edebiliyor; alışverişleri ve nakit çekim işlemleri sonrası geri ödemelerini hasat vadelerine uygun olarak yapabiliyorlar. Banka üreticilere fırsat sunan avantajlı işbirliklerini de geliştirmeye devam ediyor. Geçen yıllarda Shell ile işbirliği yapan TEB, bu yıl ise Petrol Ofisi, Sunpet/Opet ve İGSAŞ Gübre ile buna devam etti. Bu sayede anlaşmalı firmalardan TEB Harman Kart ile alışveriş yapan üreticiler, faizsiz dönem avantajı ve ödeme zamanlarını hasat dönemine uygun olarak belirleme gibi imkânlardan yararlanabiliyor. Üreticiler ayrıca ödemelerini hasat/ gelir dönemlerine uygun vadelerde yapma ve tarımsal üretime yönelik diğer ihtiyaçlarını anlaşmalı üye işyerlerinden karşılama imkânına da kavuşuyor. Örneğin, İGSAŞ Gübre’den gübre ihtiyaçlarını TEB Harman Kart’la karşılayan çiftçiler altı ay faizsiz dönem avantajından faydalanıyor.

ÜYE İŞYERİ SAYISI 5 BİNİ AŞTI

İmece Kart, tarımsal faaliyetlerde ihtiyaç duyulan tohum, fide, gübre, zirai ilaç, mazot (akaryakıt), yem, tarımsal ekipman vb. harcamaların finansmanı amacıyla, üreticilere tahsis edilen tarımsal kredinin kullanımını sağlayan ve Bankamatik kartı olarak da kullanılabilen, İş Bankası’nın tarım sektörüne özel bir ürünü. İmece Kart TÜRKİYE bankasi ile üreticilerin sezon başında tarımsal girdi ihtiyaçlarını faizsiz dönem avantajıyla karşılamaları ve geri ödemelerini hasat döneminde elde ettikleri gelirleri ile yapmaları sağlanıyor.

Türkiye genelinde yaygın kooperatif, birlik ve akaryakıt şirketleriyle yapılan anlaşmalar neticesinde İmece Kart’ın kullanıldığı üye işyeri sayısı 5 bini aştı. Hali hazırda Opet, Shell, Alpet, Aytemiz, POAŞ gibi akaryakıt firmaları, Ziraat Odaları, Antbirlik, Çukobirlik, Pankobirlik ve Trakya Birlik gibi belli başlı sektör kuruluşlarıyla anlaşmalar yapılmış durumda.

YILDA BİR KEZ ÖDEME İMKANI

Akbank, müşterilerinin anlaşmalı üye işyerlerinden alacakları mazot, gübre, ilaç, fide, tohum gibi tarımsal ihtiyaçlarının ödemesini hasat zamanı ellerine para geçtiğinde yapabilmelerini sağlayan “Akbank Tarım Kart”ı çıkarttı. Çiftçi bu kart ile hasat zamanına göre yılda bir kez ödeme yapabiliyor, ayrıca karta dilediği zaman ödeme yaparak yeniden kullanabiliyor.

Diğer taraftan çiftçiler anlaşmalı üye işyerlerinden yapacakları alışverişlerde, vade farksız kampanya avantajlarından yararlanabiliyor. Yine kart ile 7/24 Akbank ATM’lerinden vadesiz mevduat hesaplarına ulaşıp nakit para çekebiliyorlar.

YILDA BİR SGK, BAĞ-KUR ÖDEMESİ

VakıfBank TarımKart mazot, tohum ve gübre gibi her türlü tarımsal girdi atımında üreticilere altı aya kadar faizsiz dönem avantajı sağlıyor ve borcunu hasatta ödeme imkanı sunuyor. Yılda bir ödemeli TarımKart ile Pankobirlik ve tarım kredi kooperatiflerinin yanı sıra akaryakıt, yem ve gübre bayisi gibi 3 binin üzerinde anlaşmalı üye işyerinde avantajlı alışveriş imkanı sağlanıyor. Dileyen üretici kartın asgari ödeme tutarını ödeyip kalan borcunu bir sonraki yıla bırakabiliyor.

Banka halen ziraat odaları, süt ve damızlık birlikleri, kırmızı et üreticisi birlikleri, pancar kooperatifleri gibi üretici örgütleriyle de işbirliği yaptı. VakıfBank TarımKart ile üreticiler yılda bir kez SGK, BAĞ-KUR, elektrik, telefon ve su gibi ödemelerini hasat zamanında yapabiliyor.

ÜÇ YILLIK KREDİ VERİYOR

Denizbank tarım kesimine özel çıkarttığı Üretici Kart ile küçük ölçekli üreticinin uygun ödeme koşulları ile tarımsal üretimini yapacağı girdilere ulaşımını sağlamayı hedefliyor.

Kart’ın en büyük özelliği hasat vadeli, gelir elde etme periyoduna uygun ödeme imkânı sunması. Üreticiler Üretici Kart ile anlaşmalı 14 bin işyerinden akaryakıt, gübre, tohum, yem gibi ihtiyaç duyabilecekleri tüm tarımsal girdilerini uygun vadelerde ve hasatta ödemeli olarak alabiliyor. Denizbank Üretici Kart ile üreticilerin aynı zamanda üç yıla varan vadelerle uzun vadeli nakit ihtiyaçlarını da karşılıyor.

Bir Yorum

  1. Sicilim bozuk, kara listedeyim, nasıl kredi alabilirim. Tarım kredisi verirlermi?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu