Kariyer ve İş İlanları

Bankaların 2018 Yılı Eleman Alım Planları

2018’de bankalar, yoğun eğitimleri, yurtiçi ve dışında iş imkanları, yan hakları ve sosyal imkanları ile gençlerin ilgisini çekmeye devam edecek. Başvurular daha çok sosyal medya üzerinden kabul ediliyor…

SON yıllarda büyümede frene basan bankacılık sektörü bu yıl da gerek şube, gerekse yeni personel alımı konusunda temkinli görünüyor. Çoğu banka 2018 yılı insan kaynaklan (ÎK) politikasını açıklamazken, açıklama yapan az sayıdaki banka ise personel alımlarını yaklaşık bin kişi ile sınırlandırıyor. Yeni şube açma konusunda tüm sektör deyim yerindeyse frene basmış durumda.

Son iki yıldır yeni şube açma bir yana, şube birleştirme, şube taşıma ve şube kapatma yoluna gidiyor. Bu durum rakamlara da net bir biçimde yansıdı. Yönetim danışmanlığı şirketi KPMG’nin yayınladığı son araştırmaya göre, Türkiye’de geçen yılın ilk dokuz ayında toplam 2 bin bankacı işsiz kalırken, toplam 263 şube kapatıldı.

2018’in de sektörde bir hareketlenme beklenmiyor. Ancak bankaların artık şube kapatma yoluna gitmeyeceği, buna karşın şube taşıma, şube birleştirme operasyonlarının devam edeceği görüşü hakim. Özellikle birbirine yakın şubelerin birleştirilmesi, yüksek kiralan bulunan ana caddelerdeki şubelerin daha düşük kiralı yeni mekanlara taşınması bu yıla da damga vuracak gibi görünüyor.

banka eleman alimi

GENÇLERE KARİYER FIRSATI

Buna karşın finans kesimi yoğun eğitim programları, yurtiçi ve yurtdışmda kariyer fırsatları, zengin yan haklar ve prim sistemli çalışma imkanları nedeniyle gençler için iyi bir kariyer fırsatı sunmaya devam ediyor.

Şayet kariyer planlamanızı finans kesimine odakladıysamz, öncelikle iş başvurularınızı bankaların kendi internet portallarınm yanı sıra, sosyal medya veya ÎK portalları üzerinden yapmanızı öneririz. Çünkü bankalar artık gençlere aktif biçimde sosyal medya üzerinden ulaşıyor. Belirtmekte fayda var artık çoğu banka yabancı dili olan adaylara her zamankinden daha fazla öncelik veriyor. Sektör, personel alımında ekonomi eğitimi alanlara ağırlık veriyor. Ancak özellikle başta bilgisayar ve yazılım mühendisliği olmak üzere tüm mühendislik bölümleri, hukuk, mimarlık, tarım bölümlerinden diploma alan gençler de bankalarda kendilerine iş imkanı buluyor…

TÜRKİYE İŞ BANKASI

Gençlere öncelik veriyor

Türkiye’de kamu dahil bankacılık sektörünün en çok istihdam yaratan bankası İş Bankası’nın toplam 25 bin çalışanı var. 2017’de yaklaşık 800 gence istihdam imkanı sağlayan banka 2018’de de benzer sayıda alım yapmayı planlıyor. Dijitalleşmenin iş yapış biçimleri üzerindeki etkilerini dikkate alarak personel ihtiyaçlarım, ağırlıklı gençleri işe alarak gerçekleştireceklerini söyleyen İş Bankası İnsan Kaynakları Müdürü Tankut Tabak, “Hem yurtiçi ve dışındaki şubelerimizle, hem de farklı faaliyet alanlarına sahip iştiraklerimizle çalışanlarımıza farklı alanlarda görevlendirilme ve kişisel gelişimine bağlı olarak hiçbir engel olmaksızın en üst seviyelere kadar kariyer fırsatı sağlıyoruz. Sektörümüzde yüzde 15’lere yaklaşan personel devir oranı bankamızda yüzde 2’ler düzeyinde olması politika ve uygulamalarımızın başarılı olduğunu gösteriyor” diyor.

Banka ağırlıklı olarak alım yaptığı Memur, Uzman Yardımcısı ve Müfettiş Yardımcısı pozisyonları için dört yıllık üniversite eğitimi almış, gelişime ve öğrenmeye açık, yeni mezun gençleri tercih ediyor. Ayrıca adayların, alternatif öğrenme araçlarından ve kanallarından mümkün olduğunca faydalanmış olmaları, dijital dünyanın gelişmelerine paralel teknik donanımlarım geliştirmeleri işe alım süreçlerinde olumlu etki yaratıyor.

Başvurular İş Bankası’nın insan kaynakları sitesi üzerinden değerlendiriliyor. Adayların siteye özgeçmişlerini doldurarak başvurabildiklerini söyleyen Tabak, “Ayrıca sosyal medyanın erişim gücünden faydalanabilmek için tanıtım ve duyurularımızı çeşitli online platformlardan da gerçekleştiriyoruz. Dijitalleşme paralelinde İK analitiği, yapay zeka vb. teknolojik ve çağdaş metodolojilerin işe alım başta olmak üzere uygulanabilir tüm İK süreçlerimize entegrasyonu da büyük önem taşıyor” diyor.

İş Bankası’nda halen aylık ücretin yanı sıra yıllık dört maaş tutarında ikramiye ödemesi bulunuyor. Ayrıca yabancı dil bilenlerin maaşları farklılaştırılıyor. Bankanın bunun dışında en fark yaratan özelliğinin çok kapsamlı sağlık yardımı olduğunu hatırlatan Tabak, sosyal haklar konusunda şu bilgiyi veriyor:

“Sektör seviyelerinin üzerinde belirlenen sosyal imkânların yanı sıra, çalışanlarımız gelişmiş emeklilik olanaklarından da yararlanıyor. Öte yandan dünyada ve sektörde pek de eşi olmayan kolektif ortaklık yapısı sayesinde her çalışanımız aynı zamanda bankamızın bir ortağı ve her yıl karımızın belirli bir kısmı çalışanlarımızla paylaşılıyor. Tüm bunlarla birlikte İş Bankası’nda ölçülü ve tatminkâr bir ücretlendirme seviyesinin olduğunu da ifade edebiliriz.”

GARANTİ BANKASI

MT alımları sürecek

Garanti Bankası 2018 yılında şube sayısında önemli bir değişiklik yapmayı planlamıyor. Buna karşm bin kişi civarında yeni işe alım yapmayı öngörüyor. Bu işe alımlarm ağırlıklı İstanbul ve Sivas’ta bulunan Çağn Merkezleri ve daha az sayıda şubelere yapılacağı bilgisini veren Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Osman Tüzün, “Ağırlıklı olarak Gişe Asistanı, Telefon Bankacılığı Müşteri Temsilcisi, Operasyon Merkezi Asistanı ve Müşteri İşlemleri Yetkilisi alımlarımıza Türkiye genelinde devam edeceğiz. Genel Müdürlük bünyesinde de her yıl olduğu gibi, Management Trainee’lerimiz (MT) aramıza katılacak” diyor.

Tüzün’ün verdiği bilgiye göre, Garanti Bankası’nm işe alım kriterleri arasında özellikle yeni mezunlar için herhangi bir bölüm kriteri bulunmuyor. İşe alımda önemli olanın bankanın çalışma kültürüne ve yaşamına uyum sağlayabilmesi olduğunu söyleyen Tüzün, işe alımda bankanın politikasını şöyle özetliyor:

“Verilen görevi sahiplenecek, yeri geldiğinde ilgili sorumlulukları üstlenip yönetecek, sosyal yaşam ile iş yaşamını sağlıklı bir şekilde ilişkilendirebilen adayları aramıza kazandırmaya özen gösteriyoruz. Bu noktada henüz öğrenciyken deneyim kazanmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bunun için de işe alım görüşmelerinde adayların daha önceki tecrübelerini değerlendiriyoruz. Yalnızca deneyimli adaylarımız için belirli teknik eğitimlere ve bölümlere odaklanabiliyoruz.

Bankamıza iş başvurusunda bulunmak isteyen adaylar öncelikle Garantili Gelecek web sitesi üzerinden profillerini oluşturarak kendilerine uygun ilanlara başvuruda bulunabilir. Garantili Gelecek Facebook ve Linkedln sayfalarımızı takip ederek en güncel ilan ve paylaşımlarımızdan haberdar olabilirler.”

Tüzün, bankanın maaş politikası hakkında ise şu bilgiyi veriyor:

“En çok tercih edilen işveren olma hedefimize paralel olarak, rekabetçi, piyasaya duyarlı ve çalışanın hayat kalitesini geliştirmeyi öngören bir ücretlendirme politikası uyguluyoruz. Çalışanın performansın yanı sıra genel makroekonomik koşulları, Türkiye’deki güncel enflasyon oranını ve sektördeki trendleri, çalışanlara adil ve doğru bir ücret politikası uygulanması açısından dikkatle takip ediyoruz. Bankamızda ücret paketi maaş, her yıl prim ve ikramiye, yemek fişi, yabancı dil tazminatı (İngilizce, Fransızca, Almanca ve İspanyolca), kıdeme veya işin kapsamına ve hizmet lokasyonuna göre değişebilen diğer yan ödemelerden oluşuyor.”

VAKIFBANK

1000 personei alınması planlanıyor

Vakıfbank ise 2018 yılında da şube ve personel açısından büyümeyi planlayan bir banka. VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Uğur Bilgin, “2018’de ticari segmentte şube açılışları gerçekleştirerek bankanın toplam şube sayısını 950’e yükseltmeyi planlıyoruz” diyor.” Yine bu süreçte Vakıfbank’a yaklaşık bin yeni personel alınacağı bilgisi de veren Bilgin, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bankamızdan istifa, emeklilik vb. muhtelif nedenlerle yıl içerisinde ayrılacak personel nedeniyle oluşacak ihtiyaçlar ile yeni açılacak şubelerimizin personel ihtiyaçları kapsamında, çeşitli tarihlerde yapılacak işe alımlarla yaklaşık 1000 personel istihdam edilmesi öngörülüyor. İşe alım koşullarım sağlayan adaylar, Memur ve Uzman Yardımcısı unvanlarının yanı sıra denetim, bilgi işlem ve diğer birimlerimizin ihtiyaçlarına göre işe almıyor.”

Bankada işe başvurmak isteyen adaylar, başvurularını web sitesi üzerinden insan kaynakları/iş başvurulan kısmına tıklayarak https://kariyer.vakifbank.com.tr/ adresi aracılığıyla yapabiliyor. Ayrıca anlaşmalı İK siteleri üzerinden de ilan vermek suretiyle de başvuru toplanıyor. İşe alımlarda, Personel Yönetmeliği’nde belirtilen kriterleri sağlayan, üniversitelerin bankacılık ile ilgili lisans bölümlerinden mezunların başvuruları değerlendirmeye almıyor. Bunun dışında bilgi işlem ve hukuk gibi bankacılık dışı birimlere yapılacak alımlarda pozisyon için gerekli bölüm şartına uygun, ilgili alanda bilgi birikimine sahip adaylar tercih ediliyor.

Bankanın ücretlendirme politikası ise bulunduğu bölüme göre değişiyor. Bilgin’in verdiği bilgiye göre, bankacılık sektörü baz alındığında ortalama ücretlerin üzerinde olmasına dikkat ediliyor. Ayrıca çalışanlara yabancı dil ve lisanslama gibi çeşitli tazminat ödemeleri de yapılıyor.

TEB

Yüzde 50’sî yeni mezun olacak

2018 yılında şube kapatma planı bulunmadığını açıklayan Türkiye Ekonomi Bankası (TEB) yılı 504 şube ve 10 bin çalışan ile kapatmayı planlıyor. Yüzde 50’si yeni mezun olan 700 yeni işe alım yapacaklarını söyleyen TEB İnsan Kaynakları ve İnovasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nilsen Altıntaş, “2018 yılında da odaklandığımız alanlarda büyümeye devam edeceğiz. 2018 ağırlıklı olarak, şubelerimizde satış kadrolarında görev yapacak çalışma arkadaşlarımızı bünyemize kazandıracağımız bir yıl olacak. Ayrıca genel müdürlük kadrolarımıza ve üç ilde faaliyet gösteren çağrı merkezimize yeni çalışma arkadaşları arayışımız olacak” diyor.

Bankanın iş ilanları https://www.tebkariyer.com/tr üzerinden TEB Kariyer’e giriş yaparak, ayrıca (Kariyer.net, Linkedln gibi) profesyonel kariyer sitelerinden ve (Facebook, Instagram gibi) sosyal iletişim kanallarından takip edilebiliyor.

TEB Kariyer Facebook sayfasında açık pozisyonları görüp, başvuru yapabiliyorsunuz. Bankanın yeni geliştirdiği Facebook uygulaması “Akıl Fikir Metre” ile oyunlaştırma yöntemi kullanılarak, adaylara hangi pozisyonlara uygun olduklarım öğrenme fırsatı sunuluyor.

Banka ayrıca sosyal medyada hedef odaklı gösterim ile aradığı yetkinliklere en fazla uyan adaylara doğrudan v davet gönderiyor.

Bu arada 30 Ocak’tan itibaren hayata geçecek olan TEB Chat Bot adaylarla interaktif iletişim ortamı sağlayarak; açık pozisyonları gösterecek, ilgili soruları yanıtlayacak ve isterlerse onları TEB Kariyer danışmanları ile buluşturacak. Augmented Reality (Arttırılmış Gerçeklik) ÎK uygulaması sayesinde ise kullanıcılar cep telefonlarından TEB logosunu okuttuklarında ÎK’nm tüm kanallarına tek bir ekrandan 3D olarak ulaşabilecek.

Altıntaş’ın verdiği bilgiye göre, banka yeni işe başlayacaklar için, işe başlamadan önce digital platformda bir ön oryantasyon programı sunuyor. İK konusunda çok ciddi bir eğitim yatırımı yaptıklarına dikkat çeken Altıntaş, adaylara şu bilgiyi veriyor:

“2017’de yönetici atamalarının yüzde 85’i iç kaynaklardan sağlandı. Ayrıca BNP Paribas ve TEB Grubu’nda yer alan yurtdışmdaki tüm açık pozisyonlar tüm çalışanlara duyurularak başvuru fırsatı sağlıyoruz. TEB Mobil IK uygulaması kanalıyla tüm çalışanlarımız kariyer fırsatlarını mobil ortamda takip edebiliyorlar. Kariyer Komiteleri ile terfilerin şeffaf bir platformda yapılmasını sağlıyoruz. Kariyer Danışmanları ile çalışanların en uygun pozisyonlarda değerlendirilmelerini sağlıyoruz. TEB Tasarım Atölyesi’nde Usta fikirbazlar (usta liderler) ile genç fikirbazlar (genç liderler) birlikte design thinking eğitimleri alıp, proje geliştiriyorlar.”

Maaş politikası hakkında da bilgi veren Altıntaş, “Ücret politikamız daima piyasa ortalamalarının üzerinde olacak ve farklı performansı ödüllendirecek şekilde oluşturuldu” diyor.

ŞEKERBANK

500 kişiyi işe alacak

Şekerbank, “Anadolu Bankacılığı” misyonu çerçevesinde şube yatırımlarında metropollerden çok kırsal bölgeler ve Anadolu illerine öncelik veriyor. Toplam şubelerin yüzde 70’ini Anadolu’da olduğunu hatırlatan Şekerbank Strateji ve İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Aybala Şimşek, “2018’de müşteri temsilcilerinden satış kadrolarına kadar farklı pozisyonlar için 450-500 civarında yeni işe alım gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Odaklandığımız alanlarda sunduğumuz eğitimlerle uzmanlaşmaya katkı sağlıyoruz. Diğer taraftan kişisel gelişim sağlayan yenilikçi, yaratıcı ve analitik metotlar içeren eğitim programları sunuyoruz” diyor.

Şekerbank bankanın web sitesi ve sosyal medya kanallarının yanı sıra belli başlı insan kaynakları internet siteleri üzerinden de iş başvurularını alıyor. Deneyimsiz adayların işe alımlarmda sınav uygulayan banka, sınav sonrası Değerlendirme Merkezi uygulamaları ve kişilik/yetkinlik envanterleri neticesinde süreci sonlandırıyor. Deneyimli adayların işe alımlarmda ise ilgili iş kolu yöneticilerinin katılımıyla yetkinlik bazlı mülakatlar yapılıyor. Bu arada şubelerde, genel müdürlük birimlerinde ve bazı spesifik alanlarda gereken özellikler farklılaşabiliyor. Örneğin, temel faaliyet alanlarından olan tarım bankacılığında değerlendirmek üzere yeni mezun ziraat mühendisleri ilgili alana alınabiliyor. Yeni mezunlar için pozisyon bazlı standart ücretlendirme uygulayan Şekerbank buna karşın iyi seviyede yabancı dil bilen çalışanlara yabancı dil tazminatı ödüyor.

Özlem Demirci DUYARLAR / Eleman.net Genel Müdürü

”Başlangıç maaşı 1.700- 2.000 TL”

Eleman.net’te 2017 yılında finans sektörü ile ilgili 9.548 adet iş ilanı yayımlandı. Bu ilanlarla birlikte yaklaşık 20 bin kişilik istihdam talebi oldu. Finans sektöründeki teknolojik değişimlerin işe alımlar konusundaki trendleri de bu doğrultuda etkilediği söylenebilir. Finans sektöründe çalışanlar için bilgisayar ve finans yazılımlarının kullanımı artık bir standart hâline geldi. Paranın dahi dijitalleştiğini düşündüğümüzde, teknolojik gelişmeleri takip ederek kendini geliştiren adaylar bu süreçte daha fazla ön planda olacaktır. Tabii ki finans sektöründeki işe alımlarda temel olarak adayların finans alanında bir eğitim almış olması ve finans alanındaki dijital çözümleri kullanabilecek teknik bilgi ve altyapıya sahip olması bekleniyor. Bunun dışında kişilik özellikleri, firma değerlerine uygun olması ve güvenilir referanslar adayların tercih edilmesi için diğer sebepler. Bugün sektöre yeni çalışanın 1.700-2.000 TL aralığında bir maaşla işe başlaması mümkün.

2017’de 2 bin bankacı işsiz kaldı

Türkiye’de faaliyet gösteren 51 bankanın 2017 üçüncü ^yrek finansal sonuçlarım inceleyen yönetim danışmanlığı firması KPMG “Türkiye Bankacılık Sektorel Bakış 2018 raporunu açıkladı. Raporda bankalann şu^ çalışan sayısını da mercek altına alan KPM , yaptığı analizde şube ve çalışan sayısındak gerilemeye dikkat çekti. Eylül 2017 33 mevduat, 13 katılım ve yatırım, beş katılım bankası olmak üzere 51 banka faaliyet Gösteriyor. Bu bankalar 11 bin 663 şube, 209 bin 672 personelle hizmet veriyor. Geçen yıl aynfdönemde 52 banka, 11 bin 926 şube, 211 bin 673 çalışanıyla görev yapıyordu.

ESİN ÇETİNEL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu