Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Bankada Parası Olana Özel Bankacılık

Türkiye’de bankada bir milyon TL ve üzerinde mevduatı bulunanların sayısı 74 bine ulaştı. Bankalar giderek kalabalıklaşan ‘Zenginler Kulübü’ne özel bankacılık uygulamaları ile sesleniyor. Minimum 500 bin TL’si olanlara kişiye özel portföyler, faiz oranları, kredi kartları, BES poliçeleri ve konsiyaj hizmetleri sunuluyor…

TÜRKİYE’DE milyoner sayısı her yıl yüzde 10’un üzerinde artıyor. Bu gelenek 2014 yılında da bozulmadı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, geçen sene bankada 1 milyon TL’nin üzerinde mevduat tutan milyoner sayısı yaklaşık 11 bin kişi daha artarak 74 bine ulaştı. Hal böyle olunca, bankalar son yıllarda milyonerler kulübüne üye bu kesime “özel ürün” ve hizmetlere ağırlık vermeye başladı.

ozel bankacilik

Özellikle bu kesimin yüklü tasarruflarını yönetmek için harekete geçen bankalar artık son yapılan yasal düzenlemelerin de etkisiyle kişiye özel portföy önerilerine ağırlık veriyor. Yine yasal düzenlemenin etkisiyle isteyen milyoner müşterilerine farklı risk grupları için hazırlanan “fon sepetlerini” de önermeye başladılar.

DANIŞMANLIK YİNE GÖZDE

Bunun dışında bu yıl özel bankacılık alanında yine danışmanlık ve kişilerin eğilimlerine göre sosyal aktiviteler ön plana çıkacak gibi görünüyor. Bugün bankalar sanat, vergi, bağış, miras gibi milyoner müşterilerinin ihtiyaç duyduğu her alanda danışmanlık hizmeti sağlıyor. Bunun dışında, örneğin ekonomi ile ilgilenenlere yılın belli dönemlerinde seminerler düzenliyor, her gün mali piyasalar ve ekonomiye ilişkin bültenler gönderiyor veya sanata yatkın olanları sergi veya konserlere davet ediyorlar.

Bankaların zengin müşterilerine sunduğu hizmet ve ürünler bunlarla sınırlı değil. Öncelikle şunu söyleyelim; bankaların sunduğu tüm finansal ürün ve hizmetler milyoner müşteriler için ayrı fiyatlanıyor veya farklı özelliklerle sunuluyor. Örneğin, bu müşterilere kredi kullandırırken, açıklanan resmi faiz oranlarına göre çok daha düşük faizler teklif ediliyor. Veya kredi kartları ve banka kartlarına çok avantajlı kampanyalar ve indirimler ekleniyor. Üstelik bu avantajlar sadece yurtiçi değil yurtdışmda da sunuluyor.

KONSİYAJDA SINIR YOK

Bankalar “Zenginler Kulübü” üyelerine sundukları hizmetlerde deyim yerindeyse sınır tanımıyor, ister yurtiçi, ister yurtdışmda olsun eğer bir bankanın özel müşterisi iseniz “imkansız” diye bir şey kalmıyor. Örneğin “bilet tükendi” denen bir konsere veya galaya katılmak sizin için imkansız değil. Veya sömestr tatilinde dünyaca ünlü kayak merkezinde son dakika oda bulmak da çok zor değil. Hatta bir dizi filmde gördüğünüz elbiseyi ABD’den getirtmek, beğendiğiniz bir sanatçıyla akşam yemeği yemek gibi çok sayıda örnek de verilebilir. Tüm bunlar bankanızın size sunduğu konsiyaj hizmetleri kapsamında sağlanıyor. Bankalar özel bankacılıkta özellikle bankacılık ürün ve hizmetleriyle farklılaşmaya çalışıyor.

Bu yıla özel çok sayıda ürün ve hizmet çıkaran veya çıkarmak için hazırlık yapan bankalar, Para’ya 2015 yılı planlarını anlattı…

ÖZEL MÜŞTERİYE ‘PLUS’ HİZMET

DenizBank sadece özel bankacılık müşterileri için kurguladığı ürünleri “Plus” çatısı altında topladı. Mortgage Plus, Taşıt Plus, BES Plus bu ürünlerden sadece birkaçı. Müşterilerine kendilerini ayrıcalıklı hissedecekleri “özel deneyimler” yaşatmayı hedeflediklerini söyleyen DenizBank Özel Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cem Önenç, sundukları hizmetleri şöyle sıralıyor:

“Özel bir mekânda gerçekleştirdiğimiz şarap tadımı, yelken meraklılarına özel gelenek haline getirdiğimiz Hello Sailing, çocuklara özel çikolata workshop çalışmaları ve özel sinema gösterimleri, müşterilerimize farklılığı hissettirdiğimiz etkinliklerden birkaçı. Ayrıca müşterilerimiz, Galatasaray ve Fenerbahçe spor kulüplerinin İstanbul’da oynanan maçlarında DenizBank’a ait özel localarda ağırlanıyor; Devlet Senfoni Orkestrası’nm konserlerine ve Uluslararası İstanbul Opera Festivali’ne davetli olarak katılabiliyor.”

DenizBank, Özel Bankacılık müşterilerine özel Deniz Private kredi kartını çıkardı. Bu sayede yurtiçi ve dışında pek çok ayrıcalık sunan banka, kart sahiplerinin yurtdışında tüm otel ve restoran harcamalarında yüzde 10 indirim ve ücretsiz üç ya da beş taksit avantajı sunuyor. Söz konusu kartla havalimanı lounge ücretsiz kullanımı, yurtiçi otel harcamalarında yüzde 10 indirim, Şuada Club ve Reina’da tüm mekanlarda yüzde 25 indirim ve ücretsiz otopark kullanımı gibi çok sayıda başka avantajlar da bulunuyor.

Banka, tüm Özel Bankacılık müşterilerine, kişiye özel internet bankacılığı hizmeti verdiği web sitesi Denizozel.com ve her an ulaşabilecekleri kendilerine özel iletişim hattı olan 444 OZEL(6935) ile de yedi gün 24 saat aktif hizmet sunuyor.

Cem Önenç, bankanın yine bu kesime özel tasarlanmış yatırım fonları, farklı endekslere yatırım yapan anapara korumalı fonlar (tarım endeksi, değerli metaller, MSCI endeksi, lüks endeksi), türev ürünler ve özel sektör tahvilleri çıkardığını da hatırlatıyor. Önenç, 250 bin dolar ve üzeri likit varlığa sahip bireysel ve tüzel müşterilerine özel bankacılık hizmeti sunan bankanın 12 bin müşterisinin 21 milyar TL’lik varlığını yönettiğini de belirtiyor.

İstanbul’da 10, İstanbul dışında 14 olmak üzere toplamda 24 Özel Bankacılık Merkezi ile hizmet verdiklerini ifade eden Önenç, merkezlerin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Adana, Kayseri, Samsun, Denizli, Bodrum, Diyarbakır, Eskişehir ve Çorlu’da yer aldığını belirtiyor.

25 BİN MÜŞTERİSİ VAR

Yapı Kredi, Private Banking müşterilerine hem finansal hem finansal olmayan çok sayıda danışmanlık hizmeti ve ürün sunuyor.

Kişilerin tüm ihtiyaçlarını 360 derece çevreleyen bir ürün hizmet ağı oluşturduklarını söyleyen Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetimi Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü Imre Tüylü, “Müşterilerimize iştiraklerimiz Yapı Kredi Portföy ve Yapı Kredi Yatırım ile birlikte ‘entegre varlık yönetimi’ hizmeti sunuyoruz. Farklı müşteri profillerine yönelik 40 ayrı yatırım fonu, mevduat, fonlu mevduat, 5D mevduat hesabı, hisse senedi, VIOP, varant yapılandırılmış ve türev ürünleri bulunuyor. Özel ihtiyaçlara yönelik krediler olarak da müşterilerimize özel faiz oranları ile tekne ve sanat eserleri kredileri sunuyoruz” diyor.

Birçok farklı konuda danışmanlık hizmeti sunan Yapı Kredi Private Banking, 2007’den bu yana koleksiyon sahibi veya yeni başlayacaklar için sanat danışmanlığı; bağış yapmak isteyenlere ise filantropi danışmanlığı yapıyor. Banka bunların yanı sıra gayrimenkul, vergi ve miras danışmanlığı hizmetleri de sunuyor. Bunun dışında tasarruflarına adres arayan müşterileri için günlük piyasa bültenleri hazırladıklarını söyleyen tmre Tüylü, bankanın özel iankacılık kapsamında sunduğu diğer hizmet ve ürünler hakkında ise şu bilgiyi veriyor:

“Müşterilerimiz yedi gün 24 saat hizmet veren acil sağlık hizmeti Medline’a ücretsiz üye oluyor. Yedi gün 24 saat ulaşılabilir kiralık kasa hizmetimiz ‘Kasa 24’ ayrıcalıklı hizmetlerimizden bir diğeri. Ayrıca özel bankacılık müşterilerimize ATM limitlerinde beş kat fazla nakit çekim imkanı sunuyoruz.

Yapı Kredi Private Banking olarak sınırlı sayıda hazırlanan çok özel kredi kartımız Crystal Kart da önemli bir diğer ayrıcalığımız. Crytsal Kart, sunduğu konsiyaj hizmetleri ile dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar müşterilerimizin hayat tarzlarına uygun ayrıcalıklar sunuyor. Müşterilerimiz, yurtiçi ya da yurtdışı uçuş ve otel rezervasyonlarını Crystal ile kolaylıkla yaptırabiliyor. Bunun ötesinde gideceğiniz şehir hakkında detaylı bilgi talebinden tutun da, gezip görülecek tarihi ve kültürel mekanlar, sanatsal aktiviteler, otel ve restoran önerilerine kadar farklı tavsiyeler alabiliyorsunuz. Crystal ile müşterilerimiz yurtiçi ve yurtdışı tüm otel ve restoran harcamalarında yüzde 5 indirim imkanı, her ay farklı sektörlere özel yüzde 10 indirim kampanyaları, beğenilerine uygun olarak seçilen yurtiçi otel ve restoranlarda yüzde 20 indirim gibi ayrıcalıklardan yararlanabiliyor. Bütün bunlann yanı sıra tüm yıl boyunca müşterilerimiz için ekonomi, sanat, kültür, bağışçılık gibi konularında etkinlikler düzenliyoruz.”

Yapı Kredi Private Banking, toplam varlığı 500 bin TL ve üzerinde olan toplam 25 bine yakın müşterisine bu ayrıcalıklı ürün ve hizmetleri sunuyor.

KİŞİYE ÖZEL ÜRÜN

Garanti Bankası, özel bankacılıkta önceliği müşterilerinin finansal beklentilerini tam olarak karşılamak üzerine kuruyor. Bu nedenle banka, kişiye göre farklılaşan bu beklentileri belirlemek için önce müşterilerinin risk profillerini çıkartıp daha sonra uygun ürün çeşitlerini sunuyor. Özel Bankacılık müşterileri için çok sayıda farklı ürün çıkardıklarını söyleyen Garanti Masters Özel Bankacılık Birim Müdürü Sinem Ediğe, yatırım ürünleri konusunda şu örnekleri veriyor:

“2014 yılında Garanti Masters’a özel, farklı yatırım stratejilerini mevduat ürünü ile birleştirdiğimiz yapılandırılmış mevduat ürünleri çıkardık. Örneğin orta vadede euro/dolar paritesinin aşağı yönde hareket edebileceğini düşünmekle birlikte, belirli bir değerin altını beklemeyen yatırımcılara dolar bazında mevduat faizlerinin üzerinde getiri elde etme imkanı sunan ‘Euro/Dolar Short Masters Dolar Hesap’ gibi veya BIST30- Short Masters TL Hesap gibi…

Bunun dışında yaşam tarzlarına uygun hizmet ve servisler de sunuyoruz. Müşterilerimize yerli ve yabancı pek çok sanatçı, müzisyen ve grubun konser ve diğer kültürel etkinliklerde bulunma keyfini yaşattık.”

Garanti Masters’dan tüm bu özel ürün ve hizmetleri alabilmek içinse bankadaki nakit varlığın bir milyon dolar ve üzerinde olması gerekiyor. Hesap açmak içinse banka alt limit olarak 250 bin dolar istiyor. Garanti Masters, sadece gerçek kişiler olmak üzere 6 bini aşkın müşterinin yaklaşık 11 milyar TL tutarındaki varlığını yönetiyor.

ÖZEL FONLAR SUNACAK

Finansbank 750 bin TL ve üzeri varlığı olan müşterilerine Finansbank Private Banking kapsamında hizmet veriyor. Bugün toplam mevduat büyüklüğü içerisinde Özel Bankacılık mevduatlarının payının yüzde 20’nin üzerine çıktığını kaydeden Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, “2014 yılında müşteri sayısında sektöre paralel büyüme kaydettik. Bu yıl ise özel bankacılıkta yatırım fonları, özel portföy yönetimi çözümlerimizin öne çıkacağı bir dönem olacak” diyor.

Finansbank özel bankacılık müşterilerine finans dışı alanda da hizmet sunuyor. 2014 yılında vergi danışmanlığı hizmeti vermeye başlayan Finansbank ayrıca Prof. Deniz Gökçe ile farklı illerde ekonomi seminerleri düzenledi. Bunun dışında banka, son beş yıldır müşterilerinin merakla beklediği “TED Tenis Turnuvası”na da sponsor oluyor.

Çocuklara özel organizasyonlar da düzenleyen Finansbank, Türkiye’de ilk kez sergilenen Madagaskar Live gösterisinin ve Sezen Aksu’nun çocuklar için kaleme kaldığı “Sezuş’un Hikayeleri: Efe ile Bulut Osman Bey’e Karşı” müzikal tiyatro oyununun ana sponsorluğunu üstlenmiş bulunuyor. Banka bu kapsamda Private Banking müşterilerini, yıl boyu bu gösterilerde aileleri ile birlikte ağırlayacak. Erkin Aydın, bunlara ek olarak Finansbank Private Banking’in müşterilerini sanatla buluşturmaya ve ekonomi sohbetlerine devam edeceğini belirtiyor.

120 ÜLKEDE LOUNGE’A GİRİŞ YOLDA

Türkiye’nin ilk özel bankacılık bölümünü kuran Akbank, Private Banking çatısı altında 20 milyar TL’lik bir büyüklüğü yönetiyor. Bankadan özel bankacılık hizmetleri almak isteyenlerin minimum 500 bin TL’sinin olması gerekiyor. Akbank Private Banking 5 bini aşkın müşteriye hizmet sunuyor. Bu müşterilerin varlıkları ağırlıklı olarak mevduat ve özel sektör tahvillerinden oluşuyor. Yatırım portföyünün diğer önemli kısmını ise türev ürünler oluşturuyor. Şubelerdeki müşteri ilişkileri yöneticilerinin yanı sıra Ak Yatırım’da bulunan toplam 20 kişilik yatırım danışmanı kadrosuyla müşterilerinin özel bankacılık yatırımlarını yönlendirdiklerini söyleyen Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, bu alanda sundukları hizmetleri şöyle özetliyor:

“Özel bankacılık hizmeti kapsamında müşterilerimizin her türlü işlemini gerçekleştiriyoruz. Ayrıca yatırım danışmanlarından tavsiye almak isteyen ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak isteyen sofistike yatırımcı profilindeki müşterilerimizi Ak Yatırım bünyesindeki yatırım danışmanlarına yönlendireceğiz. 2014’te özel bankacılık bölümü olarak global piyasalarda işlem yapmak için TradeAll.com’u devreye soktuk. Ak Yatırım’m TradeAll Platformu ile müşterilerimiz artık FX Leverage, Futures, Yabancı Hisse Senedi ve CFD işlemlerini tek platform üzerinden haftada beş gün 24 saat yapabiliyor. Buna ek olarak sadece özel bankacılık müşterileri için Aık Portföy ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde ‘Serbest Fon’ adıyla mutlak getiri amaçlı yeni bir alternatif yatırım aracı geliştirdik.”

Akbank, sadece özel bankacılık müşterileri için “Wings Private” kredi kartını çıkarttı. Söz konusu kredi kartı sayesinde Akbank Private Banking müşterilerinin lounge hizmetleri ve yurtdışı/yurtiçi restoran indirimlerine kavuştuğunu söyleyen ; Galatalı, “Ayrıca şu anda üzerinde çalıştığımız, dünyanın 120 ülkesinde 400’den fazla şehirde 700’den fazla VIP havaalanı lounge’una giriş hakkı da 2015 yılında sağlamayı planladığımız hizmetler arasında” diyor.

GLOBAL NETVVORK’ÜNÜ KULLANIYOR

40’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren ING Bank, bu sayede oluşturulan uluslararası netvvork ve global tecrübeyi özel bankacılık müşterilerine kullandırıyor. Global tecrübelerini özel bankacılık müşterilerine danışmanlık sağlayıp daha doğru yatırımlar yapabilmeleri için kullandıklarını söyleyen ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yard,mc,sı Barbaros Uygun, global Barbarosun network’e dayalı sunulan hizmetler hakkında ING BANK şu bilgileri veriyor:

“Hazırladığımız ulusal ve uluslararası raporlarla müşterilerimiz, ülkelerin karşılaştırmalı ekonomik verilerine, ülke analiz ve tahminlerine ve yurtdışı piyasa tahminlerine ulaşabiliyor. Vergi ya da gayrimenkul konularında da anlaşmalı olduğumuz firmalar aracılığıyla danışmanlık hizmeti veriyoruz. Dönemsel olarak organize ettiğimiz toplantılarda müşterilerimizi yurtdışmdan gelen ekonomistlerle buluşturuyoruz. Öte yandan sunduğumuz ürünlerle farklı risk ve getiri tercihi olan müşterilere hitap edebiliyoruz.”

ING Bank ayrıca yine özel bankacılık müşterilerine yönelik Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) planı ve esnek ödeme koşullu bireysel kredi ve mortgage ürünlerini de sunuyor.

Toplam varlığı minimum 500 bin TL olan bireysel müşterilere özel bankacılık hizmeti sunduklarını söyleyen Barbaros Uygun, “Özel bankacılık müşterilerimize sunduğumuz özel ürün ve hizmetlerin yanı sıra gerek seyahat ihtiyaçlarını karşılayacak gerekse günlük yaşamlarının yükünü hafifletecek özel çözümler sunuyoruz. Seyahat planlama, havaalanı lounge ve VTP karşılama, indirimli otopark, özel fiyatlara şoförlü transfer, yurtiçi ve dışı etkinliklerine bilet temini ve çeşitli concierge hizmetler gibi ayrıcalıklar hizmetlerimiz arasında yer alıyor. Müşterilerimiz kredi kartlarında biriken bonusları ise seyahat ve birçok ödemede üç kat değerli kullanabiliyor. Müşterilerimizin tüm bu beklentilerini yedi gün 24 erişebildikleri Özel Seyahat ve Hizmet hattımız aracılığıyla karşılıyoruz” diyor.

ALT LİMİT 1 MİLYON TL

İş Bankası, özel bankacılık hizmetlerini profesyonel kadro ve farklı mekanlarda kişiselleştirilmiş müşteri ilişkileri yönetimi ile sunuyor. 2014 yılında özel bankacılık şube ağına iki yeni ihtisas şubesi daha eklediklerini söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Sezen’in verdiği bilgiye göre, 13 özel bankacılık ihtisas şubesi ve az sayıda karma şubesi bulunuyor.

10 bin civarında özel bankacılık müşterisinin yaklaşık 18 milyar TL’lik toplam varlığını yönettiklerini söyleyen Yalçın Sezen, İş Bankası’nm özel bankacılık politikasını şöyle özetliyor:

“Önümüzdeki dönemde potansiyel ihtiva eden bölgelerde yeni ihtisas şubelerimizi açmayı planlıyoruz. 2014 başı itibarıyla özel bankacılık hizmet sunumu varlık alt limitini 1 milyon TL olarak belirledik. Bu arada “Portföy yönetimi hizmetini” Iş Portföy ile sunmaya başladık. İş Portföy sayesinde yatırımlarının büyüklüğü belirli bir miktara ulaşan ve profesyonel desteğe ihtiyaç duyanlar için “Yatırımcıya Özel Fon” ürünümüzü de bir seçenek olarak sunuyoruz. Bunun dışında DCD, opsiyon, swap, forvvard, tünel mevduat gibi türev ürünleri sunarak alternatif ürün kullanımı da verdiğimiz hizmetler arasında. Ayrıca 2014 yılından bu yana Türkiye’de yaşayan yabancı üst düzey yöneticileri de özel bankacılık çatısı altına aldık.”

İş Bankası, özel bankacılık ürün ve hizmetlerini ‘‘Privia” markası adı altında konumlandırıyor. Bu marka ile sunulan finansal ürünler olarak “Privia Kredi Kartı”, “Privia Bireysel Krediler”, “Privia Değişken Yatırım Fonları” ve “Privia Bireysel Emeklilik Hesabı” yarattıklarını söyleyen Sezen, bu kapsamda sunulan hizmetleri şöyle özetliyor:

“Privia Kredi Kartı sahiplerine concierge ve yardım hizmetleri, avantajlı seyahat hizmeti ve uçak bileti alımı, havalimanı lounge ayrıcalıkları, kişiye özel seyahat organizasyonları hizmetleri sunuyoruz. Aynı zamanda Privia Kredi Kartı ürünümüz ile müşterilerimize Maximum’un tüm fırsatlarını özel indirim ayrıcalıkları ile sağlıyoruz. Bunların yanı sıra özel bankacılık müşterilerimiz, (212) 473 83 83 no’lu Privia Hattından öncelikli telefon bankacılığı hizmeti alabiliyor. Privia web sitemiz aracılığı ile Online uçak bileti aliminin yanı sıra özel bankacılığa ilişkin bilgi ve uygulamalarla dünyadaki trendlere ilişkin bir içeriğe ulaşabiliyor. Müşterilerimizi ilgi alanlarına göre, spor, sanat ve görsel etkinliklere davet ediyoruz.”

TEB’DEN MELEK YATIRIM PLATFORMU

TEB Özel Bankacılık, bankanın mevcut ürün ve hizmetlerinin yanı sıra müşterilerini farklı yatırım ürünleriyle tanıştırmak konusunda da öncü olmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nu müşterilerine sunduklarını söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi bu konuda şunları söylüyor:

“Platformu hayata geçirerek ‘melek yatırımcı’ konseptini müşterilerine sunan ilk banka olduk. Bu sayede varlıklarını geleneksel finansal araçlar dışındaki P alanlarda değerlendirmek isteyen müşterilerimize farklı alanlarda yatırım fırsatı sunuyoruz. Ayrıca bu kapsamda gelecek vadeden projelere sermaye bularak girişimcileri ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. Son olarak ‘TEB Özel Yatırımcı Kulübü” kurma çalışmalarına başladık. Kulüp dahilinde uluslararası yatırımcılar, fon arayan girişimcilerle buluşarak onlara sadece yatırım değil mentorluk desteği de verecek.” TEB, ayrıca, hizmetleri, dijital ortamda sunabilmek için özel bankacılık sektöründe ilk olan TEB Özel iPad uygulamasını geliştirdi. Bu platform sayesinde TEB Özel müşterileri, genel piyasa yorumlarına, ücretsiz etkinlik ve gezi davetiyelerine ulaşabiliyor.

TEB Özel gayrimenkul konusunda da müşterilerine hem kişisel, hem de ticari olarak ihtiyaç duydukları hizmeti sunuyor. Bu hizmet için banka 500 bin TL üzeri varlık talep ediyor. TEB Özel Bankacılık çatısı altında yaklaşık 10 bin müşteriye hizmet sunuyor.

2015’te yeni ürünler yolda

Akbank Private Banking: Gelecek dönemde çıkaracağı yeni ürünler için Ak Portföy ve Ak Yatırım ile ortaklaşa çalışmalarını sürdürüyor. Kurumun müşterilerine sunmayı hedeflediği (jjggj ürünler arasında gayrimenkul yatırım fonu, eurobond ve yabancı borçlanma araçları fonları, yapılandırılmış borçlanma araçları bulunuyor. Akbank Private Banking, bu yıl müşterilerine ağırlıklı olarak Ak Yatırım tarafından ihracına aracılık edilen özel sektör tahvillerinde odaklanmalarını öneriyor. Söz konusu tahvillerde vade genelde 2-3 yıl olup çoğunlukla faizli kupon ödemeli olarak ihraç ediliyor. Kurum, bu ürünü Hazine kağıtlarının ortalama getirisinin üzerinde getiri hedefleyen müşterilerine sunuyor.

ING Özel Bankacılık: 2015’te müşterilerine daha iyi hizmet vermek, onlarla daha yakın ilişkiler içerisinde olmak için hizmet noktalarının sayısını artıracak. Bu doğrultuda, Özel Bankacılık Merkezi modelini Türkiye’nin farklı bölgelerinde de hayata geçirmeye devam edecek. Banka İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından Antalya’daki özel bankacılık merkezlerini devreye almış durumda. İstanbul’daki şubelerinin yanı sıra birçok ilde şube içinde bulunan ’Corner’lara yenilerini ekleyen ING Özel Bankacılık, yurt çapında 24 Özel Bankacılık Corner’ı oluşturdu. Banka, 2015 yılında bu hizmet modelini daha da yaygın hale getirmeyi hedefliyor.

İş Bankası Özel Bankacılık: Bu yıl da, müşteri ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ihtisas şube ağını genişletip özel bankacılık markası olan “Privia” adı altındaki ürün ve hizmetlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Yapı Kredi Private Banking: Bu yıl, yeni finansal ürünlerin yanı sıra yeni ve farklı danışmanlık hizmetleri ve ayrıca alternatif ürünlerle yelpazesini genişletmeyi planlıyor. Bu kapsamda örneğin bu yıl içinde yeni Serbest ve Özel Portföy Yönetimi Yatırım Fonları çıkartacak olan kurum, yeni yasal regülasyonlar çerçevesinde uyum çalışmalarını da sürdürecek.

DenizBank Özel Bankacılık: SPK tarafından getirilen yeni düzenlemeler doğrultusunda bu yıl yatırım şirketi Deniz Yatırım ile entegre yeni bir iş modeli oluşturdu. Bu sayede özel bankacılık müşterileri dilerlerse birikimlerini uzman yatırım danışmanlarıyla yönlendirecek, dilerse model portföyleri tercih edecek.

2015 yılında ayrıca kişiye özel tasarlanan ürünler, yaşam stilini dikkate alan uygulamalar ve kişiselleştirilmiş güvenilir hizmetlerle butik bir yaklaşım benimsenecek.

Finansbank Private Banking: Kişiselleştirilmiş ürün ve hizmetlere olan talebin hızla artması nedeniyle Finansbank Private Banking bu yıl sofistike ürün ve hizmetlere odaklanacak. Müşterilerine portföylerini birden fazla enstrümanda değerlendirerek çeşitlendirmelerini tavsiye eden Finansbank Finans Invest’le sadece özel bankacılık müşterilerine üç farklı içerikte Temkinli Özel Portföy, Dinamik Özel Portföy ve Hisseli Özel Portföy isimli portföyler sunmaya başladı.

TEB Özel Bankacılık: TEB bu yıl aile bireyleri arasındaki iletişimi güçlendirecek ve aile şirketlerinin kurumsallaşmasını sağlayacak bir sistem oluşturmak için TEB Özel Aile Anayasası oluşturuyor. Öte yandan, Hazine 11 Şubat 2015 itibariyle TEB Özel Melek Yatırım Platformu’nu akredite bir Melek Yatırımcı Ağı olarak onayladı. Bu gelişmeyle birlikte TEB, bu ağ üzerinden melek yatırımcı olmak isteyen müşterilerine Bireysel Katılım Yatırımcısı [BKY] Lisansı verme yetkisine kavuştu.

Mevduatların yarısı milyonerlerin

2014 yılında milyonerler kulübüne yaklaşık 11 bin kişi daha katıldı. Böylece geçen yıl bankalarda 1 milyon TL’nin üzerinde hesabı bulunanların sayısı 74 bin kişiyi aştı. Buna karşın milyonerlerin sahip olduğu mevduatın toplam mevduat içerisindeki payı yüzde 50’lere yaklaştı. Başka ifadeyle 60 milyona yakın mudinin mevduat olarak tuttuğu varlığın neredeyse yarısı 74 bin kişiye ait. 2013 yılının aynı döneminde bankada parası bulunan milyonerlerin sayısı 63 bin idi…

BDDK’nın raporuna göre, bankalarda parasını mevduatta tutan mudilerin sayısı son bir yılda yaklaşık 1 milyon kişi artarak 60 milyona çıktı. Buna karşın söz konusu dönemde mevduatların toplam hacmi yüzde 12’lik artışla yaklaşık 100 milyar ilave ile 960 milyar TL’yi aştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu