Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Banka kârlarında düşüş sürüyor

Geçen hafta Arjantin’in iflas haberi gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilerken, Türkiye’de iki gün açık olan piyasalarda banka bilançoları takip edildi. Borsaya kote olan 16 bankadan 7’si ikinci çeyrek bilançolarım açıkladı ve bmılarda ilk çeyreğe göre artış görüldü. Ancak ilk yarıyılda geçen yıla göre düşüş var. Abank, solo bilançolarda yüzde 43 ile kânın en çok artıran banka oldu.

Bayram öncesinde Rusya-Ukrayna arasında süren gerilim ve İsrail’in Gazze’ye yaptığı kara harekatının etkileri sınırlı kalırken, Arjantin’in iflas haberi gelişmekte olan ülkelerde satış dalgasına neden oldu. İki günlük işlem olan iç piyasalarda ise gözler bankaların açıklamaya devam ettiği ikinci çeyrek bilanço rakamlarmdaydı. Akbank, Garanti Bankası ve Halkbank’ın net kârının beklentilerin üzerinde gelmesi, Borsa İstanbul’daki olumlu havanın devamını destekledi.

Borsa için önemli bir katalizör olan banka bilançoları yakından takip edilmeye devam edecek. Şimdiye kadar borsaya kote olan 16 bankadan 7’si ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı. Biz de yatırımcılann merakla beklediği banka bilançolarının nasıl geldiğini ve beklentilerini analistlere sorduk.

Banka kârları

İKİNCİ ÇEYREKTE ARTTI

Geçen haftaya kadar bilançolarını açıklayan bankalann kârlarında yılın ilk çeyreğine göre artış gözlenirken, geçen yıla göre düşüş görülüyor. Şeker Yatırım Banka Analisti Övünç Gürsoy, bu düşüşün nedenlerini şöyle açıklıyor: “Geçen yıla göre azalan kârlılıkta bankaların fonla-ma maliyetlerinin daha yüksek olması nedeniyle net faiz gelirlerinin zayıf olması, yavaşlayan kredi büyümesi nedeniyle komisyon gelirlerinin düşük olması ve geçen yıla göre yüksek olan faiz seviyelerinde menkul satışından yeterince ticari kâr elde edilememesi, aksine para swap-ları kaynaklı ticari zarar yazılması.” Övünç Gürsoy’a göre, fonlama tarafında para swaplarınm kullanılmaya devam etmesi ve maliyetlerin yüksek olması nedeniyle ticari zararlar banka kârlılıklarını olumsuz etkiledi. Ancak komisyon gelirlerinde hesap işletim ücretlerinin genelde yılın ikinci çeyreğinde toplanması sayesinde artış görüldü. Ayrıca bankaların aktif kalitesinde korkulanın aksine gözle görülür bir bozulma yaşanmadı. Bu nedenle kredi karşılıkları ilk çeyreğe göre ya yatay kaldı ya da azaldı. Bu da kârlılığı olumlu etkiledi.

Bu arada Halkbank ve Akbank açıkladıkları ikinci çeyrek rakamlarıyla geçen yıla göre iyi performans gösteren bankalar oldu.

DARALMA RİSKİ

İkinci çeyrek tahminlerini ortalama yüzde 7 yukarı revize ettiklerini, buna göre ikinci çeyrekte banka kârlarının, çeyreksel bazda yüzde 1,2 artış göstermesini beklediklerini söyleyen Ak Yatırım Araştırma Müdürü Hakan Aygün, “BDDK’nın ilk beş ay için açıkladığı yıllık bazda yüzde 11 kâr daralmasının ardından, tahminde bulunduğumuz bankalar için de ilk yarıyılda ortalama yüzde 18 kâr daralması bekliyoruz” diyor.

İş Yatırım analistleri, yayınladıkları bankalar raporunda, ilk çeyrekte yıllık bazda kârların önemli derecede gerilemiş olduğunu gördüklerini ve bunun üzerine ikinci çeyrekte kârlılıklarda çeyreksel bazda gözle görülür artışların gerçekleşmesini beklediklerini ifade ediyor. Marjlarda düzelme olduğuna ancak sıçrama olmadığına dikkat çeken İş Yatırım analistleri, şöyle devam ediyor: “Mevduat maliyetleri ortalamalarda birinci çeyreğe göre yüksek seyretmesine rağmen, kredi yeniden fiyadama etkisiyle spreadlerin çeyreksel bazda bir miktar iyileştiğini görüyoruz. Ayrıca TÜFE’ye endeksli tahvillerin artan getirileri de marjları bu çeyrekte olumlu etkileyen bir diğer faktör. Marj artışının ikinci çeyrekte özel bankalarda daha kuvvetli olacağını, kamu bankalarında ise bu seyrin üçüncü ve son çeyrekte daha belirgin hale geleceğini düşünüyoruz.”

ÖNERİLEN BANKALAR

İş Yatırım analistlerine göre, TSKB hem yıllık hem de çeyreklik kâr artış performansıyla işlem gören bankalar içerisinde bu anlamdaki tek isim olmaya devam edecek. İş Bankası özelinde ise birinci çeyrekte yazılan temettü gelirlerinin kalan kısmı ikinci çeyrekte gelir hesaplarına aktarılacak.

İş Bankası’nm net kârında kredi karşılıklarındaki normalleşmeye bağlı çeyreksel yüzde 8 artış bekleyen Şeker Yatırım’dan Övünç Gürsoy, Vakıfbank’ta ise takipteki kredileri karşılama oranının yüzde 92’den yüzde 94’e yükselecek olması nedeniyle kârlılıkta çeyreksel bazda yüzde 19 düşüş öngörüyor.

Seçici olmak şartıyla banka hissesi alınabileceğini ifade eden Övünç Gürsoy, “Biz Halkbank, Yapı Kredi ve İş Bankası hisselerini öneriyoruz. Bu bankaların rakiplerine göre karlılıkta yılın ikinci yarısında öne çıkmasını bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde fonlama maliyetlerinde baskının azalmasına bağlı olarak kârlılıkta artış bekliyoruz” diyor.

Hakan Aygün, İş Bankası ve Halkbank için temettü gelirleri kaynaklı olarak pozitif mevsimsellik öngörüyor. Hisse fiyatında yaşanan gerileme sonrasında değerlemeye bağlı olarak Bank Asya için önerisini “Endekse Paralel GetirF’ye yükseltiyor. TEB için, olası bir kottan çıkış hikayesine bağlı olarak öneri vermiyor. Şekerbank için önerisini “Endeksin Altında Getiri” olarak revize ediyor.

AKBANK
Kutluğ Doğanay/İş Yatırım Banka Analisti:

“Akbank ikinci çeyrekte 893 milyon TL solo net kâr açıkladı. Sonuçlara baktığımızda güçlü seyreden trading ve ücret-komisyon gelirleri, beklentimizin altında gerçekleşen net faiz gelirinin olumsuz olabilecek etkisini kapatıp kârı da tahminlerin üzerine taşıdı. Banka, mevduat ve kredi büyümelerinde sektöre göre daha iyi bir performans sergilerken özellikle çeyreklik yüzde 16 büyüyen TL mevduat tabanı oldukça dikkat çekici. Bankanın yılın ikinci yarısında net faiz gelirleri güçlenirken trading ve komisyon gelirlerinde bir normalleşme olmasını bekliyoruz. Banka için bu yıl yatay kâr büyüme tahmini yapıyoruz ve ‘tut’ tavsiyemizi koruyoruz”

GARANTİ BANKASI
Hakan Aygün/Ak yatırım Araştırma Müdürü:

“Garanti Bankası, ikinci çeyrekte net kârını V 50 milyon TL serbest karşılık ayırmış olmasına rağmen bir önceki çeyreğin yüzde 13,6 üzerinde 810 milyon TL olarak açıkladı. Bankanın altı aylık kârı 1 milyar 571 milyon TL olurken, özkaynak kârlılığı yüzde 15,3 olarak gerçekleşti. Kârın önceki çeyreğe göre artışı özelikle kredi spreadinin ve TÜFE’ye endeksli menkul kıymetlerin getirisinin artışı sayesinde sağlandı, ikinci çeyrek sonuçlarının ardından Garanti’nin net kâr tahminini yüzde 4 artışla 3 milyar 220 milyon TL’ye yükselttik. Mevcut fiyat seviyesinde yukarı potansiyel olmadığı için görüşümüzü ‘Endeksin Altında Getiri’ olarak aşağı yönlü değiştiriyoruz.”

HALKBANK
HSBC Yatırım:

“Halkbank’ın ikinci çeyrek net kârı 632 milyon TL ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Net kâr rakamı bir önceki çeyreğe göre yüzde 19 seviyesinde artış gösterirken bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 12 seviyesinde azaldı. HSBC tahminlerine göre beklentilerin üzerinde gerçekleşen net kârın iki ana nedeni, beklentilere göre yüksek gelen ticari gelir kalemi ve temettü geliri kalemi olarak göze çarpıyor. Ana gelir ve gider kalemlerinde ise Halkbank sonuçlan beklentiler dahilinde gerçekleşti. Bilanço tarafında ise TL mevduatta yüzde 8 seviyesinde çeyreksel daralma ve kredi/mevduat oranının yüzde 98’e çıkmış olması en ilgi çekici gösterge olarak görülüyor.”

YAPI KREDİ BANKASI
Zümrüt Can Ambarcı/Yatırım Finansman

Araştırma Müdürü: “Yapı Kredi Bankası, ikinci çeyrekte 428 milyon TL net kâr açıkladı. Net kâr geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31, bir önceki çeyreğe göre yüzde 12 daraldı. Takipteki kredi portföyünden yapılan 104 milyon TL satış ve kredilerdeki artış takipteki kredi oranının düşmesini sağladı. Bankanın ücret ve komisyon gelirleri ikinci çeyrekte toparlandı ve çeyreklik bazda yüzde 20 arttı. Artışın en temel nedeni kredi büyümesi ve hesap işletim ücretlerinin bu çeyrekte tahsil edilmesi. Bankanın faaliyet giderleri yıllık yüzde 14 arttı. Bankanın 2014 yılı için faaliyet gider artış beklentisi sektör ortalamasının hafif üzerinde olması yönünde. Banka için ‘Endekse Paralel Getiri’tavsiyemizi koruyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu