Şirket Haberleri

Balparmak, üretimini üç kat birden artırıyor

Bal sektörünün etkin kuruluşu Altıparmak Gıda, 35’inci kuruluş yılını kutlayacağı 2015’e ilişkin önüne dev bir yatırım planı koydu. İstanbul Çekmeköy’de kurulacak yeni fabrika ile üretim üç katma çıkarılacak. Altıparmak Yönetim Kurulu Başkam Özen Altıparmak, “Amacımız dünya markası olmak. 2015 atılını yılımız olacak” diyor.

Altıparmak Gıda, bünyesinde Balparmak, Binbirçiçek ve Balkovan markalarını bulunduran, Türk bal pazarının en büyük şirketi.» Dahası, Euromonitor Intemational’ın yaptığı bir araştırmaya göre ciro bazında da dünyanın en büyük dördüncü bal şirketi.

6 bin tonluk üretim kapasitesine sahip olan şirket, geçen yılı 127 milyon lira ciro ile kapattı. Bu yılsonunda ise hedef, ciroyu 180 milyon liraya ulaştırmak.

balparmak

Önümüzdeki yıl sektörde 35’inci yılını kutlamaya hazırlanan Altıparmak Gıda, bu nedenle asıl 2015 yılını atılım yılı olarak belirlemiş. Yeni tesis açılışını yıl başında yaparak üretim kapasitesini 3 kat artıracak olan şirket, Turquality gücünü arkasına alarak Balparmak’ı dünya markası yapma yolunda ilerlerken, ihracatta daha agre-sif olma hedefini koymuş önüne.

Türk çam balının hikayesini yazma çalışmaları yapan şirket, dünya bal pa-zannda Balparmak’ı bu şekilde farklılaştırmayı planlıyor.

ÇALIŞMALAR 5 YIL SÜRDÜ

1980’de kurduğu Altıparmak Gıda ile 35 yıldır bal pazarının içinde yer alan Özen Altıparmak, sektörde geçirdikleri 30 yılın ardından, bir 30 yıla daha şirketi başarıyla götürmek için son beş yıllarını yeniden yapılanma çalış-malanyla geçirdiklerini anlatıyor. 30 yılda lider marka olmayı başardıklarını söyleyen Altıparmak, gelecek 30 yıl için koydukları uluslararası marka hedefine ulaşma yolunda daha kurumsal ve sağlam bir yapıya ihtiyaç duyulduğunu ve çalışmaları da bu doğrultuda gerçekleştirdiklerini belirtiyor, ikinci otuz yıla hazırlık kapsamında neler yapıldığını ise şu sözlerle anlatıyor Altıparmak: “Öncelikle organizasyonda kurumsallaşmayla ilgili çalışmalara ağırlık verdik. Yeni profesyonelleri aramıza kattık. Alt yapı çalışmaları yaptık. Balparmak olarak Tuıpuality marka destek programına alındık. Kapasite ar-ürımı için yatırım kararı aldık ve fabrikamızın bulunduğu alanda yeni bir tesis yatırımına başladık. 40 milyon liraya mal olan bu tesisimizi 2015’te açacağız. Tesisin açılmasıyla üretim kapasitemiz üç katına çıkacak. Bu tesiste dünyanın en büyük bal laboratuarı olacak. Diğer tesiste bulunan laboratuarı ise farklı firmalara açmayı planlıyoruz.”

İHRACAT HEDEFİ YÜKSEK

Şu anda ihracatta iskelet aşamasında olduklarını ve 11 ülkeye ihracatlarının bulunduğunu söyleyen Altıparmak, dünyanın en çok bal ihraç eden ülkesi olan Çin’e de yakın zamanda ihracat yapmaya başladıklarını anlatıyor. “Bal çok gitmeyelim demedik. Araştırdık ve başanlı olacağımıza inandığımız için girdik Çin pazarına” diye konuşan Altıparmak, hedeflerinde Amerika pazarı olduğunu söylüyor.

Uluslararası organize perakende gruplarına tüm dünyada ürün vermek için çalışmalar yürüttüklerini anlatan Altıparmak, 10 yıl içinde var oldukları ve yeni girecekleri pazarlarda yüzde 1-5 pazar payı hedeflediklerinin de altını çiziyor. Şu anda Türkiye’den yılda 3 bin 500 ton bal ihraç edildiğini hatırlatan Altıparmak, 10 yıl içinde sadece kendilerinin yılda 7 bin 500-12 bin ton arasında bir ihracat yapma planla-n olduğundan da bahsediyor. İhracatın tamamı kendi markaları ile gerçekleşecek.

ÇAM BALI HİKAYESİ YAZILIYOR

Balpamıak’ı dünya markası yapmak için ise farklı planları söz konusu. Dünyada üretilen 1 milyon 300 bin ton balın sadece 13 bin tonu çam balı. Altıparmak, küresel marka olma yolunda araçlarından birinin de çam balı olacağını anlatıyor. Çam balının sadece Türkiye’de Ege Bölgesi’nde olduğunu söyleyen Altıparmak, önceliklerinin Türk çam balını duyurmak olduğunun altını çiziyor.

Altıparmak konuşmasını şöyle sürdürüyor:

“Şu anda Çam Balı’nm hikayesini yazıyoruz. Amacımız dünyada bu balın farkını iyi anlatıp fark yaratmak. Yeni Zellandalılar yapmış bunu. Manuka Balı’nın hikayesini yazarak kilosunu 100 dolara satmayı başarmışlar. Önce hikayeyi yazıp sonra iletişimini yapacağız tüm dünyada.”

2015 sonrasında farklı ülkelerde ofis kurma çalışmalarına da hız verilmesi planlanıyor. Düsseldorfta kurulan ofisi Dubai, New York, Chicago, Califomia tanıtım ofisleri takip edecek. Hatta buralarda depolann kurulacağından da bahsediyor Altıparmak. Yaptıkları çalışmaların meyvelerini ilk beş yılda toplamayı planladıklarının da altını çiziyor.

BALCILAR NE KONUŞUYOR?

Özen Altıparmak, aynı zamanda BALDER (Bal Paketleyicileri, İhracatçılan ve Sanayicileri Demeği) Başkanı. Türkiye’de bal sektörünün toplam büyüklüğünün 500 milyon dolar olduğunu, ancak bunun ambalajlı paket kısmının 200 milyon dolar civarında olduğunu söyleyen Altıparmak, bir taraftan sağlıklı balın nasıl olduğunu anlatmak için çalışırken, diğer taraftan kullanım alışkanlıklarını değiştirmek üzerine çalışmalar yapma hazırlığı içinde olduklarını anlatıyor. Balın ekmek, pasta ve tatlılarda da kullanılabileceğini anlatmaya başlayacaklarını belirten Altıparmak, şu anda demek üyelerinin gündeminde kuraklığın bal miktarını nasıl etkileyeceği ile sahte ballar için neler yapılabileceğinin olduğunu da sözlerine ekliyor.

ARI ÜRÜNLERİNE NEDEN GİRDİ?

Altıparmak Gıda bünyesinde üç bal markası var. Fiyat ve balın elde edildiği bölgeye göre markalar farklı tüketicilere hitap ediyor. Örneğin Balparmak şirketin lider ve üst markası. Sonra Binbirçiçek geliyor, Orta Anadolu yaylalarının balı. En ekonomik marka ise, Balkovan. Yeni çıkardıkları Katla Balla ürünüyle de çok ses getiren şirket, farklı kurumlarla işbirliği yapmaya başlamış. Örneği Pegasus yolcularına çay ya da kahve ikramından sonra “Bal mı, şeker mi istiyorsunuz?” diye sormaya başlamış.

Sadece bal değil, diğer arı ürünlerinde de varlık gösteriyor Altıparmak Gıda. 2013’te bal, arı sütü, polen ve propolis karışımından oluşan yeni Balparmak Apitera serisi ile tüketicinin karşısına çıktıklarını söyleyen Özen Altıparmak şöyle konuşuyor:

“Piyasada bu tarz ürünleri görünce üzülüyordum. Çünkü raflarda sıcakta satılıyorlardı. Halbuki arı sütleri 4 derecede muhafaza edilmesi gereken ürünler. Biz de bu boşluğu doldurmak için girdik bu alana. Eksi 18 derecede tuttuğumuz ürünleri soğuk zinciri kırmadan eczanelere getiriyoruz. Yaklaşık bin 500 eczaneyle anlaştık ve onlara buzdolabı verdik. Ürünlerimizi burada muhafaza ediyorlar. Tanıtımı da doktor ve diyetisyenlere yapıyoruz.”

ULA’DA ARICILAR İÇİN TESİS KURUYOR

Altıparmak Gıda, 10 binin üzerinde arıcıyla çalışıyor. Muğla Ula’da arıcılara yönelik bir tesis kurmak için çalışmalara başladıklarını söyleyen özen Altıparmak, 30 milyon liraya mal olacak bu tesisle ilgili şu bilgileri veriyor: “Arıcılar buraya gelip eğitim alabilecekler. Arıcılık müzesi de kuracağız, satış mağazası da olacak. Muğla denince çam balı gelir. 0 yüzden turistik amaçlı turlar da düzenleme planımız var o tesiste. Video gösterimi yapılıp, ardından kovanların gezileceği günlük turlar düzenlenecek”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu