İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Bale Okulu Açmak Popüler ve Kazançlı

Çocuklarını sanatla buluşturmak isteyen ailelerin ilk tercihlerinden birisi bale. Artan ilgi pek çok bale okulu ve kursu açılmasını sağladı. Talebin artmasında fiyatların ulaşılabilir seviyelere gelmesi de etkili oldu…

BİRAZ geçmişe gidelim ve 2010 yılının en iyi filmlerinden biri olan Siyah Kuğu (Black Swan) filmini hatırlayalım. Darren Aronofsky’nin yönettiği Natalie Portman’m oyunculuğuyla devleştiği bu film, bir balerinin hırs, yetenek ve stres dolu hayatını başarıyla beyaz perdeye yansıtıyordu. Filmin bu kadar etkileyici olmasında hikayenin payı büyüktü. Pyotr Ilyiç Çaykovski’nin ünlü Kuğu Gölü balesinde başrol rekabetine giren iki balerinin mücadelesine tanıklık etmek yeterince etkileyici.

Saatler süren provaların, stresin ve baskının hüküm sürdüğü bale dünyasına belki de bu filmle ilk defa bu kadar yakından bakma fırsatım bulduk. Peki, bu zorlu hayatın nesi bu kadar çekici? Bunu anlamak için filmin finaldeki dans sahnesine bakmak yeterli.

Portman’ın ağzından dökülen “muhteşem hissediyorum” lafı sorunun da bir nevi cevabı aslında.

bale

200’DEN FAZLA BALE KURSU VAR

Kariyer basamaklarında bir gün Kuğu Gölü eserinde başrolü oynamayı hayal etmemiş az balerin vardır. Hayal, istek ve çok çalışma bu sanat dalında başarının anahtarlarından biri. Muhteşemliğin anahtarı bir yanıyla da… “Zarafet” kelimesi ile yan yana anılan balenin çekiciliği özellikle son yıllarda çoğu kişiyi sarmış durumda. Pek çok ebeveyn erken yaşlardan itibaren çocuklarını baleye yönlendiriyor. Bu sanatla içli dışlı hayatları olan çocuklar yetiştirmek istiyorlar. Aynı zamanda özgüveni yerine gelen bireyler yetiştirmek isteyenler bale okullarında ya da kurslarında soluğu alıyor.

Sebep her ne olursa olsun bale hayatları güzelleştiriyor; diğer sanat dallarında olduğu gibi… Talebi karşılamak için açılan bale okulları ve kursları şubeleşme yoluna da gidiyor. İstanbul’da 200’ün üzerinde bale okulu ve kursu olduğu tahmin ediliyor. Bunların çoğu ise Kadıköy, Bakırköy, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer’de.

UÇ YAŞINDA BAŞLIYOR

Şişli’de ve Ataşehir’de olmak üzere iki şubesi bulunan Dilek Bale Okulu, 1967 yılından bu yana hizmet veriyor. Dilek Bale Kursları Müdürü ve Ataşehir Şubesi Kurucusu Rezan Ceylan Lek’e son yıllarda bale eğitimine artan ilgiyi soruyoruz. Lek, internetin bilgiye erişimi kolayladığına vurgu yaparak balenin kazandırdığı pek çok özelliği anlatıyor. Lek, ailelerin de bunu bildiğini ve bu nedenle çocuklarını yönlendirdiğini belirtiyor.

Dilek Bale Kurumları’nda yaklaşık 200 öğrenciye eğitim veriliyor. En çok talep edilen grubun okul öncesi yuva sınıfı olduğunu belirten Lek, bunu baleye erken başlama konusunda ailelerin daha bilinçli olmasına bağlıyor. Lek, mezun olanların yüzde 50’si-nin dansçı veya bale öğretmeni olarak mesleğe devam ettiğini belirtiyor.

Bale deyince akla ilk gelen isimlerden birisi kuşkusuz Tan Sağtürk. Açtığı Tan Sağtürk Akademi ile baleden resme, tiyatrodan müziğe geniş bir yelpazede eğitim veren Sağtürk, balenin yaygınlaşmasını sağlayan isimlerden. Akademi, toplamda 12 şubeye sahip. Akademi, Mardin, Sakarya, Diyarbakır, Samsun gibi illerdeki kurumlara da destek vererek bilgi ve deneyimini aktarıyor.

17 yılda 20 binden fazla öğrenci ve 12 binden fazla mezun veren Akademi, üç yaşından yetişkinlere kadar her yaş grubuna eğitim veriyor. Tan Sağtürk ailelerin çocuklarının bale eğitimine katılması için adeta yarıştıklarını söyleyerek bu durumu şöyle açıklıyor: “İnsanlar artık bale-dans-müzik gibi sosyal faaliyetlerden sonra çocukların konsantrasyonlarının arttığına ve odaklanabilme süresinin uzadığına tanıklık edebiliyorlar. Refleks gelişimi ve sosyal platformda çalışabilme yetisini geliştiren çocukların orta öğretim ve üniversite hayatlarındaki başarı da kaçınılmaz oluyor.”

“İYİ ARAŞTIRMA YAPIN”

Bale eğitimi veren pek çok yer ver. Bunların bazıları okul bazıları da kurs adı altında faaliyet gösteriyor. Milli Eğitim Bakanlığı sertifikası ise hepsinde yok. Bu nedenle bale eğitimi almak isteyenler için seçeneğin çok olması, her zaman iyi bir sonuca işaret etmeyebilir. Bu konuyu Tan Sağtürk’e soruyoruz ve bale eğitimi için bir kurumun sahip olması gereken kriterleri öğreniyoruz.

Sağtürk, öncelikle eğitime vurgu yapıyor ve doğru eğitimin iyi eğitim ve yönetim kadrosu ile oluşacağını ifade ediyor. Sağtürk ayrıca “Bir okula ulaştıktan sonra diğer okullarla bağlantıya geçip mukayeseye girmeleri, ailelerin doğru eğitim konusunda hatalı seçimler yapmalarını engelleyebilir” diyor.

“MEB ONAYLI KURUMLAR OLMALI”

Rezan Ceylan Lek, bale eğitiminin sadece MEB onaylı kurumlarda yapılmasını öneriyor. Özellikle yuvalar, kreşler, ilk ve orta okulları, jimnastik spor salonlarında bale eğitimi adı altında bilinçsiz, denetimsiz şekilde ve çoğunlukla yetersiz eğitmenler tarafından eğitim verildiğini vurgulayan Lek, bu konuda aileleri uyarıyor.

FİYATLAR 300 TL’DEN BAŞLIYOR

İster çocuk isterse de yetişkin olsun fiyatların aylık ortalama 300 TL’den başladığını söyleyelim. Tabi bu fiyatlar eğitim aldığınız yere, süreye ve şartlarına göre değişiklik gösteriyor. Bale eğitimlerine gösterilen ilgi de biraz burada yatıyor. Çünkü ücretler bu eğitimi çoğu kişi için ulaşılabilir kılıyor.

Ancak bale eğitimi için ayrılması gereken bütçe dersle sınırlı değil. Bale demek pek çok özel aksesuar ve ek ekipman demek. Örneğin, bale patiği olmazsa olmaz aksesuarların başında geliyor. Lek bu noktada pisipisi tarzı yanlış patiklerin olmaması konusunda uyarıyor. Mayo, çorap, bant gibi aksesuarlar da eğitim için edinilmesi gereken aksesuarlardan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu