Haberler

Ayakkabı Mağazaları AVM’lerin ve Caddelerin Gözdesi Oldu

Üretimde Avrupa lideri olan ayakkabıcılar markalaşmada da büyük yol kat etti. AVM’lerin en gözde alanları artık onlara ayrılıyor. Büyük metrekarelere sahip ayakkabı mağazaları zengin koleksiyonlarıyla göz kamaştırıyor…

TÜRKİYE ayakkabı sektörü yıllık 500 milyon çift kapasite ile Avrupa’da birinci, dünyada ise yedinci sırada bulunuyor. Fakat Türkiye artık sadece yüksek üretim gücüyle değil, bu sektörde markalarıyla da öne çıkmaya başladı. Organize perakende alanında hazır giyimden sonra en büyük gücü oluşturan ayakkabıcılar, alışveriş merkezi (AVM) yatırımcılarının da önemli kiracıları konumunda. Öyle ki, AVM’lerin içinde en gözde alanlar bu firmalara ayrılıyor. Büyük metrekarelere sahip bu mağazalar, onlarca farklı modelden oluşan koleksiyonlarıyla göz kamaştırıyor. Ayakkabı zincirleri, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da mağaza sayılarını artırmaya devam ediyorlar.

ALTI AYDA 60 MAĞAZA AÇTI

Flo markasıyla ilk mağazasını 2001 yılında açan Ziylan Grubu, 2014 yılında çok markalı sneaker konsepti ile hizmet veren IN Street mağazalarım da hizmete açtı. Bu iki markanın adıyla yurtiçi ve yurtdışında toplam 480 mağazası var.

ayakkabicilar

Geçen yıl Alman ayakkabı şirketi Reno’yu bir Alman yatırım fonuyla ortak satın aldıklarım hatırlatan Flo Mağazacılık CEO’su Burak Övünç, böylece 500’ün üzerinde mağazaya sahip olduklarını söylüyor. Ziylan Grubu’nun 2012 yılında İtalyan perakende zinciri Lumberjack’ı bünyesine kattığını da hatırlatalım. Övünç, 2017’nin ilk altı ayında 60’ın üzerinde yeni mağaza açtıklarını belirtiyor. Övünç, yılsonuna kadar yurtiçi ve yurtdışında 100’ün üzerinde mağaza açacaklarını, böylece 550’nin üzerinde mağazaya ulaşacaklarını belirtiyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yerli üretime odaklanma ve Türkiye’yi dünyada ayakkabı merkezlerinden biri konumuna taşıma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Stratejimizi yakın coğrafyalarda büyüme olarak kurguladık ve yatırımlarımızı bu doğrultuda yapıyoruz. Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere çevre ülke ve coğrafyalarda büyümemizi sürdüreceğiz. Rusya pazarı da hali hazırda ilgilendiğimiz pazarlardan biri, pazar araştırmaları yapmaya başladık. Kısa süre içinde Rusya’da ilk mağazamızı açmayı planlıyoruz.”

YURTDIŞINDA 20 MAĞAZA HEDEFLİYOR

İnci’nin Türkiye genelinde 101 mağazası var. Bunun yanında KKTC, Kosova ve Türkmenistan’da toplam beş mağazası bulunuyor. Firma önümüzdeki günlerde Romanya, Mısır ve İran’da da birer mağaza açacak. İnci Deri Mamulleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Kızıltaş, yurtdışında iki yıl içinde 20 mağazaya ulaşacaklarını vurguluyor. Kendi markasıyla faaliyet gösteren ayakkabı firmalarının perakende sektörü içinde önemli büyüklüğe ulaştığını belirten Kızıltaş, yeni mağazalar açarak iç piyasada daha aktif hale gelirken internetten satışlara da ağırlık verdiklerim kaydediyor. Alışveriş merkezleri içinde ayakkabıcıların ağırlığının giderek arttığına işaret eden Kızıltaş, şöyle devam ediyor:

“Piyasalarda zaman zaman etkisini gösteren durgunluk sadece perakendeçi firmaları değil, AVM’leri de olumsuz etkiliyor. Özellikle yeni açılan AVM’lerin doluluk oranları, birlikte ve ortak çalışmanın ne kadar önemli olduğunun göstergesi. Bundan sonra marka sahibi firmaların kendi faydalarını gözetmeksizin matbu sözleşmelere imza atmalarının çok zor olacağını düşünüyorum.

Marka sahibi firmalar sürdürülebilirlik refleksleri ile farklı kanallarda daha fazla aktifleşecekler. Firma olarak bizim için de aynı şey geçerli. Kurumsallaşmaya yaptığımız yatırımın faydalarım özellikle zor dönemlerde gördük.”

“AYAKKABI TEKSTİLDEN AYRIŞTI”

ilk mağazasını 1985 yılında Nişantaşı’nda açan Beta’nm şu anda 44 mağazası var. Bunların sadece dördü franchising sistemiyle açılmış. Beta Genel Müdürü Barbaros Akyıldız, bu yıl üç mağaza daha açmayı planladıklarını, bu sayının yıl içinde artabileceğini dile getiriyor. Firma olarak franchising sitemine pek sıcak bakmadıklarını belirten Akyıldız, mağazaları genellikle kendilerinin açtığını söylüyor. Son yıllarda ayakkabının tekstilden iyice ayrıştığını kaydeden Akyıldız, “Müşteri artık ayakkabı alırken kampanya bekliyor. Spor ayakkabıda daha istikrarlı bir fiyat geçişi var. Fiyatlar daha oturmuş durumda. Yaz sezonu bazı markaların iyi bazı markaların zayıf sezonudur. Bizim için ise kış her zaman güçlü sezondur” diyor.

HER MAĞAZA 500 METREKARE

Ayakkabı Dünyası ilk mağazasını 1996 yılında Ankara Kızılay’da açmıştı. Şu anda 60 mağazaya sahip. Firmanın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Akbacakoğlu, yılsonuna kadar 10 mağaza daha açacaklarını belirtiyor. Firmanın yurtdışmda ise henüz mağazası yok. Yurtiçi piyasada daha gidecek çok yolun olduğunu söyleyen Akbacakoğlu, 100 mağazaya ulaştıktan sonra yurtdışına da adım atabileceklerini belirtiyor. Ayakkabı Dünyası’nm mağazalarının da çoğu AVM’lerde. Ortalama 500 metrekare büyüklüğündeki bu mağazaların tümü kendisine ait.

Yurtdışında iş kurmak başlıklı yazımızda ilginizi çekebilir.

Özbey Men

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu