Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Askeri Robot Teknolojisi

Demir kılıçlar ve mızrak başları yaygınlaştıktan sonra, altıncı yüzyılda Yunan askerleri bir sorunla karşılaştı. Piyadelerin yükü o denli fazlaydı ki öğüs zırhları, miğferler, bronz kenarlı ahşap kalkanlar ve demir uçlu kargılar- düzenli olarak savaş meydanında terk ediliyordu. Spartalıların ünlü sözü “Ya kalkanınla dön ya da kalkanının üstünde” askerlere cesaret aşılamak için değil, onları teçhizatlarını cephede bırakmaktan caydırmak için söylenmişti.

  1. Warrior Web kıyafeti, vücudun belden aşağısını sarmalıyor ve kalçayı, dizi ve ayak bileğini destekliyor.
  2. Bel hizasına monte edilen ve kablolarla eklemlere bağlanan motorlar, yürüme döngüsünün en önemli anlarında kuvvet ileterek kas gücünü destekliyor,
  3. Kıyafet, kuvvetin uygulandığı yerlerde naylondan, esnek olması gerektiği yerlerde spandeks (elastan) kumaştan yapılmış. Yeni bir tür yumuşak algılayıcı, kıyafetin akıcı çalışması için hareketleri gözlemliyor.

s-1

ELEKTRİKLİ DIŞ İSKELET

ASKERLER birtakım ağırlıklardan hiç kurtulamayacak. DARPA işte bu yüzden, sırtı ve vücudun belden aşağısını destekleyen yumuşak, esnek bir kıyafet olan Warrior Web’i (Savaşçı Ağ) yaratıyor. Sistem, bir yay sistemiyle askerin yürüme ya da koşma sırasında ürettiği enerjiyi depoluyor. Ardından motorlar gerektiği zaman bu gücü salıveriyor ya da artırıyor. DARPAda eski program yöneticisi olan Yarbay Joseph Hitt, kıyafetin metabolik enerji kullanımını %25 oranında azaltabildiğini söylüyor. Warrior Web ayrıca bilek, diz ve kalça eklemlerine binen yükü azaltarak yaralanmaları önlemeye yardımcı oluyor. 9 kilo ek yük getirse de, kıyafet sadece ıoo watt pil gücüyle kendi ağırlığını telafi edebiliyor (kabaca, bir dizüstü bilgisayarın gerektirdiğinin iki katı). îlk prototipler bir askerin sıradan üniformasının altına kolayca giyilebiliyor ve DARPA kıyafetinin nihai sürümünün 2016’ya hazır olacağım söylüyor.

Şu an geliştirilmekte olan bir diğer kıyafet ise askerlerin gücünü çok ciddi oranda artırmayı hedefliyor. Yeni Amerika Vakfında savaş uzmanı ve Wired for War: The Robotics Revolu-tion and Conflict in the 2ıst Century (Savaşa Hazır: Robotik Devrimi ve 21. Yüzyılda Harp) adlı kitabın yazarı olan Peter W. Singer, “Teknolojinin yeni nesli sırf yükü hafifletmeyi değil, insan performansını artırmayı da amaçlıyor” diyor. ABD Özel Operasyon Komutanlığı (SOCOM) tarafından geliştirilen Taktik Saldırı Hafif Operatör Kıyafeti (TALOS), Iron Man’in mekanik kıyafetini anımsatıyor. Hatta aynı kökene dayanıyor. TALOS’un tasarımında, Hollywood için Iron Man kıyafetini hazırlayan Legacy Effects firmasının parmağı var. Tüm vücudu saran robot zırh, bilgisayarlı algılayıcıları, iç ekranları ve hayati değerleri komutanlara iletebilme becerisiyle askerleri yürüyen tanklara dönüştürebilir. Fakat mevcut tasarım 90 kilodan ağır ve çalıştırmak için de askerin sırtında 40 kiloluk bir jeneratör taşıması gerekiyor. “Askerlerin algılanan ağırlığına daha fazlasını eklemek istemedik” diyor SOCOM’daki TALOS program müdürü Michael Fieldson. O yüzden de ekibi şimdi yanmalı motor gücüyle çalışan bir prototip hazırlıyor. “Sorunu fizik probleminden mühendislik problemine indirgedik” diye açıklıyor Fieldson. Her şey yolunda giderse SOCOM, 2018e kadar çalışan bir prototip üretmeyi umuyor.

ROBOT KATIR

BU MEKANİK YÜK HAYVANI, yük katırlarının dayanıklılığını savaş köpeklerinin hızıyla ve sadakatiyle birleştiriyor. Google’ın geçen yıl satın aldığı Boston Dynamics robotik firmasının geliştirdiği Bacaklı Bölük Destek Sistemi (LS3), 180 kilodan fazla yük taşıyabiliyor, sesli komutlara itaat ediyor ve mobil aygıtların şarj edilmesi için 500 watt kesintisiz güç sağlayabiliyor.

LS3

Kısa süre önce yapılan denemelerde LS3 un bir deniz piyadesi mangasını takip ederken engebeli arazide yol alabilecek kadar çevik olduğu kanıtlandı. Robot saatte 14,5 km (bir deniz piyadesinin cebri yürüyüş hızından saatte 3,5 km daha hızlı) yol alabiliyor. “Yaya mangaların gittiği yere gidebilecek bir platforma ihtiyacımız var” diyor DARPAdan Joe Hitt. “O yüzden de eğitimli bir hayvanın hareket becerisine ve zekâsına sahip bir sistem inşa ettik.”

Prototipin gelecek nesli, LS3 un benzinli ve dizel motorlarının yerine, insanın adımlarından bile sessiz elektrik motorlarıyla çalışacak. Askerlerin 600 kiloluk bir arkadaşa sahip olması için biraz daha beklemeleri gerekecek.

O günden beri ağır kargıların yerini makineli tüfekler aldı fakat askerlerin sırtlarında savaşa taşıdıkları ağırlık ısrarla değişmedi.

Günümüzde, tıpkı eski Yunan’da olduğu gibi, sıradan bir piyade, vücut ağırlığının %55’i kadar yükle savaşa gidiyor.

Bu ciddi bir sorun.

Donanma Araştırma Bürosu’nda program müdürü olan Lee Mastroianni, “Hareket becerisi doğrudan hayatta kalma becerisiyle ilişkili” diye açıklıyor. Söz gelimi 2. Dünya Savaşı’nda Normandiya Çıkarması sırasında birçok asker sırtındaki 35 kilo yükle kıyıya çıkmaya çalışırken boğularak öldü. Günümüzde, yaralanan asker sayısının iki katından fazlası diz ve sırt gibi kas iskelet yaralanmaları yüzünden cepheden geri çekiliyor ve bu, sağlık sorunları yüzünden terhisin bir numaralı sebebi.

Yeni teknolojiler soruna çözüm arıyor. Bazıları mevcut ağırlığı azaltırken, dış iskeletler ya da robot katır gibi uygulamalar ise askerlerin yükünü sırtlanıyor.

Fakat hepsi de askerlerin savaşma biçimini değiştirerek, zaten korkunç bir şey olan savaşı daha katlanılır kılmayı amaçlıyor.

  1. LS3’ün stereo, renkli ve kızılötesi kameraları var. Böylece engelleri saptayabiliyor, arazinin 3B haritasını çıkarabiliyor ve devriye gezen askerleri takip edebiliyor.
  2. Dört adet hareketli bacağın her biri hidrolik aktüatörler aracılığıyla eklemleri kontrol ediyor. Bir kontrol sistemi de robotun dengesini ve yerle temasını korumasını sağlıyor.
  3. Ses tanıma, askerlerin robotu doğrudan yönet-meşini sağlıyor. Katırın adım hızı saatte 15 km yürümeden 12 km koşuya göre değişiyor.

MODÜLER ZIRH

MODÜLER ZIRHBALİSTİK fiberden ve seramik plakalardan yapılmış modern zırhlar ortaçağ standartlarına göre hafif de olsa, askerlere ortalama 15,5 kilo, yani beş yaşında bir çocuk kadar yük getiriyor. Bunun askerlere getirdiği zorluğun farkında olan ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri, önümüzdeki on yıl içinde sağlamlıktan ödün vermeden vücut zırhlarını %ıo ila 15 hafifletmeyi planlıyor. ABD Kara Kuvvetlerinin PEO Soldier programının eski ürün . müdürü olan Yarbay Frank Lozano, bunun için ordunun yeni polietilen balistik fiberlere (bunlarla çelikten daha sağlam, yumuşak ve esnek yelekler yapmak mümkün) yatırım yaptığını ve gereken sert korumayı sağlamak için de seramik zırhları nano ölçekte değiştirdiğini söylüyor.

Kara Kuvvetleri bir yandan da zırhları daha modüler hale getiriyor. Böylece askerler zırhları görevin ihtiyaçlarına göre değiştirebiliyor. Örneğin görünürde bir tehdit yoksa askerler yumuşak zırhlı yeleklerinin içindeki seramik plakaları çıkarabilecek ve yelekleri kıyafetlerinin içine giyebilecek. “Bu maksimum hareket ve mobilite sağlıyor” diyor Lozano ve “en hafif zırhla korumayı mümkün kılıyor” diye de ekliyor. Yeni nesil zırhın üretimine 2016 başında başlanması öngörülüyor.

TAŞINABİLİR GÜNEŞ ENERJİSİ

MODERN SAVAŞ ekipmanları bir hayli fazla güç tüketiyor.

Kısa görevlerde bile gece görüş gözlüklerinin, telsizlerin, dizüstü bilgisayarların ve GPS aygıtlarının bataryaları, bir askerin yüküne 6 ila 7,5 kg ekliyor. Donanma Araştırma Bürosu (ONR) tarafından geliştirilen MAPS ise bu yükün yerine, önümüzdeki beş yıl içinde kullanıma girmesi öngörülen 2 kilogramlık bir sistemi koyuyor. Esnek bir güneş paneli güneş ışığını elektriğe %30 verimle çeviriyor (ordunun şu an kullandığı sabit panellerden %27 daha verimli). MAPS, elektriği tümüyle şarj olmuş bir aygıttan boş bir aygıta da aktarabiliyor ve gelecek sürümlerinde, deniz piyadelerinin neredeyse bütün kaynaklardan temiz su elde etmesini sağlayan bir membranlı su filtreleme sistemi eklenmesi planlanıyor.

s-6

En az bunun kadar önemli olan bir şey de 2013’te yapılan ve MAPS’in Deniz Piyadelerini yanlarına ekstra teçhizat almaktan alıkoyduğunu gösteren testler. Deniz Piyadesi Yüzbaşı Frank Furman, ONR lojistik program müdürü ve askerlerin hayatları risk altındaysa yanlarına gerekenden fazla malzeme aldığını söylüyor. O yüzden yeni teknolojilerin eski teknolojilerin yerini almakla kalmadığı görüşünde. “Psikolojik can simidini de değiştirmelisiniz.

  1. MAPS, düz bataryaları %30 verimle doldurmak için esnek güneş panellerinden faydalanıyor.
  2. Telsiz, GPS ve dizüstü gibi aygıtları otomatikman yöneten bir evrensel arabirim olarak bir güç yöneticisi kullanılıyor.
  3. Gelecek nesil versiyonlarında membranlı su filtreleme sistemi kullanılacak ve hemen her kaynaktan su elde edilebilecek.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu