Haberler

Ankara, AR-GE’de çağ atlıyor

Son dönemde teknoparkların, güçlü kümelenmelerin yoğunlaştığı Ankara, yarattığı katma değerle de ön plana çıkıyor Savunma alanında atılan adımlarla son yıllarda dikkat çeken Ankara, nükleer santralde yapılacak yerli işbirliklerinde de diğer illere göre daha avantajlı konumda.

Başkent Ankara, erişilebilirlik açısından önemli bir kavşak noktasında bulunuyor. Başkent olması nedeniyle bürokrasi ve yabancı misyon temsilciliklerinin de merkezi olan Ankara, aynı zamanda teknoloj’i, sanayi ve ticaret açısından da önemli bir merkez. Sanayi işletmeleri açısından Ankara, İstanbul ve Bursa’nın ardından üçüncü sırada yer alıyor. Ankara orta-ileri ve ileri teknoloji alanlarında, yerel birim sayısı, istihdam, maaş ve ücretler ve ciro gibi göstergelerin tamamında Türkiye ortalamasının üzerinde bir orana sahip bulunuyor. Orta- ileri teknolojideki şirketlerde Türkiye genelinde ciro yüzde 24,7 iken, Ankara’da oran yüzde 30.9 düzeyinde.

arge

Ankara’da sektörlere göre işletme sayılarına bakıldığında mobilya sektöre yüzde 21.51 ile ilk sırada. İkinci sırada yüzde 18.45’le metal ürünleri, üçüncü sırada yüzde 10.04 ile makine ekipmanları, geliyor. Uluslararası sermayeli şirketlerin illere göre dağılımında Ankara İstanbul ve Antalya’nın ardından üçüncü sırada bulunuyor. Dış ticaret rakamları incelendiğinde Ankara’nın 2015 yılında 7 milyar dolar tutarında ihracat yaparken, 9.8 milyar dolar ithalat yaptığı görülüyor. Ankara’nın son beş yılda en fazla ihracat yaptığı ülkeler ABD, Çin, Irak, Almanya ve İtalya olarak sıralanıyor. Son beş yılda en fazla ithalat yapılan ülkeler ise ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Güney Kore oldu.

SAVUNMA VE ÂR-6E ÖN PLÂNDA

Ankara’da son yıllarda Ar-ge bilişim sektöre, savunma, sağlık teknolojileri, turizm gibi sektörler ön plana çıktı. Mobilya, eğitim, iş ve inşaat makineleri, inşaat ise Ankara’nın neredeyse gelenekselleşen ve sürekli gelişen sektörleri olarak öne çıkıyor. Türkiye’deki savunma sanayi firmalarının yüzde 80’i, Türkiye’nin sektördeki satışlarının yüzde 74’ü Ankara’da gerçekleşiyor. Aselsan, Tusaş, Roketsan, Havelsan gibi sektören önemli şirketleri Ankara’da bulunuyor. Ankara üniversite şehri aynı zamanda. Bu da Er-ge ve bilişim sektörünü ön plana çıkardı. Ankara’da teknoparklardaki faaliyetlerin yüzde 67’sini yazılım, bilgisayar ve iletişim sektörü üzerine yapılıyor. Türkiye’deki bilgi iletişim teknoloji şirketlerinin yüzde 40’ı, personelin de yüzde 55’i, projelerin de yüzde 40’ı Ankara’da yer alıyor. Yine sağlık teknoloji alanında çalışan şirketlerin yüzde 38’i Ankara’da faaliyette. Biyo, nano ve medikal teknolojilerine özel araştırma merkezleri ve kümelenmelerle sağlık alanında Ankara ön plana çıkıyor.

Sağlık turizminde de iddialı

Ankara, sahip olduğu tarihi-kültürel değerleri ve başkent olmanın avantajı ile büyük bir turizm potansiyeline de sahip. Ankara özellikle sahip olduğu çok zengin termal kaynaklarla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın termal turizm alanında öncelikli olarak belirlediği dört bölgeden biri olan Frigya Bölgesi içerisinde yer alıyor. Türkiye’deki termal tesislerin yüzde 27’si Ankara’da yer alıyor. Kızılcahamam, Haymana, Ayaş ve Beypazarı ilçelerinde termal kaynak ve tesisler bulunuyor. Ankara ilinde Ayaş-Sapanca Koridoru boyunca yer alan yerleşimlerin doğa turizmi/eko turizm ağırlıklı olarak geliştirilmesi ve bölgede yer alan kış turizmiyle entegrasyonunun sağlanması amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu