Haberler

Altın Çarşı kuyumcuları tek çatıda toplanıyor

kuyumcuKuyumcu ve üreticinin tek bir merkez üzerinden iletişim kurarak alışveriş yapmasına imkan veren Altın Çarşı, altı ayda bin 500 kuyumcu ve 80 üreticiyle anlaştı. 2015’te 5 bin kuyumcuya ulaşarak 1.5 tonluk işlenmiş mücevherin satışına aracılık etmeyi hedeflediklerini söyleyen Altın Çarşı’nın kurucusu Vedat Taylan.

Kuyumculuk Türkiye’nin en eski ve geleneksel sektörlerinden biri. Her sene yaklaşık 600 ton altını ve 300*. ton gümüşü işleyerek mücevherata dönüştürme kapasitesi bulunan Türkiye, dünya altın mücevherat üretiminde ilk beş ülke arasında yer alıyor. 250 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan sektörde ihracat hacmi 3,5 milyar dolara ulaşmış durumda. Ağırlıklı olarak küçük aile şirketlerinden oluşan 35 bin kuyumcu ve 5 bin üreticinin bulunduğu pazarda rekabet etmek giderek zorlaşıyor.

Altın Çarşı’nın kurucusu Vedat Taylan da uzun yıllardır kuyumculuk sektöründe çalışan ve sektördeki eksiklikleri görerek çözüm geliştirmeye çalışan bir girişimci. Kuyumculuk sektöründe şirketlerin geleneksel pazarlama yöntemlerini kullandığını fark ederek buna çözüm bulma fikriyle yola çıkan Vedat Taylan, lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde yüksek lisans derecesi alan Taylan, 1992 yılında Polo Group’ta iş hayatına atıldı.

Altı ay önce faaliyete geçti

1999’da bilgisayar donanım, yazılım ve teknik servis hizmeti veren Bilas Bilgisayar ve Yazılım şirketinin kurucu ortakları arasında yer aldı. 2000 yılında Türkiye’de internet ve yazılım alanında yayıncılık yapan ilk sektörel dergi olan Silikon Vadisi’ni yayınlayan Veta Yayıncılık’ı kuran Taylan, 2004 yılında ise Anadolu kuyum sektörünün Türkiye geneline yayılması ve tanıtılması amacıyla kurulan mücevher şirketi A&V Jevvellery’nin kurucu ortaklarından biri oldu.

Bu süreçte kuyumculuk sektöründeki eksiklikleri ve sorunları gözlemleyen Taylan, teknoloji bilgisiyle kuyum sektöründeki deneyimini birleştirerek pek çok iş projesi geliştirmeye başladı. Geliştirdiği projeleri hayata geçirmek amacıyla 2011 yılında Tibelya Kuyumculuk’u kuran Taylan, en önemli projelerinden biri olan Altın Çarşı’nın temellerini de bu süreçte attı. Genellikle aile işletmelerinin bulunduğu sektörde kuyumcuların sadece yüzde 5’inin markalı ürün sattığını söyleyen Altın Çarşı’nın kurucusu Vedat Taylan, “Geri kalan kuyumcuların büyük bölümü ise yine geleneksel yöntemlerle ürün tedarik ediyor. Kuyumcular büyük şehirlerde bulunan üreticilere ulaşmak için aracılarla çalışmak zorunda kalıyor. Üstelik artık rekabet edebilmek için yeni modellere ulaşması gerekiyor şirketlerin. Biz de buna çözüm olma fikriyle yola çıktık” diye konuşuyor.

2015’te hedef 5 bin kuyumcu

Birkaç yıl süren altı yapı çalışmaları ve ön hazırlıkların ardından ortaya çıkan Altın Çarşı, yaklaşık altı ay önce faaliyete geçti. Altın Çarşı, kuyumcuları doğrudan üreticilerle buluşturan, kendini kuyumcu ve mücevher üreticilerine özel, kapalı devre sektörel bir platform olarak konumlandırıyor. Sistem aslında son derece basit. Kuyumcular kendilerine özel hazırlanan masa-üstü uygulamayla Altın Çarşı’ya giriyor. Burada hiçbir aracı olmadan üreticilerle bağlantıya geçip sipariş verme imkanı buluyorlar. Siparişler Altın Çarşı tarafından teslim ediliyor. Normalde bankalara hizmet veren bir özel taşıma şirketiyle anlaşma yapan Altın Çarşı, ürünleri özel zırhlı araçlarla 65 kente gönderebiliyor.

Her gün 200’den fazla kuyumcunun sistemde online olduğunu söyleyen Vedat Taylan, “Bu sistem sayesinde kuyumcular üreticilerin modellerine atölye çıkış fiyatlarıyla doğrudan erişerek para, zaman ve efor sarf etmeden alışveriş yapabiliyor” diyor. Kurulalı altı ay olan Altın Çarşı, bin 500 kuyumcu ve 80 üreticiyle anlaşma sağlamış. Vedat Taylan, 2015’te 5 bin kuyumcuyu sisteme dahil ederek 1.5 tonluk işlenmiş mücevherin satışına aracılık etmeyi hedeflediklerini söylüyor.

Üreticileri Amerika’ya açacak

Altın Çarşı sadece kalite ve fiyat avantajı ile değil, farklı yaklaşımlarla da kuyumculara fırsatlar sunmayı hedefliyor. Örneğin Altın Çarşı bünyesindeki üretici ve kuyumculara sertifika vermeye hazırlanıyor. Üç ustayla anlaşan, kendilerine özel kalite ve denetim eğitimi verdiklerini söyleyen Vedat Taylan, “Yurtdışından 40 bin Euro’luk özel bir ürün getirdik. Bu makine mücevherin içindeki altın oranlarını hesaplıyor. Üç ustamız atölyelerde kalite eğitim veriyor, denetim yapıyor. Böylece üyelerimizin üretim proseslerini iyileştirmeleri için onlara destek olmayı hedefliyoruz. Haziran ayından itibaren üretim süreçlerini İyileştirenlere özel bir sertifika vereceğiz. Böylece bu ürünler Altın Çarşı garantisi altında olacak. Hedefimiz sektörde en hızlı, en uygun ve en kaliteli olmak” diye konuşuyor. Altın Çarşı’nın avantajlarından biri de kuyumculara bölge ve mesafe farkı gözetmeden ülke genelinde aynı fiyatlarla alışveriş yapma imkanı sunması. Altın/TL havale, kredi kartı gibi farklı ödeme seçenekleri kullanılabiliyor.

Altın Çarşı’nın diğer hedefi ise Türkiye’deki üreticileri yurtdışına açmak. Altın Çarşı, Türkiye’deki alt yapıyı sağladıktan sonra 2015 sonunda üreticilerin ürünlerini Amerika pazarına açmayı hedefliyor. Önümüzdeki günlerde Kuyumcukent’te üreticilerin ürünlerini sergileyecekleri bir shovvroom açmaya hazırlanan şirket, 2015’te bayilik vererek İzmir, Ankara ve İstanbul Nuruosmaniye’de de birer shovvroom açmayı planlıyor.

Tasarımcılarla anlaşacak

Altm Çarşı mücevher tasarımcılarmı da projeye dahil etmeye hazırlanıyor Tasarımcılarla üreticileri buluşturacaMarmı söyleyen Vedat Taylan, “Tasarımcılar tasarımlarını bizimle paylaşacaMar. Ustalarımız onları üretime uygun hale getirecek. Bu tasarımları beğenen üreticilerle tasarımcıyı buluşturacağız. Böylece tasarımcı da üretim maliyeti olmadan tasarımlarım tüm Türkiye’deki kuyumculara gönderebilecek” diye konuşuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu