Haberler

Alibeyköydeki Tulumbacılar Sokağı Çok Popüler

Tulumba bu sokaktan alınır!

Alibeyköy Meydanındaki dört tulumba tatlıcısının günlük satışı toplam bir tona yaklaşıyor. İstanbul’un uzak semtlerinden müşteriler bile kapılarında kuyruğa giriyor. Sadece tulumba satan bu işletmeleri ziyaret ettik. İşte, başarı sırları…

TULUMBA onlar için bir aile geleneği. Günlük üretip sıcak ve taze olarak satışa sunuluyor. Kimisi dedesinden kimisi babasından devir almış bu işi. Hepsi işinin ustası… İstanbul Alibeyköy’ün meşhur tulumbacılarından söz ediyoruz. Yolunuz Alibeyköy’e düşerse eminiz sizin de dikkatinizi çekecektir. Alibeyköy Merkez Camisi’nin köşesinde ve meydana girişteki caddenin sağ ve sol tarafındaki dört tulumbacı adeta kendi dünyalarını yaratmış dürümdalar. Özellikle hafta sonları, bayram arifelerinde ya da iftar öncesi bu dükkanların önünde kuyruğa girmeden tulumba satın almanız mümkün değil. Peki, bu tulumbacıların sırrı ne? Bu sokaklar nasıl böyle tulumbacılarla doldu? Hangi tulumbacı ilk kez franchise vererek büyüme kararı aldı? Para Dergisi olarak bölgeyi mercek altına aldık, işletme sahipleriyle görüştük.

rumeli tulumba

HEPSİ MAKEDONYA GÖÇMENİ

Bölgedeki tulumbacıların tamamı Makedonya göçmeni. Bazıları 1950’ler-de aileleriyle birlikte doğduğu topraklardan gelip Alibeyköy’e yerleşmişler. Aralarında burada dünyaya gelenler de var. Buradaki işletmeler sabahın erken saatlerinde açılıyor. Dükkanlarının arka tarafındaki küçücük atölyelerinde tulumbaları geleneksel yöntemlere sadık kalarak üretiyorlar. Kullandıkları malzemelerin kalitesi konusunda çok titizler. Tulumba tatlısı un, şeker, yumurta ve limon ya da limon tozu kullanılarak hazırlanıyor. Bunların dışında herhangi bir katkı malzemesi kullanmaçlıklarını söylüyorlar. Hamur hazırlandıktan sonra şekil verme makinesinden geçirilip sadece ay çiçek yağının kullanıldığı büyük kazanlarda pişiriliyor.

Sabahın erken saatlerinde başlayan çalışmalar yaklaşık 2-3 saatte tamamlanıyor. O gün üretilen tulumbalar aynı gün bitiyor. Her dükkanda imalat ve tezgahta toplam 5-6 kişi çalışıyor. İstanbul’un popüler mekanlarına göre oldukça hesaplılar. Örneğin, bir kilo tulumba tatlısının fiyatı 14 TL. Buradaki tulumbacılar arasında pek fark yok. Hemen hepsi aynı kalitede. Hemen hepsi gurme yazarların beğenisini kazanmış, haklarında övgü dolu yazılar yazılmış ve televizyon programlarına konuk olmuşlar. Onlara göre İstanbul’un en iyi tulumbacıları Alibeyköy Meydanı’nda bulunuyor, işte, Alibeyköy’ün ünlü tulumba tatlıcıları…

MEŞHUR BALKAN TULUMBA
“Tulumba bizden sonra meşhur oldu”

Meşhur Balkan Tulumba ve Dondurma, 1988’de Makedonya Gostivar’dan İstanbul’a göç eden Abdülkadir Tahiroğlu tarafından kurulmuş. Abdülkadir Tahiroğlu, “Bu iş bizim aile mesleğimiz. Ben de bu işi babamdan öğrendim. Babam Üzeyir Tahiroğlu, 15 yaşındayken Makedonya’da tulumba işine başlamış” diyor.

Tulumba konusunda ustalığını değerlendirmeye karar veren Abdülkadir Tahiroğlu, Türkiye’ye geldikten sekiz yıl sonra yani 1996’da Meşhur Balkan Tulumba ve Dondurma adıyla bu dükkanı açıyor, işletme satış ve imalathanesiyle birlikte toplam 100 metrekarelik bir alana sahip. Tulumbanın dışında dondurma da üretiyorlar. Abdülkadir Tahiroğlu, “Bizden sonra İstanbul’un çeşitli yerlerinde büyük tulumba imalathaneleri açıldı. Sadece görüntüleri benzeyen ürünleri üreten işletmelerin sayısı hızla arttı.

Aynı görünmesine rağmen bizim ürünlerimiz lezzeti, hafif olması ve mideyi yakmaması özelliğiyle diğer tulumbalardan ayrılıyor. Biz günlük üretim yapıyoruz. Glikoz kullanmıyoruz. Tulumbamızın taze olarak tüketilmesi gerektiğini düşündüğümüz için üretimimiz günlük. Biz, hassasiyetimiz ve toptan satış yapmayarak tulumbamızın hak ettiği değeri koruma özelliklerimizle meşhur olduk. Düğün, nişan, özel günler, aile toplantıları, dernek toplantıları için özel sipariş alıyoruz” diyor.

RUMELİ TULUMBACISI

Titiz üretim, güler yüzlü sunum Rumeli Tulumbacısı’ndan içeriye adım attığınızda hemen size bir tulumba tatlısı ikram ediliyor, işin başında müşterilerini her zaman güler yüzle karşılayan Hakim Gürbüz var. Gürbüz de diğer tulumbacılar gibi Balkanlardan göç etmiş. Arnavut asıllı olan Gürbüz, 1959’da ailesiyle Türkiye’ye geldiklerinde Alibeyköy’e yerleşmişler. Kendisi beş yaşındayken ailesinin Türkiye’de yeni bir hayata adım attığını belirten Gürbüz, “Dedem, babam bu işi yaptılar. İstanbul’a geldiğimizde babam evde yaptığı tulumbaları küçük bir kutuya koyup sokaklarda satardı. Ben de çocuk yaşta bu işle uğraşmaya başladım. Babama yardım ediyordum. Daha sonra ben de sokaklarda tulumba satmaya başladım” diyor, ilerleyen yıllarda bir dükkan kiralayarak Alibeyköy’de ilk tulumba imalatına başlıyor. Rumeli Tulumbacısı Alibeyköy’de şimdiki dükkanının bulunduğu yere 100 metre ileride, 1963 yılında kuruluyor. Üniversite eğitiminin ardından profesyonel çalışma hayatına adım atan Gürbüz, 2000 yılında babasından işi devir alarak yeniden bu işe dönmüş.

Gürbüz, tulumba üretiminde son derece titiz ve geleneklerinden ödün vermeyen biri. Her sabah erkenden işin başına geçiyor. Eşi, oğlu ve yardımcılarıyla birlikte dükkanının arka tarafındaki imalathaneye giriyor. Tulumba hazırlarken en iyi malzemeleri temin ettiklerini belirten Gürbüz, “Bizim ürettiğimiz tulumbaların haklı bir şöhreti var. Zira buna çok emek veriyoruz. Dışardan görüldüğü gibi kolay bir iş değil. Hava durumuna bile dikkat ederiz. Yazın farklı hamur yaparız. Havanın sıcak ya da soğuk olması hamuru etkiler. Örneğin lodoslu havalarda hamuru biraz daha fazla kaynatırız” diyor.

Rumeli Tulumbacısı, önümüzdeki dönemde internet üzerinden satışa başlayacak. Ayrıca yeni tulumba çeşitleri de hazırlanacak. Çikolatalı tulumba bunlardan ilki. Rumeli Tulumbacısında günde ortalama 150-200 kilo arasında değişen miktarlarda tulumba satılıyor.

MEŞHUR RİO 3 TULUMBA
Franchise vermeye hazırlanıyor

Meşhur Rio 3 Tulumba Dondurma, 1954 yılında Makedonya Gostivar’dan İstanbul’a göç eden Naci Kahya tarafından 1999 yılında kurulmuş. Şimdi işin başında Naci Kahya’nm oğlu Ferit Kahya var.

Ferit Kahya, “Tulumbayı bize dayım Abdülbeşir Durmuş öğretti. Daha sonra Meşhur Rio 3 Tulumba ve Dondurma adıyla kendi işletmemizi açtık” diyor. Burada tulumbanın yanı sıra Gostivar’dan özel olarak getirilen (Brovvni-sa) böğürtlen suyu da müşterilerin beğenisine sunuluyor.

Meşhur Rio 3 Tulumba Dondur-ma’nm diğer tulumbacılardan farklı bir yanı var. Diğerleri tek bir dükkanda çalışmayı tercih ederken Meşhur Rio 3 Tulumba Dondurma üçüncü şubesini açmış bile. Alibeyköy’deki merkez dükkanın yanı sıra Eyüp Karadeniz Mahallesi ve Okmeyda-nı’nda iki şubesi var. Yeni şubeler açmayı hedeflediklerini belirten Kahya, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde franchising sistemiyle şubeler açmaya başlayacağız. Bunun için ciddi bir hazırlık içerisindeyiz. Franchise altyapısını hazırlıyoruz” diyor.

MEŞHUR RUMELİ BALKAN
Dışı çıtır, içi yumuşak

Meşhur Rumeli Balkan, Cengiz Aydın tarafından yaklaşık 12 yıl önce kurulmuş. Alibeyköy Meydanı’na girerken sol tarafta bulunan mısır heykelinin hemen karşısındaki bu dükkanda diğerleri gibi geleneksel yöntemlerle tulumba üretiliyor. İşletmede diğer tulumba tatlısı üreticileri gibi dükkanın arka tarafında küçük bir imalathane bulunuyor. Bu küçük atölyede hazırlanan tulumbalar sıcak sıcak tezgahta satışa sunuluyor. Burada üretilen tulumbalarda tıpkı diğerleri gibi dışı çıtır içi yumuşak. Ayrıca şerbetli bir tatlı olmasına rağmen oldukça hafif.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu