Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Algısal Bilgisayarlar – Algısal Cihazlar

ABD’li çip üreticisi Intel, Kopenhag’da gerçekleştirdiği etkinlikte, en büyük altyapı sağlayıcısı olduğu bilgisayar pazarında yakın gelecekte var olacak teknolojilerin ipuçlarını verdi. Buna göre bilgisayar dünyasında 3D kamera, ses ile el hareketi kontrolü ve göz tanıma gibi algısal cihaz özelliklerini önümüzdeki dönemde daha fazla göreceğiz.

Intel’in her yıl EMEA Bölgesindeki iş ortaklarını bir araya getirmek üzere düzenlediği Intel Solutions Şummit etkinliğinin bu yıl 16’ncısı, 9-10 Nisan tarihlerinde Kopenhag’da gerçekleşti. Teknoloji dünyasından 1000’in üzerinde katılımcının bir araya geldiği etkinliği Türkiye’den Ekonomist tek yayın olarak izledi. Bilgisayar pazarına yönelik en yeni teknolojilerin ve ürünlerin sergilendiği etkinlikte, bölgedeki teknoloji liderleri de geleceğe yönelik projeksiyon sundu.

algisal bilgisayar

Arabanızın teknik servis için zamanı geldiğini göstermesini mi istiyorsunuz? Ya da trafikte ne kadar zaman harcayacağınızı bilmek mi? Bilgisayarınızın sizin yüzünüzü tanıyarak şifre gerektirmeksizin açılmasını, el ve ses kontrolü ile PC’yi yönetmeyi ister misiniz? Ya da üç boyutlu kamera ile yanınızda olmayan kişilerle bir araya gelmeyi? Tüm bunlara artık çok yakınız.

NESNELER BAĞLANACAK

2020 yılı itibariyle 50 milyar nesne internete bağlı olacak. Buzdolabı, araba, trafik lambası gibi birçok nesne buna dahil. Bu da birçok yeni semsi beraberinde getirecek. IDC rakamlarına göre 2020 yılında global veri pazarı 35 zettabyte büyüklüğe ulaşacak.

Pazar eğilimleri bu nedenle Internet of Things (Nesnelerin internetiIoT) tarafının büyümede ivme yaratacağını gösteriyor. Mobil, ev ve sanayi tarafında birçok yeni hizmeti devreye sokacak olan IoT, şu an internet bağlantılı olmayan yüzde 85’lik kısmı hedeflediği için burada potansiyel çok.

Bu yıl Intel de pazarda özellikle nesnelerin interneti ile bulut bilişimde büyüme, tabletlerdeki değişim ve eğitim konusunda cihazlar, veri merkezlerinde büyüme konularında fırsatlar olacağına dikkat çekiyor. Teknoloji dünyasına yeni bir alan açan nesnelerin interneti o nedenle gündemde olan en sıcak konulardan biri.

7,3 TRİLYON DOLARA ÇIKACAK

Nesnelerin interneti, cihazları daha akıllı hale getiriyor ve yeni kategoriler yaratarak büyümeyi sağlıyor. Veri merkezi tarafında da aynca bir büyüme yaratıyor. Araştırma şirketi IDC’nin beklentilerine göre, IoT, teknoloji ve hizmet tarafında 2012 yılında gerçekleştirdiği 4,8 trilyon dolar ciroyu 2017 yılında 7,3 trilyon dolara çı

karacak. Bu aynı zamanda güvenlik konusunda da kritik yapıları koruma sistemlerinin öne çıkmasını sağlıyor. Bu nedenle, Intel, satın aldığı güvenlik çözümü şirketi McAfee ile PC pazarına çözüm sunacak.

Yeni dünyada uygulamalar, büyük veri, akıllı şehirler, akıllı cihazlar, yeni PC’ler, dikey ekosistem gibi konular olacağını ifade eden Intel EMEA Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Christian Moroles, “Intel olarak her anlamda yeni bir döneme girdik. Yeni CEO, marka, yol haritası, işler, partner. Nesnelerin interneti, akıllı ürünler ve giyilebilir teknolojiler de yeni girdiğimiz alanlar” diyor.

ALGISAL CİHAZLAR ARTACAK

Bilgisayar pazarında ise yepyeni teknoloji özelliklerini göreceğiz. Araştırma şirketi Gartner’ın tahminlerine göre global olarak PC,,tablet, ult-ramobil ve mobil telefonlar da dahil olmak üzere cihazların sevkiyatının büyüklüğü bu yıl 2013’e göre yüzde 6,9 artarak 2,5 milyar adet olacak. Tüm cihazların oluşturduğu pazar doyuma ulaşmaya başlarken, marjlar üzerindeki baskının devam etmesiyle şirketler bunun üstesinden gelmek için farklı alanlara yönelecek. Bu beklentinin yanı sıra cihazlardaki fiyatın düşmesi de kaçınılmaz olacak.

Bu yıl daha ince ve hafif PC’ler piyasaya sunulacak. Intel’in yaptığı araştırmaya göre kullanıcıların yüzde 81’i hem tablet hem de PC olan ikisi bir arada PC kullanmaktan memnun. Yeni inovatif çözümler de cihazlara eklenecek.

Pazarda sırasıyla netbook, hepsi bir arada PC’ler, ultrabook, ikisi bir arada PC’ler, nesnelerin interneti gibi birçok inovasyon gerçekleştirdiklerine değinen Christian Moroles, yine geliştirmeye devam edeceklerini söyleyerek şunları anlatıyor:

“Bu yıl bizim beklentilerimize göre gömülü sistemlerle birlikte buluta geçiş hızlanacak, yatırım skalasında ise tablet hacmi 4 kat artacak. înovas-yon, PC pazarını da önemli ölçüde etkilemeye devam ediyor. Algısal cihazları önümüzdeki dönem daha fazla göreceğiz. Konuşma, el hareketi ve göz tanıma gibi teknolojiler bilgisayar pazarında öne çıkacak. Algısal teknolojilerin yanı sıra 3D kamera ve şifre-siz, yüz tanıma ile PC’yi güvenli açma gibi uygulamalar da önümüzdeki dönemde önem kazanacak. Şimdi bu teknolojiler üzerinde çalışıyoruz.”

TABLET PAZARI BÜYÜYECEK

Intel Global Kanal Organizasyonu Genel Müdürü Maurits Tichelman da masaüstü PC’lerde gerçek algı, ses asistanı, kablosuz bağlantı ve şifresiz özelliklerin ön plana çıkacağını ifade ederek, “Bilgisayar tutkunlarının oluşturduğu segmentte yüzde 20 büyüme bekliyoruz. Çünkü o alana dönük yeni ürün grupları sunacağız. Tabletlerde farklı formlarda ürünler göreceğiz” diyor.

IDC rakamlarına göre bu yıl 550 milyon adet tablet satılacak. Bu sayı gelecek yıl 600 milyona, 20l6’da 650 milyon adete yükselecek. Tabletlerde fiyat rekabeti, Android & Windows işletim sistemlerinde büyüme olacak. Daha yüksek performans ve ikisi bir arada PC’ler de öne çıkacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu