Şirket Haberleri

Aktaş Holding, 10 yılda dünyanın üçüncü büyüğü oldu

Son 10 yıldaki büyümesiyle dünyanın üçüncü büyük hava süspansiyon körüğü üreticisi haline gelen Bursa Aktaş Holding, gözünü liderliğe dikti. Bulgaristan, Çin ve Brezilya’daki fabrikalarına ek olarak ABD ve Rusya’da da yatırını yapacak olan şirket, Türkiye’deki fabrikalarını ise tek bir çatı altında topluyor.

Aktaş Holding1938 yılında Bursa’da küçük lastik yama ve kaplama atölyesi olarak temelleri atılan Aktaş Holding, bugün dünyanın üçüncü büyük hava süspansiyon körüğü üreticisi. Üçü yurtdışında olmak üzere toplam yedi fabrikası olan ve 100 ülkeye kendi markasıyla ihracat gerçekleştiren şirket, 2023 yılında dünyanın bir numaralı üreticisi haline gelmek için düğmeye bastı. Biri Amerika diğeri Rusya’da iki yeni fabrika kurmak için çalışmalarım hızlandıran Aktaş Holding, kurulduğu günden bu yana faaliyet gösterdiği saha olan ağır vasıtaların dışına çıkarak ilk kez hafif ticari ve binek pazarına da girmeye hazırlanıyor. Aktaş Holding CEO’su Sami Palaz ile grubun gelecek planlarını konuştuk.

KAPASİTE 3 MİLYON

Aktaş Holding, 1972 yılından bu yana hava süspansiyon körüğü üretiyor. Hatta bu alanda Türkiye’nin de ilk üreticisi. Kurulduğu günden bu yana ‘after market’ olarak adlandırılan yenileme pazanna yönelik çalışan Aktaş, son üç yıldır OEM pazanna yani doğrudan üreticilere de ürün veriyor. Mercedes, Temsa, MAN ve Karsan başta olmak üzere 12 şirkete doğrudan ürün veren şirketin toplam iş hacminde OEM’in payı şu an yüzde 10 civarında. Şirketin hedefi bu rakamı yüzde 30’a çıkarmak.

Dünyada hava süspansiyon körüğü yenileme pazannın büyüklüğü yıllık 10 milyon adet civannda olduğunu söyleyen Sami Palaz, Türkiye, Bulgaristan, Çin ve Brezilya’daki fabrikalarının toplamda 3 milyon adet üretim kapasitesine sahip olduğunu belirtiyor. Bulgaristan ve Türkiye’deki fabrikaların toplam kapasitesi 2 milyon iken, Çin ve Brezilya ise 500’er bin adet kapasiteyle faaliyetlerini devam ettiriyor.

Palaz, geçtiğimiz 10 yıl içinde oldukça hızlı bir büyüme performansı gösterdiklerini söylerken, özellikle AR-GE’ye verdikleri önem sayesinde bu büyümeyi yakaladıklannı dile getiriyor. Kendi alanlarında birçok ilki gerçekleştiren Aktaş, son 10 yıl içinde 82 patent almış.

MARKA HALİNE GELDİ

Geçtiğimiz yıl 110 milyon dolar ciro gerçekleştiren Aktaş, toplam iş hacminin yüzde 75’ini dış pazarlardan sağlıyor. İç pazarın darlığı nedeniyle 1990 yılında ihracata yönelme kararı alan şirket, bugün üç markayla üretim ve ihracat gerçekleştiriyor.

Kendi ismini taşıyan Aktaş, daha premium bir marka olarak konumlanırken, Turquality kapsamındaki Airtech ise şirketin yurtdışı operasyonlanndaki itici gücü olarak dikkat çekiyor. Bir diğer marka Aircomfort ise fiyat odaklı segmentte, en basit haliyle körük ihtiyacını karşılamak amacıyla yaratılmış.

Hava süspansiyon körüğünde dünyanın en büyük üçüncü üreticisi olan şirket, bazı Ortadoğu ve Güney Amerika ülkelerinde yüzde 60’ları bulan pazar paylarına sahip. İspanya, Portekiz, Macaristan ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinde ise yüzde 30’a yaklaşan pazar paylan söz konusu.

Faaliyet gösterdikleri tüm ülkelerde ilk dört marka içinde yer aldıkla-nm söyleyen Sami Palaz, birçok ülkede kendi satış ağına sahip olduklarını ifade ediyor. Örneğin ABD pazan için Chicago’da bir satış şirketi ve depo kuran Aktaş, ABD’nin tüm eyaletlerinde satış temsilcisi çalıştınyor. Batı Avrupa pazarı ise Köln yakınlarındaki bir depo ve dağıtım şirketi aracılığıyla yönetiliyor.

HEDEF BİRİNCİLİK

Aktaş’ın 2023 vizyonunda dünyanın bir numaralı hava süspansiyon körüğü üreticisi olmak var. Bunun içinde geçtiğimiz yıl bazı kararlar alınmış. Bu kararlardan ilki ve en önemlisi şu an Bursa’da 4 farklı noktaya dağılmış üretim tesislerini verimlilik adına tek bir noktada toplamak. Yine Bursa’da 20 bin metrekare kapalı alana sahip olan yeni fabrika ağustos ayında faaliyete geçecek. Sami Palaz, tüm tesislerini tek bir çatı altında toplayarak ciddi bir verimlilik artışı sağlayacaklarını dile getirirken, bunun için 30 milyon TL’lik bir yatırımın altına imza atacaklarını söylüyor.

Şirketin 2023 vizyonundaki ikinci adım ise yeni yurtdışı yatırımlan olacak. Yatırım yapılması düşünülen ülkeler ise ABD ve Rusya. Bu iki yatırım içinden özellikle ABD’de atılmış somut adımlar da bulunuyor. Son yıllarda özellikle Chicago’da ciddi yatı-nm teşviklerinin oluştuğunu söyleyen Sami Palaz, “ABD hava süspansiyon körüğüne dünya pazarının neredeyse yüzde 20’sini tek başına oluşturuyor. Bu yüzden bizim için çok önemli bir pazar olduğunu söyleyebilirim. Gerekli başvurularımızı yaptık. ABD yatırımı Meksika ve Kanada gibi pazarlarda etkinliğimizi arttırmak için de önemli rol oynayacak. Yaklaşık 1 milyon adetlik bir fabrika yatırımı düşünüyoruz” diyor.

BİNEK PAZARA GİRİYOR

Aktaş, tüm fabrikalannı tek bir çatı altında toplarken bir taraftan yeni ürünleri de devreye sokmaya hazırlanıyor. Üstelik Palaz’a göre bu ürünler şirketin mevcut iş hacmini ikiye katlayacak kadar da önemli.

Sami Palaz’ın sözünü ettiği bu önemli ürün ise elektronik sistemli hava süspansiyon sistemleri. Bu ürünün en önemli özelliği sensörler sayesinde yol koşullarına algılaması ve şartlara göre de süspansiyon parametrelerini ayarlaması. Bu sistem 2-3 yıl öncesine kadar dünyada BMW, Mercedes ve Audi gibi premium markaların üst versiyonlarında kullanılırken, son dönemde daha orta segment binek otomobillerde ve hatta hafif ticari araçlarda da kullanılmaya başlandı. Dünyada elektronik sistemli hava süspansiyon sistemleri üreten 3-4 şirket olduğunu söyleyen Palaz, bu ürünle birlikte daha önce hiç faaliyet göstermedikleri binek ve hafif ticari araç pazarına da girmiş olacaklarını ifade ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde bu ürünün seri üretimine başlamayı planlayan Aktaş, Türkiye’de binek ve hafif ticari araç üretim gerçekleştiren şirketlerle de görüşmelere başlamış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu