Bilim - Teknoloji - İnovasyon

Akıllı şehirlere geçiş kaçınılmaz

Akıllı şehirlere yatırım

Dijital teknolojiler, ev yaşantımızı ve kentlerimizi kullanma biçimimizi büyük ölçüde değiştiriyor. Panasonic Eco Solutions, bu alanda geliştirdiği çözümlerle geleceğin akıllı şehirlerini hazırlayan firmalardan birisi…

GEÇTİĞİMİZ günlerde Panasonic Eco Solutions Türkiye Genel Müdürü Aysel Özal-tınok ile konuştuk ve akıllı şehirlerden bahsettik. Viko şirketini alarak Türkiye pazarına giren Panasonic, operasyonlarını büyütüyor.

Akıllı şehirler için dünyada önemli yatırımlar yapan şirket, Türkiye’de ilk kez solar enerji alanına da girdi. Özaltınok ile bunları konuştuk; size bu sohbetten bazı bölümleri aktaracağım. Akıllı şehirlerden başlayalım. Özaltınok burada şunları aktarıyor:

“Panasonic olarak akıllı şehir çalışmalarına önem veriyoruz ve dünyada bu şekilde uygulamalar yaptığımız şehirler var. Bu şehirler daha çok Japonya’da ve ABD’de. Japonya’da Fujisawa, ABD’de Denver bunlar arasında.

Hedefimiz insan hayatını kolaylaştırmak, ihtiyâç duyulan alanlarda bunları karşılamak.

Bu şehirlerde yenilebilir enerji kaynakları kullanılıyor; çatıların üzerinde güneş panelleri var. Yaşlıların bakım ve sağlık hizmetlerinin sürdürüldüğü merkezler var. Aynı yerlerde dijital altyapıyla donatılmış eğitim kurumlan var. Elektrikli bisikletlerle insanlar işlerine gidebiliyorlar. Çünkü günümüzde üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri kıt kaynaklar ve enerji yönetimi…”

DÜNYA TRENDİ

Peki bunlar hangi prensipler çerçevesinde yapılıyor ve nasıl bir gelişim gösterecek? Konu buraya geldiğinde Özaltınok sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunlar hem enerjiyi dikkatli ve akıllı kullanmak hem de gelecek nesillere yaşanabilir bir hayat bırakmak için yaptığımız şeyler. Dolayısıyla bu şehirlerde şehir yönetimleri kuruluyor ve bunlar online platformlar üzerinden kontrol edilebiliyor. Güvenlik önlemleri yine online ve dijital olarak yönetilip, kontrol ediliyor. Bir güvenlik sorunu ile karşılaşıldığında anında müdahale edilebiliyor. Örneğin, diyelim ki bir fırtına yaklaşıyor, bu anında bilgi olarak oradaki evlerdeki televizyon ekranlarından mesaj olarak duyurulabiliyor. Bu bildiriliyor ki insanlar önlem alabilsin. Dünya kaçınılmaz bir biçimde akıllı şehirlere doğru gidiyor. Şirket olarak bu işin içinde yer alarak insanların işlerini kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini yükseltmek için neler yapabiliriz bunun çalışmalarını yapıyoruz.”

AR-GE MERKEZİ GELİŞİYOR

Panasonic’in Türkiye’deki Ar-Ge merkezi de bu misyona doğru ilerliyor gibi görünüyor. Bu konuda Özaltınok şöyle diyor:

“Türkiye için de bazı çalışmalar yapıyoruz. Buradaki Ar-Ge merkezimiz bazı elektronik cihazları geliştiriyor ve üretiyor; bunlar daha çok konut içi enerji verimliliğine ve güvenliğine yönelik ürünler. Buradaki Ar-Ge merkezimiz Japonya’daki merkeze bağlı. Yine Hindistan’da çok büyük bir şirketimiz var. Tüm bölgedeki Ar-Ge merkezleri ile birlikte başlatılan çalışmalar söz konusu. Örneğin, akıllı şehrin hayata yansıdığı noktalardan biri nesnelerin interneti ve bizim bu konuda çalışmalarımız var. 3-5 yıl önce bir prizi uzaktan kontrol etmek, bir cep telefonuyla aydınlatmayı kontrol etmek ya da işinizdeyken evinizi yönetmek ve bunu kablosuz olarak gerçekleştirmek gibi şeyler yoktu; şimdi artık çok kolay. Nesnelerin interneti konusunda da çalışıyoruz. Türkiye’de bizim ana konumuz, anahtar, priz ve şalt ürünleri. Ayrıca sistem çözümleri var. Artık yangın alarm sistemleri, güneş panelleri satıyoruz. Burada güneş tarafında yer aldığımız önemli projeler var. Tüm bunlar akıllı şehirlerin altyapısının parçası. Türkiye’de bütünsel bir dönüşümden bahsedemesek de bunun altyapısı yavaş yavaş oluşturulmaya başlandı. Bina otomasyon sistemlerimiz de var; bunlar da akıllı şehirlerin ilk adımlarını oluşturuyor. Bir taraftan insan yaşantısına konfor katıyoruz, bir yandan binalar akıllı şehir entegrasyonuna hazır hale geliyor. Büyük siteler, apartmanlar, villalar her türlü konutta bunları kullanabilirsiniz, illa rezidansta yaşamanız gerekmiyor…”

“ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN PARÇASIYIZ”

Akıllı şehir çözümlerine yönelik olarak Panasonic Eco Solutions Türkiye Genel Müdürü Aysel Özaltınok şunları söylüyor:

“Artık akıllı ürünlerle akıllı sistemlere doğru gidiş var. Küçük bireysel ürünlerde, priz ve anahtarlarda bile çok büyük değişimler yaşıyoruz. Hareket sensörleri, dokunmatik anahtarlar yaşamımızın içine entegre oluyor.

Bunlar konfor yaratırken örneğin akıllı sensörler odada siz olduğunuzda ışığın yanması gibi enerji tasarrufu açısından da önemli olanaklar sağlıyor. Biz enerji yönetimi yapan firmalarla projeleri birlikte geliştirerek dolaylı olarak akılh şehir projelerinde yer alıyoruz. Örneğin akıllı sayaçlarımızla projelerde yer alıyoruz. Tüm enerjinin tüketimini takip etmeniz raporlarını almanız mümkün oluyor. Hangi saatlerde daha çok enerji harcıyor, nasıl kullanıyorsunuz, tüm bu enerji kullanım süreçlerini yönetiyorsunuz. Viko markamızla buralarda yer alıyoruz.”

Volkan Akı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu