Şirket Haberleri

Afşin Elbistan Bölgesi’ne Dönük Enerji Yatırımları

Afşin Elbistan’ı bu kez Toshiba markaja aldı

BAE’li Taqa’nın askıya aldığı Afşin Elbistan Bölgesi’ne dönük enerji yatırımlarına ilişkin olarak bir başka devden ‘ilgileniyoruz’ açıklaması geldi. Toshiba Enerji Grubu CEO’su Yasuharu Igarashi, bölgenin potansiyelinin kendi ihtisasları ve üretimleriyle örtüştüğünü, bu açıdan proje ile yakından ilgilendiklerini dile getirdi.

ToshibaLogo

Türkiye kamuoyu, BAE merkezli Taqa’nın tutarı 12 milyar doları bulacak Afşin Elbistan Projesi’ni askıya alması kararını tam anlamıyla tartışma gündemine oturtmadı. İş ve bürokrasi çevrelerinin büyük oranda sessiz kaldığı, en büyük yabancı sermaye yatırımı olarak kabul edilen Afşin Elbistan’da kurulması düşünülen termik santral ile ilgili gelişmeleri geçen hafta Ekonomist farkı ile okurlanmızla paylaşmıştık. Arkadaşımız Sibel Atik’in haberinde belirttiğimiz gibi, Taqa, yeni dönem yatınmlarını Pakistan’a kaydırma karan almıştı.

Taqa projeden çekilirken, Afşin Elbistan’a ilişkin bir başka devden “ilgileniyoruz” açıklaması geldi. Ekonomist’in sorularını yanıtlayan Toshiba Corporation’ın Başkan Yardımcısı ve Enerji Sistemleri Iş Birimi Başkanı ve CEO’su Yasuharu Igarashi, “Evet, Af-şin-Elbistan bölgesiyle ilgileniyoruz. Bu bölge, linyit üretimiyle tanınıyor. Türk hükümetinin de tercihi enerjide yerli kaynakların kullanımı yönünde. Afşin-Elbistan projesinin, bizim yüksek verimlilikle çalışan buhar türbinleriyle uyumlu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Türkiye pazarında termal, hidro, jeotermal, rüzgar ve güneş kaynaklarını da içeren çok çeşitli enerji sistemleriye bulunabileceklerini dile getiren Igarashi, “Özellikle yüksek verimli termal ve jeotermal enerji sistemleri konusunda son derece deneyimliyiz. Yalnızca ekipman sağlayıcı olarak değil, bağımsız enerji üreticisi olarak da pazara girmek için fırsatlan değerlendirme konusunda istekliyiz” dedi.

TEŞVİĞE BAKIŞ

Toshiba Corporation, Türkiye pazarında 2010’da kurduğu pazarlama şirketi ile yer alıyordu. Yaptığı büyüme hamlesi ile Türkiye pazarında Toshiba Altyapı ve Elektronik Anonim Şirketi (TAET) ile boy gösterecek. Söz konusu yatmmcı şirket daha önce kurulan pazarlama şirketinin yerini alacak. Özelleştirmelerin hız kazanmasıyla birlikte eskimiş enerji santrallerinin rehabilitasyonu alanında da fırşatlar olacağını öngördüklerini belirten Igarashi, “Türkiye pazarında elektrik satışları, çoğunlukla uzun vadeli enerji satış anlaşmalarıyla gerçekleşmiyor. Bu da Japon ihracat kredi ajansı kaynaklarının sonuna kadar kullanılmasını zorlaştmyor” dedi.

100 YILLIK DEV

Toshiba bünyesindeki en büyük şirketler arasında yer alan Toshiba Power Systems Company, ağır elektrik ekipmanları alanında dünya çapında yaygın satış ve servis ağıyla lider kuruluşlar arasında yer alıyor. 100 yılı aşkın geçmişi var. Özellikle dev türbinler, ekipmanlar ve nükleer enerjiye dönük üniteler konusunda büyük deneyim sahibi. Faaliyetleri boyunca bin 700 buhar türbini, 240 hidrolik türbin, 300 hidrolik jeneratör ve 32 nükleer reaktör ünitesi üretiminde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu