Haberler

ABD-İran gerilimi tamamen yatıştı mı?

GEÇTİĞİMİZ haftanın son gününe girerken ABD’nin Bağdat Uluslararası Havalimanında Haşd-i Şabi komutanlarını hedef alan saldırısında îran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşd-i Şabi komutanı Ebu Mehdi el Mühendis’in öldürüldüğünü duyurması ile tırmanan tansiyonun ardından Trump İran’ın karşılık vermesi durumunda Şiflenen 52 noktayı vuracaklarını açıkladı.

Bu açıklamadan bir gün sonra Iran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani’nin intikam operasyonu kapsamında, ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğunun belirtilmesi piyasalarda şok etkisi yarattı. Ancak kısa bir süre sonra İran’ın füze saldırısının ABD tarafından önceden bilindiğinin ve gerekli önlemlerin alınarak, can kaybının önlendiğinin anlaşılması, devamında Trump’ın yaptığı açıklamada görece olarak olaylara daha ılımlı yaklaşması tansiyonu düşürdü. Trump yaptığı açıklamada “İran şu aşamada durulmuş görünüyor. Bu da tüm taraflar ve dünya için iyi bir şey” ifadelerine yer verdi. Devamında İran’dan kayda değer bir karşılık gelmemiş olması bölgedeki endişeleri kısmen azalttı.

Küresel ölçüde hisse senetleri piyasalarında sürecin getirdiği şok kısa sürede atlatılırken, birçok hisse senedi endeksinde ya son zamanların ya da tarihinin en yüksek seviyeleri görüldü. Borsa İstanbul’da da haftanın ortasından itibaren oldukça olumlu bir hava oluşurken, özellikle 2020’ye yönelik projeksiyonları beğenilen bankalara gelen alımlar dikkat çekti. Piyasalarda yaşanan bu son fiyatlamada İran’ın ABD’ye yeni bir karşılık vermeyeceği görüşünün etkili olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle bunun aksi yönünde bir gelişme yaşanacak olur ise reaksiyonların çok sert olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Piyasalardaki iyimser fiyatlamaya rağmen bu olasılığın da tamamen göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

TİCARET MÜZAKERELERİNDE MUTLU SON

Çin Ticaret Bakanlığı yapılan açıklamada Başbakan Yardımcısı Liu He’nin, ABD ile kısmi ticaret anlaşmasını imzalamak üzere 13-15 Ocak tarihleri arasında Washington’da bulunacak heyete liderlik edeceği belirtildi. Trump daha önce yaptığı açıklamalarda Faz 1 anlaşmasının tamamlanmasının hemen ardından Faz 2 görüşmelerinin başlayabileceğini ifade etmişti. Geçtiğimiz hafta ise bu konunun Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimleri sonrasına kalabileceğini ifade ederek, ticaret savaşlarının yeniden ivmclcncbileccği endişesini azalttı. Trump yaptığı açıklamada Faz 1 sonrası düzenlemelerin yapılmasının biraz zaman alabileceğini işaret ederek, “Sanırım, Çin ile ticaret anlaşmasını bitirmek için 2020 seçimlerinin sonrasına dek bekleyebilirim. Bu şekilde daha iyi bir anlaşma yapabiliriz; çok daha iyi bir anlaşma” ifadesini kullandı.

Küresel ölçüde geçtiğimiz hafta îran riskine rağmen piyasaların negatif reaksiyonunun sınırlı kalması ve tepkilerin çok kuvvetli gelmesinde ticaret savaşları riskinin azalmış olmasının etkili olduğunu düşünüyoruz. Anlaşmanın gerçekleşmesinin beklentinin sonlanması olarak değerlendirilerek bir kar realizasyonuna neden olma ihtimali olsa da orta vade için pozitif görünümü desteklemeye devam edeceği kanaatindeyiz.

TCMB FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM EDER Mİ?

Geçtiğimiz yıl enflasyonda beklenenden hızlı gerçekleşen düşüşün desteğini arkasına alan ve hatta bu düşüşü önden yüklemeli bir şekilde faizlere yansıtan TCMB, yıl içinde toplamda 1200 baz puan (12 puan) faiz indirimi gerçekleştirerek, burada beklentilerin üzerine çıktı. Aralık ayına ait son rakamın da 3 Ocak’ta açıklanması ile birlikte 2019 yılının TÜFE rakamı yüzde 11.84 oldu. Haftalık fonlama oranı ile TÜFE’de yıllık gerçekleşme oranını kıyaslayarak reel faiz hesaplaması yapmak çok doğru bir yaklaşım olmasa da yıllık enflasyonun altında gerçekleşecek bir fonlama oranının negatif algı oluşturabileceği kanaatindeyiz.

Bu nedenle TCMB’nin bu ayki toplantıyı pas geçerek olası bir indirim için gelecek ayları işaret etmesinin daha doğru olabileceği kanaatindeyiz. TCMB’nin bu noktada olası bir faiz indiriminin ekonomi ve büyüme üzerindeki pozitif etki ile kur tarafında neden olabileceği hareket ve TCMB’nin etkinliği tartışmalarının neden olabileceği negatif etkiyi iyi tartması gerekeceğini düşünüyoruz.

Borsa İstanbul şaha kalktı

BÎST-lOO’de İran’ın ABD üslerine saldırı düzenlediği haberinin etkisiyle gelen satışların ardından çarşamba günü dipten gerçekleşen hızh dönüşle birlikte perşembe günü de son yaların tek günde gerçekleşen en hızlı yükselişlerinden biri, tarihin en yüksek işlem hacmi iie gerçekleşti. Bu iki günde emsallerinden pozitif ayrışarak günün en yüksek seviyelerinden kapanan endekste, Cuma günü dengeli geçen bir senasın ardından kapanış 118.663’ten gerçekleşti. Haftalık bazda gerçekleşen bu kapanışın ardından önceki haftanın zirvesi olan 116 bin civan güçlü destek konumunda olacaktır. Bu seviyenin üzerinde kalındığı sürece yükseliş isteğinin devam edeceği endekste izlenecek direnç seviyeleri 119.250 ve üzerinde tarihi zirvelerin bulunduğu 121 bin civan olacak. Endekste teknik görünümün tekrar pozitife geçmiş olmasına karşın yükselişin hem çok hızlı hem de aşağıda boşluklar bırakarak gerçekleşiyor olması temkinli olmayı gerektiriyor. Bu gibî zamanlarda endeksin geri dönüşünden emin olabilmek için öncelikle bir desteğini kırmasını beklemek daha doğru bir strateji olacaktır. 8u noktada bahsettiğimiz 116 bin desteği orta vade için oldukça önemü bir referans noktası olacak.

Dolar/TL’de faiz kararı bekleniyor

İran’ın ABD üssüne saldırısının ardından son 4.5 ayın zirvesine tırmanan dolar/TL kuru misillemenin beklenildiği kadar kötü olmamasının ardından geriledi. Bu süreçte TL varlıklar pozitif ayrışırken taraflardan gelen açıklamalar kurda volatilitenin yüksek kalmasına neden oldu. Perşembe günü akşam saatlerinde Trump’ın açıklamalarının ardından jeopolitik risklerin gevşemesi kurda haftanın son iki gününde 18 Aralık’tan sonraki en düşük seviyeler görülmüş oldu. TL’nin değer kazanımında son günlerde artan jeopolitik risklere karşın CDS primlerinin düşüşü de etkili olmaya devam ediyor. Son günlerde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kurların yukarı yönlü her hareketinde baskı altında kalıyor olması dikkat çekiyor. Bu hafta kur tarafından rutin hale gelenjeopoütik konulardaki gelişmelerin yanında TCMB’nin gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı takip edilecek. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen faiz indirimlerinin piyasa beklentilerinin üzerine çıkmasına karşın her faiz indiriminden sonra kurlarda düşüş yaşanmış olması dikkat çekmişti. Bu toplantıda yaşanacak bir faiz indiriminin normal şartlarda aksi yönde bir harekete neden olmasını beklesek de,fıyatlamanın yönünü bir süre izlemekte faysa olacağı kanaatindeyiz. Kurda geçtiğimiz haftanın en düşüğü ve aynı zamanda 50 günlük üssel ortalamaların bulunduğu 5.85-5.86 bölgesi ilk önemli destek seviyesi olarak izlenecek olup altında 5.82 ve 5.79 önem kazanacaktır. Yukarıda 5.90’ın üzerinde 5.92 ve 5.95 seviyeleri dirençler olarak izlenebilir.

ÜZEYİR DOĞAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu