Haberler

AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizeler

vizeBir Türk işadamının açtığı dava olumlu sonuçlandı. AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vizenin kaldırılması ya da en azından yumuşatılması konusunda yeni umutlar doğdu…

GEÇTİĞİMİZ hafta içinde Almanya’da Berlin Yüksek İdare Mahkemesi vize konusunda önemli bir karar verdi. Bu sütunumuzu okuyanlar vize konusunu ne denli büyük bir dikkat ve titizlikle izlediğimizi bilirler.,

Duisburg Havalimanından. geri gönderilen bir Türk işadamı tarafından, 2010 yılında Almanya’daki Berlin Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılan tespit davasında Mahkeme, 26 Mart 2014 tarihinde kararını verdi.

NİHAYET ADİL BİR KARAR

İşadamı Schengen vizesinin Fransa’dan alındığı gerekçesiyle Almanya tarafından kabul edilmemiş ve sınırdan geri çevrilmişti. Berlin Yüksek İdare Mahkemesi’nin OVG 11 B 10.14 sayılı kararında Mahkeme, davacı Türk işadamının,

■ İkameti Türkiye’de kalması şartıyla,

■ Şirketi adına hizmet sunumu amacıyla,

■ Seyahati üç ayı geçmemek kaydıyla,

Almanya’ya vizesiz giriş yapabileceğine hükmetti.

Bu karar ile birlikte Almanya, Şubat 2009 tarihinde AB içerisinde yer alan “en yüksek mahkeme” konumunda bulunan Avrupa Adalet Divam’mn verdiği ve AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol’ün 41/1. Maddesi’ne (bilinen ismiyle ‘standstiU’ kuralına) aykırı olduğuna hükmeden ‘Soysal Kararına ilişkin hakları büyük ölçüde teyit etti.

Bu karar çerçevesinde Mahkeme:

■ İkameti Türkiye’de olan ve Almanya’ya çalışma amaçlı seyahat etmeyen,

■ Seyahati üç ayı geçmeyen,

■ Almanya’daki şirketlere görüşme veya fuarlara katılım amaçlı gelen Türk iş adamlarının, Almanya’ya vizesiz giriş yapabileceklerine hükmetmiş oldu.

ADIM ADIM SERBESTLEŞME

Unutulmamalıdır ki, Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelerde serbest dolaşımı, Türkiye-AB Ortaklık Hukuku, Gümrük Birliği ve Eylül 1987 tarihli Demirel Kararı ile başlayıp, Ekim 2013 tarihli Demirkan Kararı’na kadar uzanmış ve Adalet Divam’mn 50″nin üzerindeki kararı çerçevesinde, vize uygulamasının başladığı 1980’li yıllardan bugüne, serbestleşme yönünde sürekli olarak gelişmiştir.

Şubat 2009 tarihinde Avrupa Adalet Divanı, verdiği Soysal Kararı nda AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol’ün 41/1. Maddesi’ne (yani ‘standstilF kuralına) aykırı olduğunu dile getirmiştir. Bu halen geçerliliğini koruyan bir karardır. Berlin Yüksek İdare Mahkemesi de, aradan geçen beş yılın ardından bunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

UYGULAMA NASIL OLACAK?

Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde Geri Kabul Anlaşması’nm imzalanması ile birlikte, Vize Serbestisi Diyalogu Mutabakat Metni nin de imzalanmasıyla, Türk vatandaşlarının serbest dolaşımına ilişkin AB ile vize diyalogu resmi olarak başlatılmış bulunuyor.

Türkiye ile AB, yıllardır taraflar arasında uzun ve hararetli tartışmaların yaşandığı bu konuda, farklı bir sürece ilk adımı atmış olmakla birlikte, Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Türk vatandaşlarım da çok yakından ilgilendiren 2010 tarihli Schengen Vize Kodu’nda ‘yumuşama’ ve ‘kolaylaştırmaya’ yönelik atılacak adımları kamuoyu ile paylaştı.

Ancak, şimdi bu kararın nasıl uygulanabileceğini bekleyip görmek gerek. AB hukukunda mahkeme kararları öncelikle tarafları bağlar. Bu kararın geniş uygulama alanı bulması AlB Komisyonu’nun bu konuda düzenleme yapmasını gerektirir. Onu beklemek gerekecek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu