Haberler

6 milyon çalışan otomatik BES’lenecek

Dört ayrı fon çıkıyor

Otomatik Katılım’ın ilk yılında fon tercihi yapmayan çalışanların primleri “Başlangıç Fon” olarak adlandırılan fonda değerlendirilecek. Edindiğimiz bilgiye göre, bu fonun yüzde 50’den fazlası Türk Lirası mevduatta değerlendirilecek. Kalan kısmı ise yine Türk Lirası enstrümanlar olan repo ve bonoya yönlendirilecek. Birinci yılın sonunda ise BES şirketleri yatırımcıların farklı risk tercihlerini gözeterek dört ayrı fon çıkartacak. Sektör temsilcilerinden edindiğimiz bilgiye göre, Otomatik Katılım Sistemi’ne katılanların primleri ilk bir yılı mevduat ağırlıklı olan “Başlangıç Fonu”nda değerlendirildikten sonra “Standart Fon”a aktarılacak. Standart fon yine likit varlıklar ile tahvil ve bonodan oluşacak.

Tercihini yapan katılımcılar ise kendi risk algısına uyan dört fondan birini seçebilecek.

Bu fonların portföyleri risksiz, az riskli, riskli ve çok riskli enstrümanlardan oluşacak. Her BES firması farklı isimler verse de genel olarak sektörün bu fonlar için risk sıralamasına göre, Temkinli, Dengeli, Atak ve Agresif isimlerini vermesi bekleniyor.

Otomatik katılım parası mevduatta değerlenecek

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Otomatik Katılım Sistemi’ne ilişkin yapılacak yasal düzenlemelere ilişkin art arda önemli açıklamalarda bulundu. Hazine Müsteşarlığı tarafından sürdürülen çalışmalar sonucu Bireysel Emeklilik Sistemi’nde [BES] otomatik katılım sürecinin 1 Ocak 2017’den itibaren başlayacağını hatırlatıp ‘kademeli geçiş’ kararı aldıklarını duyurdu. Şimşek uygulamaya ilişkin şu bilgileri aktardı:

“Düzenlemeye göre ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör 1 Ocak 2017’de, memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör 1 Nisan 2017’de sisteme geçecek. 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör, 1 Temmuz 2017’de, mahalli idareler ve KİT’ler ise 1 Ocak 2018’den itibaren sisteme dahil olacak. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018’den itibaren, 5-9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019’dan itibaren sisteme girebilecek. Bu şekilde mevcut durumda 14 milyonun üzerinde çalışanımız sisteme dahil olacak.”

Çalışanlar tarafından ödenecek katkı payı tutarının, prime esas kazancın yüzde 3’üne karşılık gelen tutar olacağını belirten Şimşek, “İsteğe göre artırılabilecek söz konusu tutar, çalışana ödenecek ücretten işverence kesilerek işverenin sözleşme imzaladığı emeklilik şirketine aktarılacak ve katkı payları çalışanın seçtiği fonlarda yatırıma yönlendirilecek” dedi. Şimşek, çalışanlar tarafından ödenen katkı paylarına, BES ile aynı koşullara tabi olarak yüzde 25 devlet katkısı teşviği verileceğine işaret ederek, iki aylık cayma süresi sonrasında sistemde devam eden çalışanlara ayrıca bin lira tutarında devlet katkısı sağlanacağını söyledi.

Şimşek, ayrıca, emeklilik halinde, hesabındaki birikimi yıllık gelir sigortası ile almayı tercih eden çalışana birikiminin yüzde 5’i ilave devlet katkısı teşviği verileceğini de duyurdu.

En son geçen hafta Dünya Bankası kuruluşu IFC’nin İstanbul’daki toplantısı sırasında da sisteme ilişkin açıklamalarda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “2017 yılı başından itibaren devreye girecek zorunlu BES’ten elde edeceğimiz geliri bankalara bir yıl ve daha fazla için mevduat olarak yatıracağız” diye konuştu.

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu