Bilim - Teknoloji - İnovasyon

4,5G’nin devreye girmesiyle mobil sektöründa dalgalanma

İçeriğe Ait Başlıklar

FİNANS

Monitise

Monitise, bulut tabanlı mobil bankacılık, ödeme ve ticaret teknolojisi ile faaliyet gösteriyor. Monitise COO’su Fırat işbecer, “Eğer Pozitron’un devamı olarak düşünürsek şirketimiz ciro bazında son 10 yılda 100 kattan fazla büyüdü. Çalışan sayısı olarak da 30 kat büyüdük” diyor, işbecer, Türkiye’de mobil bankacılığın son dört yılda işlem hacmi olarak 40 kat büyüdüğünü ve bu kanalın tüm kanallar içerisinde açık ara en hızlı büyüyen kanal olduğunu söylüyor. Fırat İşbecer, “2016 yılında daha da öne çıkmasını beklediğimiz büyük veri, kullanıcı odaklı arayüz, tüm dijital kanallarda aynı kullanıcı deneyimi, giyilebilir teknoloji uygulamaları ve kullanıcı parmak izi ile ilgili çalışmalara devam edeceğiz” eliyor.

Ödeal

Ödeal işyerim, özellikle sabit maliyet, ciro hedefleri, aylık kota gibi maliyetlere katlanmak istemeyen küçük işletme ve serbest girişimcilerin kredi kartı ve banka kartı ile tahsilat yapmalarını sağlayan bir mobil uygulama. Şu anda 67 ilde 59 farklı sektörde kullanılan uygulamanın son bir yılda günlük işlem adedi 16 kat, cirosu ise 26 kat arttı. Halihazırda 6 binden fazla üye işyeri var. Ödeal Kurucu Ortağı Fevzi Güngör, “Orta vadede finansal teknolojiler alanında bölgesel bir şirket olmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ödeal işyerim olarak, bu yılın sonunda aylık 50 milyon TL hacim ve son çeyrekte Ortadoğu Bölgesi’nde bir lokasyonda hizmet vermeyi hedefliyoruz” diye konuşuyor.

Tmob

Tmob, telekom ve bankacılık sektörüne yönelik mobil cüzdan platformunu geliştirdi. Ayrıca MasterCard ortaklığı ile geliştirilen ‘vvhite-label’HCE cüzdan platformunu kullanıma hazır bir mobil ödeme çözümü haline getirdi. Böylece MasterCard ve Visa kullanıcıları mobil cihazlarıyla temassız ödeme olanağına sahip oluyor. Vodafone cep cüzdan, Bank Of Georgia ve Halkbank’a mobil bankacılık hizmetleri sunan şirketin uygulamaları toplamda 600 milyon kereden fazla akıllı telefonlara indirildi. Tmob CEO’su Rudi Dökmecioğlu, “Bu yıl sahip olduğumuz platform ürünlerimizin ihracatını büyütmek ve Magento ve Prestashop gibi uluslararası iş ortaklıklarımızın devamını sağlamak istiyoruz” diyor.

BKM Express

BKM Express dijital cüzdan uygulaması, cep telefonuna veya kart numarasına 7/24 para transferi gerçekleştiriyor. BKM Express, bine yakın iş yeri ile entegre olarak toplamda e-ticaret sektörünün yüzde 51’inde geçerli hale geldi. Üye sayısı halihazırda 1,1 milyon seviyelerine ulaştı. BKM Express ile yapılan ödemeler içinde mobil ödemenin payı 2014’te yüzde 19 düzeyindeyken 2015’te yüzde 43’e çıktı. BKM Dijital Platformlar Grubu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Yazıcıoğlu, “Her yerde BKM Express ile alışveriş yapılmasını sağlamak istiyoruz. Öncelik vereceğimiz diğer konu ise ‘Para Gönder’ fonksiyonlarının daha yaygın kullanılmasını sağlamak olacak” diyor.

ULAŞIM

BiTaksi

Mobil taksi uygulaması BiTaksi, 2013 yılında kurulduğunda sekiz ayda günde sadece 100 işlem yapıyordu. Son iki yılda ise bu rakamı IB’e katladı. Cepten taksi çağırma alanında sektörün öncüsü olan BiTaksi, şu an yüzde 95 pazar payına sahip. Hizmete girdiği günden bu yana 1,8 milyon kişi tarafından cebe indirilen BiTaksi, günlük olarak 13-14 bin kişi tarafından kullanılıyor. BiTaksi ile yapılan yolculukların toplamı 35 milyon kilometreyi aştı. BiTaksi Kurucusu Nazım Salur, “Bu yıl içerisinde yeni bir tur yatırım için görüşmelerimiz olacak. 2016 sonunda üç kat yani yüzde 200 büyümeyi hedefliyoruz, iki yıl içinde taksi yolculuklarının yüzde 10’unu yapmayı hedefliyoruz” diyor.

Cepyol

Mobil seyahat uygulaması Cepyol’un kurulduğu 2011’den bugüne kadar işlem hacmi ayda ortalama yüzde 15 büyüdü. Yarım milyona yakın kişi Cepyol’u indirmiş durumda. Şirket, önümüzdeki iki yıl içerisinde bu sayıyı üç kat artırarak 1,5 milyona ulaşmayı hedefliyor.

Cepyol CEO’su Egemen Şekeralp, “Bu yıl teknolojik geliştirme yatırımları yapacağız. Bu sayede seyahat etmeyi takviminize bakmak kadar kolay hale getirmeyi hedefliyoruz” diyor. Türkiye online seyahat sektörünün yüzde 5 civarı mobil, geri kalanı masaüstü bilgisayarlar tarafından gerçekleşiyor. Önümüzdeki beş yıl içerisinde mobilin payının yüzde 25’lere yükselmesi bekleniyor.

OYUN

Gram Games

Gram Games, 1010!, 1010! World ve son oyunu Merged! ile her gün milyonlarca kişiye ulaşan bir mobil oyun şirketi. Şimdiye kadar aldığı yatırım miktarı ise 2 milyon dolara ulaştı. Oyunların toplam kullanıcısı şu anda 60 milyon civarında. Gram Games CEO’su Mehmet Ecevit, “2020 yılma gelindiğinde dünya ölçeğinde mobil oyunların yaratacağı hacim 150 milyar dolar civarında olacak.

Gram Games olarak 2020 yılında global pazarın yüzde Tine hakim olmayı hedefliyoruz” diyor. Ecevit, başlayacak olan 4,5G uygulaması ile yepyeni oyun türlerinin ortaya çıkmasının yanı sıra hızlı ve kolay iletişimle mobil platformların daha fazla tercih nedeni olacağını söylüyor.

Cohous

2007yılında kurulan Cohous, ağırlıklı olarak kurumsal şirketlere çözüm üreten mobil ve sosyal medya tabanlı uygulama ve oyunlar geliştiriyor. Bugüne kadar 20’ye yakın müşteri projesini hayata geçiren şirketin, kendisine ait beş uygulaması ile 10’a yakın oyun yayınlandı. Oyunları 6 milyon civarında kullanıcıya ulaşan Cohous, her yıl hedefleri doğrultusunda büyüyor.

Bu yıl için yüzde 60 büyüme planı bulunuyor. Cohous Kurucusu Uğur Tuncel, “Akıllı telefon kullanımının artışıyla paralel olarak mobil teknolojiler ve yazılımlar hayatımıza daha fazla dokunuyor. 4,5G’nin hayata geçmesi ile birlikte pazar daha da büyüyecek. Markalar, girişimciler artık öncelikli olarak mobili düşünecek” diyor.

SAĞLIK

Acıbadem Mobil

Acıbadem Mobil, mobil ve web üzerinden tıbbi danışmanlık ve acil sağlık hizmetleri sunuyor. Acıbadem Mobil Genel Müdürü Rasim Topuz, geleceğin mobil sağlık çözümlerini şöyle anlatıyor: “Bugün en yaygın kullanımlarından birkaçı akıllı bileklikler, şeker, tansiyon veya ateş ölçerler iken yakın gelecekte EKG, NST gibi cihazların mobilleşeceğine inanıyoruz. Yüzlerce yoğun bakım hastasının veya yatağa bağımlı hastanın kendi evlerinde bakılacağı bir dünya çok yakın.” Bu konuda AR-GE çalışmaları yapan şirket, bu yıl özellikle kronik hastalık yönetimi, önleyici sağlık için yaşam danışmanlığı ve uzaktan hamilelik takibi projeleri için yatırımlarını sürdürecek.

Fitvvell

Fitvvell, akıllı cep koçu uygulaması olarak konumlandı. Kullanıcının mevcut sağlık ve f itness durumu ile ilgili analiz yapıyor ve hedef belirliyor. Belirlenen hedefe ulaşabilmesini sağlamak için diyetisyen, kişisel performans antrenörü ve yaşam koçu deneyimi tek bir uygulamada sunuluyor. Uygulama, kullanıcı sayısında yüzde 15-20 civarında bir büyüme yakaladı. Şirket, bu yıl içinde 1,5 milyon dolar civarında bir yatırım almayı planlıyor. Fitwell CEO’su Barış Özaydınlı, “Uygulamanın şu anda 207 ülkeden 800 bine yakın kullanıcısı var. Hedef ise beş yılda dünya çapında 20 milyon kullanıcıya ulaşmak” diyor.

PAZARLAMA/REKLAM

Artı Teknoloji

Artı Teknoloji, tasarladığı mobil uygulamalar, mobil servisler, hizmet platformları ve internet siteleri sayesinde 80 milyondan fazla son kullanıcı ile etkileşim sağladı. Goller Cepte ve Havayı Koklayan Adam gibi uygulamalarla operatörlere, Başakşehir Belediyesi ile Anadolu Ajansı gibi kurumlara uygulama geliştiren şirket, 10 milyon kullanıcıya ulaştı. Hedef hem Türkiye’de hem de EMEA bölgesinde bu yılın sonunda bu sayıyı ikiye katlamak. Artı Teknoloji CEO’su Burak Kır, “Bu yıl mevcutta yönettiğimiz servislerin yanı sıra, önümüzdeki üç yıl içerisinde büyüyeceğine inandığımız kurum içi uygulamalar, nesnelerin interneti, video ve M2M alanlarında büyümeye devam etmek istiyoruz” diye konuşuyor.

Mobilike

Şu an Türkiye gösterim bazlı mobil reklam pazarında yüzde 60-65 civarı bir pazar payı ile ilerleyen Mobilike, haber ve yaşam tarzı kategorisi uygulamaları geliştiriyor. Mobilike Kurucu Ortağı Volkan Biçer, geçen yıl dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Opera Mediaworks ailesine katıldıklarını ve artık stratejilerini de bu çerçevede oluşturduklarını söylüyor. Biçer, “ilk önceliğimiz ölçeklenebilir global teknolojileri Türkiye pazarındaki reklam verenlerin hizmetine sunmak. Yakın dönemdeki bir diğer hedefimiz Opera’nın varlığını sürdürdüğü özellikle EMEA bölgesindeki pazarlara kendi kreatif ve operasyonel gücümüzü entegre etmek” diyor.

E-TİCARET

Kartaca

Kartaca, şirketlere mobil pazarlama çözümleri, mobil mesajlaşma servisleri ve mobil uyumlu web uygulamaları geliştiriyor. Şirket, son kullanıcıya yönelik geliştirdiği mobil uygulamalar ile 3 milyon kullanıcıya ve dijital içerik satışı gerçekleştirilen müzik platformu üzerinden 5 milyon kullanıcıya ulaştı. Kartaca Genel Müdür Yardımcısı Esra Bayramoğlu, “Bu yıl içinde birçok yeni proje ile kendi markamızla oluşturacağımız ürünlerimizi son kullanıcıya ulaştırmayı hedefliyoruz. Yeni fikirlerin projelere dönüştürülmesi anlamında özel staj programları hazırlamayı düşünüyoruz. Bunun yanı sıra yurtdışı projelerimiz için iş ortaklığı yapabileceğimiz şirketleri araştırıyoruz” diye konuşuyor.

Kuka Apps

2011’de kurulan Kuka Apps; Morhipo, Trendyol, lVlY gibi e-ticaret şirketlerine hizmet veriyor. E-ticaret dışında emlak, turizm, dating sektörleriyle de çalışıyor. Uygulamalarının aylık aktif kullanıcı sayısı 1 milyona yaklaştı. 2016 sonunda 2 milyona yaklaşılması hedefleniyor. Kuka Apps Genel Müdürü Murat Ogat, “Yayında olan uygulamalarımızda yüzde 50-100 arası trafik artışı görüyoruz ve bu trendin 20l6’da artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Mobil uyumlu sitesi olmayanlar, uygulama yayınlamada geç kalmış olanlar geride kalmaya başladı. Aynı iş masaüstü bilgisayarda ve mobilde yapılabiliyorsa, mobil tercih ediliyor” diyor.

Hopi

Boyner’in ayrı bir şirket olarak konumladığı mobil alışveriş uygulaması Hopi’nin şu anda 3 milyonu aşkın üyesi bulunuyor. Üyelerin yarısı Hopi’yi aktif olarak kullanıyor. Aktiflik oranı sürekli artıyor. Her gün 150 bin kişi Hopi uygulamasına bakıyor ve 30 bin kişi Hopi’den alışveriş yapıyor. Hopi’nin 20l6’da 5 milyon üyeye ulaşması hedefleniyor. HopiTı işlem hacmi 1,4 milyar TL’ye ulaştı. Bir yıl içinde Hopi cirosunun yüzde 20’sinin mobil ödemeden gelmesi bekleniyor. Üye marka sayısı 2016 sonunda ise 100’e ulaşacak.

Gözde Yeniova / Ekonomist

Önceki sayfa 1 2 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu