Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

4 soru/yanıtla piyasada beklentiler…

Piyasaların genelde sevmediği mayıs-haziran dönemine girdik. Bardağın dolu tarafım her yönüyle fiyatlamış olan dünya borsa endekslerinde düzeltme yaşanabilir. Seçimlere kadar olan süreçte dolar/TL’nin ise 2.65-2.80 bandında gidip gelmesi muhtemel…

FED’den tarihi mesaj…

Piyasalar FED toplantısına oldukça “güvercin” girmişti. Son dönemde ABD’den gelen ekonomik verilerdeki kısmi bozulmadan dolayı FED’in faiz artırım takvimini iyiden iyiye öteleyeceği ve bunu toplantı bildirisine yansıtılacağı düşünülüyordu. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. FED ekonomik verilerdeki bozulmayı soğuk kış şartlarına bağladı. Ve bu bozulmayı “geçici” bulduğunu açıkladı. Hatta önemli bir mesaj da verdi…

Mart toplantısının bildirisine nisan toplantısında “faiz artırımı beklenmemesi gerekir” şeklinde bir ifade konmuştu. Bu seferki toplantı bildirisinde ise haziran ayı ile ilgili bir mesaj konmadı. Bunu koymamak, bundan sonra her toplantıda faiz artırımı gelebilir demek. Haziran ayı ihtimali kısmen azalmış olsa da masadan kalktı denemez.

FED’in faiz artırım beklentisini diri tutmak istemesinin arkasındaysa varlık balonu kaygısı var. Bu çok net anlaşılıyor. Piyasalara uzun süre “faiz artırımı gelmez” rahatlığını vererek varlık fiyatlarındaki yükselişin devamının gelmesi istenmiyor. Bu arada piyasaların genelde sevmediği mayıs-haziran dönemine girdik. Bardağın dolu tarafını her yönüyle fiyatlamış olan dünya borsa endekslerinde düzeltme yaşanabilir.

Piyasalar

Kurda yeni bant nerede oluşur?

Parite 1.12’nin üzerine çıktı ama kur 2.65’in altına inemedi. Daha önce kritik direnç konumundaki 2.65 artık kritik destek seviyesi oldu. Yatırımcılarda “kur daha gider” algısı kırılmadığı için kurda her geri çekilmede alıcı geliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kura güçlü müdahale etme niyeti yok gibi. Hal böyle olunca kurun önü açılmış oluyor. Seçimlere kadar olan süreçte kurun 2.65-2.80 bandında gidip gelmesi kuvvetle muhtemel. 2016 yılı içinde kurda 3.20-3.25 bölgesine doğru hareketi yüksek ihtimal dahilinde görüyorum. Seçim sonuçları ve ortaya çıkacak Meclis aritmetiğinin bu düzeye ne kadar çabuk ya da yavaş ulaşacağımızı tayin edeceği kanaatindeyim.

Paritede dönüş başladı mı?

Parite 1.12’nin üzerine tırmandı. Arkasındaki en önemli faktör ise Almanya 10 yıllık Hazine faizlerinde son günlerde yaşanan 30 baz puanlık yükseliş. Dolar ve euro cinsinden piyasa (politika değil) faizleri arasındaki makasın euro lehine daralması, pariteyi yukarı yönde hareketlendirdi.

Almanya’da piyasa faizlerinin yukarı yönde hareketlenmesindeyse “Avrupa toparlanıyor” beklentisini canlandıran birkaç iyi veri etkili oldu. Peki, bu devam eder mi? 1.14-15 bandına kadar eğilim mümkün. Sonrasında FED baskısıyla parite yeniden düşüş eğilimine girebilir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaya müdahale ediyor mu?

Ediyor. Ama çok güçlü ve kararlı değil. Örtük faiz artışı yapıyor. Bankalara fonlamayı daha pahalı hale getirdi. Bankaların ortalama fonlama maliyeti 40 baz puana yakm yükseldi. Gösterge Hazine faizinin çift haneye dayanmasındaki faktör de ortalama fonlama maliyetindeki yükseliş. Gösterge faizde önümüzdeki aylarda yüzde 12’ye kadar yükseliş beklentimi koruyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu