Bilim - Teknoloji - İnovasyonŞirket Haberleri

4.5G hızıyla değişim kapıda

Turkcell Teknoloji Zirvesi’nin ana teması olan 4.5G kapsamında yeni dönemde bizleri nelerin beklediği konuşuldu. 375 Mbps’e çıkacak hızın milyonlarca cihazı birbirine bağlayacağına vurgu yapıldı…

1 NİSAN 2016 tarihi itibariyle Türkiye 4.5G ile tanışacak. “4.5G Farkı: Dünyada ve Türkiye’de Hız ve Ötesi” başlıklı sunumunda Turkcell’in 4.5G yolculuğuna nasıl hazırlandığını anlatan Turkcell CTO’su İlker Kuruöz, Turkcell şebekelerin bu teknolojiye hazır hale gelmesi için iki yıldır çalıştıklarını aktardı. Kuruöz’ün verdiği bilgilere göre, Turkcell Türkiye’yi kapsayan 42 bin sahada hizmet veriyor. 35 bin km’lik fiber altyapıya sahip ve backbone şebekelerinin tamamını fiberle bağlamak için 4.5G yatırımlarına devam ediyor. 2G’de yüzde 99.5 nüfus kapsamasına sahip olan Turkcell, bu rekorla Türkiye’yi dünyada bir numara yapıyor. 3G kapsamada yüzde 95.3 kapsama alanına sahip olan şirket, data kapsaması alanında dünyadaki lider operatörlerden biri. 2.4 milyon eve fiber hizmeti sağlayan Turkcell, 3G şebekesinde dünyada az sayıda operatörde olan üç taşıyıcılı özelliği kullandığı için 3G’de 63.3 Mbps hız sunabiliyor. “Evlere 1000 Mbps hızla fiber internet götürebiliyoruz, dünyada bunu yapabilen sekiz operatörden biriyiz” diyen Kuruöz, Türkiye’yi telekomünikasyon sektöründe lider konuma taşıyan pek çok şeyin bayraktarlığını yaptıklarını sözlerine ekledi.

4-5g-turkcell

Kuruöz’ün verdiği bilgilere göre, 2015’ten 2018’e dek data volümü üç kat artacak. Data trafiğinin içinde mobil internet kullanımının ise altı kat artmasını bekleniyor. “Data kullanımına baktığımızda bunun yüzde 53’ünün video olduğunu görüyoruz. İkinci sırada yüzde 28 ile sosyal medya ve üçüncü sırada web hizmetleri yer alıyor. Video kullanımı arttıkça şebekenizde video optimizasyonuna dönük yatırım yapmanız önemli, kapasiteye yapılan yatırımlar bu noktada artı değer olarak geri dönüyor” diyen Kuruöz, 4.5G ile daha yüksek mobil internet hızı, daha fazla veri kapasitesi ve düşük gecikme süresinin geldiğini söyledi.

EN GÜÇLÜ ŞEBEKELERDEN BİRİ

3G’de 63.3 Mbps hızı görebildik. 4.5G’nin başlamasıyla Turk-ceH’in şebekeleri teorik olarak 375 Mbps hız sunacak. 4.5G ihalesinde en geniş spektrumu alan Turkcell ciddi bir yatırım yaptı. “Bunu yaparken 5G’ye geçişi de düşündük. İhale sonrasında 234.5 megahertz bantgenişliğine ulaştık ve ihalede- , ki tüm spektrumun yüzde 47’sini satın aldık” diyen Kuruöz, Turkcell’in sahip olduğu spektrumla Avrupa’nın en çok spektrumuna sahip ilk üç operatöründen biri olduğunu sözlerine ekledi. “Kapsamada Türkiye’yi nasıl bir numarası haline getirdiysek 4.5G’de aynı şeyi yapmış olacağız ve bu spektrumla dünyanın en güçlü şebekelerinden biri haline geleceğiz” diyen Kuruöz, en geniş spektruma sahip olarak Turkcell’in datayı rakiplerinden daha hızlı bir şekilde sunacağını belirtti. En yüksek kapasite Turkcell’de olacağı için data ihtiyacı çok hızlı bir şekilde karşılanacak. 4.5G hayata geçtiğinde 2017’de hızın 1000 Mbps hızlara, 2018’de 1600 Mbps’e çıkacağı bilgisini veren Kuruöz, diğer rakiplerin ise aynı dönemde 730 Mbps ve 1200 Mbps hızları sunacağı bilgisini verdi.

4.5G 5G İÇİN ARA İSTASYON

Turkcell Network Grup Başkanı Gediz Sezgin ise, “5G ve Ötesi” başlıklı sunumunda 5G ve sonrasında hayatımızda nelerin değişeceğinden bahsetti. Turkcell’in şebekeleri 1 Nisan itibariyle 375 Mbps hız sunacak. Önümüzdeki yıllarda ticari termi nallerde sunulan hızın artacağını söyleyen Sezgin, 4.5G’nin 5G’ye geçişte bir ara istasyon olduğunu, birkaç yıl sonra sunulacak 1600 Mbps hızın da gelecekte yeterli olmayacağını çünkü önümüzdeki beş yıl içinde veri hacminin beş kat artacağını söyledi. Yine aynı dönemde bağlı cihaz sayısı 30 milyarı bulacak. Nesneler akıllanırken birbirine bağlı olacak ve çok sayıda cihaz bu sayede akıllanacak.

5G’nin bugünkü teknolojilerden farkı daha hızlı olması. 4.5G’den 5G’ye geçerken 10 kat daha hızlı 10 Gbps hızlar söz konusu olacak. “Geçen sene aldığımız spektrumun avantajlarını 5G’de de kullanabileceğiz. 5G teknolojileriyle tepki hızları da artacak, bugün 10 milisaniyede olan tepki süreleri bir milisaniyeye inecek. Çok kritik operasyonlar uzak noktalardan çok kolaylıkla yapılabilecek düşük tepki hızlarıyla. Bir diğer temel değer bağlantı yoğunluğu. Birbirine bağlı çok fazla cihaz aynı lokasyonda aynı parametre içinde birbirinin kapasitesine engel olmadan çalışacak. Son olarak 5G kendisini enerjide gösterecek. Akıllı cihazların pil ömrü uzarken birbirine bağlı cihazların yarattığı verimliliği iş sonuçlarında görebileceğiz.”

Hızlı, yoğunluk, sürekli bağlantılı ve güvenli esnek altyapıyı bize sunacak olan 5G, yeni iş modelleri ve servisleri kullanmamızı sağlayacak. Turkcell olarak 5G’ye hazırlanırken dünyanın en önemli şirketleriyle stratejik ortaklık yaptıklarım aktaran Sezgin, 5G altyapısını kullanmak üzere geliştirilen yerli ürünlerle bu yolda önemli adımlar atacaklarını söylerken 5G standartlarını belirleyen kurum ve organizasyonlarla beraber çalıştıkları bilgisini verdi.

5G’nin ilk uygulamaları Kore’deki kış olimpiyatlarında deneyimleniyor olacak. 2020 yılında Japonya’da yapılan yaz olimpiyatlarında kullanım alanı daha genişlemiş olacak. “Türkiye olarak da 2020’de 5G’yi müşterilerimizin hizmetine sunmuş olmayı hedefliyoruz” diyen Sezgin, 5G’nin çok daha farklı potansiyellerini de müşterilere sunacaklarını sözlerine ekledi.

“BAMBAŞKA BİR NOKTAYA TAŞINACAĞIZ”

5G ile hayatımızda ultra hız olacak. Ancak tüm bunların ötesinde bakış açısında yeni boyutlar olacak, artık makineler birbi-riyle haberleşerek bir sonraki adıma karar verecek. 4.5G ile hayatımıza girecek olan hızı akıllı telefonlar üzerinden değerlendirerek konuşmasına başlayan LG Electronics Türkiye Mobil İletişim Satış Bölümü Başkanı Ufuk Gürsoy da yeni dönemin gelişmelerini aktardı. 4.5G ile sadece akıllı telefonların değil tüm akıllı cihazların hayatımızda giderek daha fazla yer alacağından bahseden Gürsoy, “Akıllı telefonlarla hayatımızı kolaylaştıran tüm uygulamaları daha fazla içselleştirmeye başlayacağız. Yakınsama teknolojileri daha fazla hayatımızda yer edinirken aldığımız servis kalitesi ve bağlantı hızı ile nesnelerin birbirine bağlanması kolaylaşırken müşterilerin de memnuniyeti artacaktır” dedi.

Akıllı telefonlarda olmazsa olmazları aktaran Gürsoy, akıllı telefonlarda önümüzdeki günlerde yenilikleri bambaşka yerlere taşıyacak geliştirmeler olacağını belirtti. Gürsoy, telefonun katlanabildiği gelecekte giyilebilir eşyaların da muazzam bir şekilde teknolojik anlamda kullanılacağına işaret etti.

Nesneler arasında internet döneminde hayatımızda pek çok alanda veriyi gerçek zamanlı kullanacağımızı aktaran Gürsoy, 4.5 G hızıyla hayatımızda evimiz dahil pek çok şeyle konuşacağımızı söyledi. Akıllı telefonlarda da önümüzdeki günlerde yenilikleri bambaşka yerlere taşıyacak geliştirmeler olacağını belirten Gürsoy, telefonun katlanabildiği, gelecekte giyilebilir eşyaların da muazzam bir şekilde teknolojik anlamda kullanılacağına işaret etti. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve klimanın birbiriyle konuşup sadece akıllı telefon üzerinden değil akıllı giyilebilir cihazlardan da bunu gerçekleştirileceğine değinen Gürsoy, yeni dönemdeki uygulamalarla televizyon üzerinden de cihazlarının birbiriyle konuşacağına vurgu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu