Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

2017 Yılında İhracat

“2017 ihracatta sıçrama yılı olacak”

3 milyon kişiye istihdam sağlayan 65 bin ihracatçının temsilcisi olan Türkiye ihracatçılar Meclisi ‘nin (TİM) başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017’nin ihracat stratejilerini ve hedeflerini Ekonomist’e anlattı, ihracatın son yıllarda yaşadığı kan kaybını gidermek için 2017 ve sonrasında daha fazla üretim ile birlikte AR-GE, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya ağırlık vereceklerinin altını çizen Büyükekşi, 2017 yılını “sıçrama yılı” ilan ettiklerini söylüyor. Büyükekşi, 2017’de özellikle AB, Amerika ve Afrika pazarlarından umutlu.

20l6’da AB’ye artan ihracatın 2017’de de hız kesmeden sürmesini beklediklerini vurgulayan Büyükekşi, şunları söylüyor: “Bunun yanında Afrika stratejimiz bulunuyor. Afrika coğrafi olarak bize yakın bir kıta olmasına rağmen bölge ülkelerinin ithalatlarından aldığımız pay oldukça düşüktü.

Türkiye olarak potansiyelimizin oldukça altında olduğumuz bu pazarda ihracatçılarımızın daha yüksek oranlarda varlık göstermeleri için çalışıyoruz. Öte yandan 20l6’da pazar kaybı yaşanan Rusya ve Irak’ın yanı sıra ambargoların kalkmaya başladığı Iran ve petrol ihracatçısı ülkeler de 2017’de ihracatımızın yükselen pazarlan olacak.”

0T0M0TİV İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI ORHAN SABUNCU

“Trump ve Brexit risk faktörleri olacak”

“Üretilen yeni modeller ve AB pazarındaki büyüme ile otomotiv endüstrisinde ihracat artışı bu yıl da devam edecektir. Sektörün ihracat hedefi 25 milyar dolar olarak belirlendi’ di. Bizim açımızdan en önemli fırsat, Brexit sürecinin bir miktar olumsuz etkisi öngörülse de genel olarak AB pazarının bu yıl da büyümeye devam etmesi beklentisi. Bu da AB’ye yönelik ihracat artışının süreceği anlamına geliyor. Ambargoların kaldırılması sonrası İran’a yönelik ihracat artışının bu yıl da devam etmesini bekliyoruz. Özellikle ana sanayi firmalarımızın yeni model yatırımlarının pozitif etkisi de 2017 yılında görülmeye devam edecek. Riskler açısından bakıldığında ise, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesi sonrasında otomotiv sektörünü doğrudan etkileyebilecek pek çok gelişme bulunuyor. TTP ve NAFTA anlaşmalarının iptal edilmesi, TTIP müzakerelerinin durdurulması, Meksika’da yatırımı bulunan otomotiv üreticilerine yaptırım uygulanması gibi olası gelişmeler, otomotiv endüstrisini ve ticaretini doğrudan ilgilendiren risk faktörleri.”

İSTANBUL HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI HİKMET TANRIVERDİ

‘Yüzde 10 büyüme hedefliyoruz”

“Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 20l6’yı 17 milyar dolarlık ihracat ile kapattı. Bölgemizde yaşanan sorunlara ve içerideki terör riskine rağmen 2017’ye umutlu bakıyoruz. Yılın ikinci yarısı ihracat açısından daha olumlu olacaktır. Eğer büyük bir aksilik ‘ olmazsa, 2016’daki performansımızın üzerine yüzde 10 ekleyerek 2014’teki 18,7 milyar dolarlık ihracat rekorumuza yakalarız.

Önümüzdeki dönemde ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret Wr m mm politikaları ve serbest ticaret anlaşmaları gibi konulardaki yaklaşımlarının netleşmesini bekleyeceğiz. Doların seyrini ve pariteyi de yakından takip edeceğiz. Biz döviz fiyatlarında ani iniş, çıkışlar olmasını istemiyoruz. Dövizdeki istikrar kadar dolar/Euro paritesi de bizim için önemli. Öte yandan bölgemizdeki siyasi istikrarsızlıklar ihracatımızı etkilemeye devam edebilir. 15 Temmuz darbe girişimi ve terör saldırıları nedeniyle Avrupalı alıcılar aylardır Türkiye’ye gelmek istemiyor. Terör olayları sürerse bu sıkıntı devam edecek ve doğal olarak ihracatımızı olumsuz etkileyecek.”

İSTANBUL KİMYEVİ MADDELER VE MAMÜLLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI MURAT AKYÜZ

“Bu yıl en zorlu sınav finansman olacak”

“2017’de 15,5 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz. Bu yıl mevcut pazarlarımızdaki gücümüzü artırırken potansiyel pazarlardan da pay almak, en önemli hedeflerimiz arasında. Sorunların yeni yeni giderildiği Rusya, Mısır, İran gibi pazarlarda bu yıl daha aktif rol oynamayı planlıyoruz. ABD, Güney Amerika ve Uzakdoğu’da Vietnam, Kamboçya gibi gelişen ve payımızın yetersiz olduğu ülkeler de odağımızda olacak, ihracatımızın yeniden ivme kazanması için alternatif pazar stratejisine ihtiyaç duyuyoruz. ABD’de açılacak ticaret merkezlerinin tanıtıma ve dolayısıyla ihracatımıza önemli katkıları olacağı inancındayız. Hükümetin teşvik düzenlemeleri de yeni yılda ihracatçılarımızı rahatlatacaktır. Bu yıl en zorlu sınav finansmanda verilecek. Yeni kurulması planlanan ihracat Kredi Garanti Fonu bu anlamda faydalı olacaktır. Ayrıca uluslararası ticarette para yerine takasın ön plana alınması kur risklerini azaltacaktır!’

ELEKTRİK ELEKTRONİK VE HİZMET İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI DR. FATİH KEMAL EBİÇLİOĞLU

Dünyadaki payımızı artıracağız

“ABD Doları kuru göz önünde bulundurulduğunda, döviz değeri üzerinden bir hedeften ziyade sektörün dünya ticaretinden aldığı paya odaklanmak daha doğru olur. 2015 yılı için bu pay, yüzde 0,28 iken 2016 yılı için yüzde 0,29 ve 2017 yılı için yüzde 0,31 olarak belirlendi. Döviz kurlarındaki son gelişmeleri de dikkate aidimi M ğımızda yüzde 10’un üzerinde bir sektör büyümesi öngörüyoruz. H Birlik öncülüğünde Meksika-Kolombiya, Endonezya-Vietnam, Katar-Umman, Rusya, Şili-Arjantin ile Güney Afrika-Nijerya’ya sektörel ticaret heyetleri gerçekleştirilecek. Özellikle Rusya ile ticaret hacmini artırma konusunda daha çok çalışmayı planlıyoruz. Hizmet ihracatında ise özellikle geçen yıl turizm gelirleri kaynaklı bir gerileme yaşandı. Her yıl 45-50 milyar dolar seviyelerinde olduğu öngörülen hizmet ihracatı 2016 yılında bu seviyenin gerisinde kaldı. 2017’de toparlanma bekleyen sektörün hedefi yüzde 10 büyümek. Buna bağlı olarak hizmet ihracatının önceki yıllar seviyesine geleceğini ümit ediyoruz.”

ÇELİK İHRACATÇILARI BİRLİSİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI NAMIK EKİNCİ

“Hedefimiz pazar payının düşük olduğu ülkeler”

“Türk çelik sektörünün geçen yıl miktar olarak İhracatı yüzde 2,4 artışla 16,5 milyon tona ulaşırken, değer bazındaki İhracat İse yüzde 8,1 düşüşle 9,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2016’nın son aylarında İhracatımızda yakaladığımız artış bu yıl da devam edecektir. Bu doğrultuda en büyük pazarımız olan Ortadoğu’daki siyasi karışıklıklara rağmen 2017 yılı İhracatımızda yüzde 3 civarında artış olacağı beklentisi İçerisindeyiz. Yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geniş bir pazar ağımız var ancak sektörümüzün hedefi pazar payının düşük olduğu ülkelerde ihracata yoğunlaşmak, örneğin 2015’te 9.2 milyon ton İthalatı olan Orta Amerika ve Karaylpler gibi. Bölgenin potansiyelini belirlemek ve en doğru yöntemle aksiyon almak İçin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca pazar payımızın düşük olduğu bölgelere İhracatımızı artırmayı sağlayacak önemli bir unsurun düzenli hat seferlerinin oluşturulması olduğuna inanıyoruz, örneğin Orta Amerika, Karayip Bölgesi ve Sahra Altı Afrika’da okyanusa kıyısı olan ülkelere düzenli hat seferlerinin konulması, bu bölgelere İhracatımızı artırmamız için elzem hale geldi.”

İSTANBUL TEKSTİL VE HAMMADDELERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI İSMAİL GÜLLE

“Rusya ve İran’a odaklanacağız”

“Sektör olarak 2017 yılında yüzde 10 büyüme hedefimiz bulunuyor. Uçak krizi sonrasında Rusya ile bozulan ilişkilerimiz, toparlanma eğiliminde. 2017 yılında da bu pazara ilişkin olumlu gelişmeler sürüyor. Rakamsal olarak bakıldığında ihracatımızda yüzde 56 artış var. Bu trendi devam ettireceğimizi düşünüyoruz. En büyük komşularımızdan biri olan Iran, bizim İçin önemli pazarlardan biri. AB ülkelerine yönelik çalışmalarımız sürecek. Bu pazarlarda hem tutunacağız hem de İşimizi büyüteceğiz. Türkiye olarak zor bir dönemden geçtik. Darbe, terör, komşularla gerginlik gibi pek çok olumsuz gelişme oldu. Bunların etkisi azaldıkça iyileşmenin olacağını düşünüyorum. Geçen yıl ertelenmiş talepler vardı. Bu taleplerin bu yıl hayata geçeceğini düşünüyoruz. Umarım bu yıl yapılmayan işlerin yapılacağı, gidilmeyen pazarların gidileceği bir yıl olacak. Iran ve Rusya’da ticaret merkezi çalışmalarımız sürüyor. ABD’de de benzer bir çalışma yapacağız. Diğer yandan fuarlara ve ticari heyetlere ağırlık vereceğiz!’

İSTANBUL HUBUBAT BAKLİYAT YAĞLI TOHUMLAR VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI ZEKERİYA METE

“ABD ve AB pazarı öne çıkacak”

“Sektörümüz geçen yıl 6,3 milyar dolarlık ihracat yaptı. Bu yıl İse ihracatta en az yüzde 5’lik artış bekliyoruz. Hububat İhracatının gerçekleştirildiği İlk 10 ülke, Irak, Suriye, ABD, Sudan, Suudi Arabistan, Almanya, İsrail, Iran, Lübnan ve Libya olarak sıralanıyor. Bu yıl sektörümüz İçin ABD ve Avrupa pazarlarının öne çıkacağını düşünüyoruz. Potansiyel görülen ve İhracat beklentimizin arttığı ülkeler Arjantin, Peru, Meksika ve Çin. Bu ülkelerden 2016 yılında birçok alım heyeti gerçekleştirdik ve çok sayıda ithalatçı firma ülkemize davet edilerek firmalarımız ile B2B görüşmeler yapılması sağlandı. Fuarlar, ikili İş görüşmeleri ve alım heyeti gibi faaliyetler ihracatın artmasına katkı sağladığı için bu yıl da beş milli katılım, bir İkili iş görüşmeleri heyeti düzenleyeceğiz. UR-GE projesi faaliyetleri kapsamında ilk etapta Tayland, Malezya, Japonya ve Meksika gibi ülkelerde faaliyetler gerçekleştireceğiz!’

İSTANBUL DEMİR VE DEMİRDIŞIMETALLLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI RIDVAN MERTÖZ

“ABD ve Afrika pazarına yöneleceğiz”

“Sektör ihracatımızı yüzde 9 oranında artırarak 6,1 milyar dolardan 6,7 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Dolar 2017’de 20l6’ya göre daha güçlü olacak, bu ihracatımızı bir miktar olum-«!> “• suz etkileyecek. İstatistiki analizler öyle gösteriyor ki, yıllık .JÇp ortalama Euro/dolar paritesinin yüzde 1 artış kaydetmesi, ABD Doları cinsinden yıllık sektör ihracat rakamımızın yüzde 1,25 ora-V nında gerilemesine neden oluyor. Öte yandan gelişmiş ülkeler-. mm deki canlanma hammadde fiyatlarının da bir miktar yukarı gitmesini destekleyecektir. Bu yıl, ihracatımızda halen yüzde 57 gibi çok büyük paya sahip olan gelişmiş ekonomiler, sektör ihracatımızdaki ağırlıklarını daha da artırabilirler. Sektör olarak 2017 yılında ABD’yi hedef pazar ilan ettik. Afrika da özellikle yapı sektörüne yönelik üretim yapan veya son üreticiye hitap eden üyelerimiz için önemli potansiyel arz ediyor. Bu yıl yine Afrika’ya yönelik etkinliklerimizde artış olacak”

ORTA ANADOLU MAKİNE VE AKŞAMLARI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI ADNAN DALGAKIRAN

İhracatta yüzde 5 artış bekliyoruz

“Türkiye, makine sektöründe Avrupa’nın altıncı büyük imalatçısı. Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu gerçekleştiriyoruz ve 200 ülkeye satış yapıyoruz. İç pazardaki durgunluk nedeniyle ihracata yükleneceğiz. 20l6’yı yaklaşık 13,5 milyar dolar ihracatla kapattık. 2017’de ise özellikle AB’deki ekonomik hareketlenmenin etkisiyle yüzde 5’lik artışla 14 milyar doları aşmayı planlıyoruz. Özellikle komşu ülkeler ve yakın coğrafyalar hedefimizde. Avrupa’daki geleneksel pazarlarımızın yanında, Afrika’da Gana, Kenya ve Güney Afrika’da önemli ihracat artışları bekliyoruz. Küresel ölçekte ciddi ekonomik ve siyasi şoklar yaşanabilir. Bu nedenle 201/de tabir-i caize ‘usta şoförlük’ gereken bir yoldan geçiyoruz. Yüksek katma değerden ziyade fiyat rekabetiyle ön planda olduğumuz için, döviz kurundaki artışın ihracatımıza belli bir katkısı olacaktır. En önemli riskler ise Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nin hakim olduğumuz pazarlarda giderek güçlenmesi ve ürün çeşitliliğimizin fazla olmaması nedeniyle rekabet gücümüzün zayıflıyor olması”

İSTANBUL MOBİLYA, KAĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI AHMET GÜLEÇ

“Rusya, Afrika ve Hindistan’a odaklandık”

“20l6’da 2,5 milyar doları mobilyadan olmak üzere toplam 4,1 milyar dolarlık ihracat yaptık. Bu yıl 3 milyar doları mobilyadan olmak üzere hedefimiz 5 milyar dolar. Ana ihracat pazarlarımız, Irak, İran, Ingiltere, Suudi Arabistan, İsrail, Almanya, Azerbaycan ve Yunanistan. Bu yıl, oluşan siyasi işbirliği iklimi nedeniyle Rusya, Sahra Altı Afrika ülkelerinden Nijerya, Fildişi, Gana, Gine, Tanzanya ve yükselen Asya pazarlarından özellikle Hindistan’ı çok önemli buluyoruz. Çin pazarı da Türk mobilyacısı için çok daha önem kazanacak. Yine Latin Amerika pazarlan ile Ortadoğu ve Körfez ülkeleri de bu yıl öne çıkacak. Körfez’de kontrat projeleriyle birlikte (otel, hastane, rezidans, konferans salonu vb.) tam anlamıyla bir çıkarma yapacağız. Önceki yıla göre yüzde

14 ihracat artışı kaydettiğimiz ABD’den de beklentilerimiz büyük. Ambargo sonrası İran pazarında Türk Ticaret Merkezi’nin kurulmasının son aşamasındayız. Bu çalışmanın ihracatımız üzerinde pozitif etkisini kısa sürede hissedeceğiz. Ticaret müşavirlerimiz ve iş STK’larımızla Sahra Altı Afrika ülkeleri için özel çalışma yapıyoruz.”

Önceki sayfa 1 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu