Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

2017 Petrolde Yükseliş Yılı Olacak

OPEC 2008 yılından bu yana ilk kez üretimi kısma yönünde karar aldı. Ülkeler petrol üretim seviyesini 1 Ocak 2017’den itibaren geçerli olmak üzere günlük 1,2 milyon varil düşürme kararı aldı. OPEC ülkelerinin yanı sıra OPEC dışı ülkelerle yapılan anlaşmada günlük 558 bin varil üretimi kısma yönünde anlaşmaya varıldı. Böyle-ce toplamda yaklaşık 1.8 milyon varil günlük üretimde kısma olacak ki bu rakam Uluslararası Enerji Ajansının 2017 yılında beklediği 2 milyon varil toplam talep ile hemen hemen eşleşiyor. Böylece yaklaşık 1.8 milyon varil düzeyinde toplam arz fazlasının ortadan kaybolması hedefleniyor. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin anlaşmasıyla petrol üretimi yapan ülkelerin %60’ı anlaşmış oldu ancak anlaşmada ABD, Kanada, Brezilya, Norveç gibi büyük oyuncuların olmâffıası önemli bir eksiklik.

petrol

Bu yıl petrol fiyatları yaklaşık 26$ seviyelerinde dip yapmasıyla birlikte tekrardan yükselişe geçerek uzun bir süre 40-50$ aralığında fiyatlandı. Petroi fiyatlarının bu bant arasında dengelenmesiyle birlikte ABD’li üreticiler tekrardan devreye girerek üretime başladı. Eylül ayından bu yana yeni üreticilerin pazara girmesiyle üretim artarken, ulusal stokların talebe bağlı olarak gerilediğini görüyoruz.

2017 yılında yükselen ivmeli petrol fiyatları göreceğimizi umuyorum. Bunun en büyük nedeni hem ABD hem de Çin gibi Dünya imalat sektöründe ipleri tutan iki ülkede ekonomik göstergelerde toparlanma var. OPEC ve OPEC dışı ülkelerin arz kısıtına gitmesi ve dünyada talep bileşkelerinde toparlanma görülmesiyle birlikte Petrol fiyatlarında 60-70$ aralığını konuşacağımız bir döneme girdik. 40-45.0$ bandının Petrol fiyatlarında dip oluşturduğunu görmekle birlikte 2017 stratejimizi bu noktalara yoğunlaştıran, çok bozucu bir etmen olmadığı sürece geri çekilmeler alım yönünde değerlendirilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu