Pazarlama Reklam

2016 Pazarlama Odağında Yine Spor Yer Alacak

Şirketler spora devam diyor

Üst üste gelen açıklamalar şirketlerin 2016 pazarlama odağında da sporun yer alacağım ortaya koydu. Üstelik bu kez yatırımlar futbol ve basketbol takımlarıyla sınırlı da değil…

SON yıllarda Türkiye’de yapılan araştırmalar, şirketlerin spor sponsorluklarının azalacağını ortaya koymuş, ülkemizde sporun iletişim ve pazarlamada gücünün kaybolacağına dair bir endişe yaratmıştı. Ancak Ekim ayı içerisinde üst üste yapılan açıklamalar, korkulan bir tablo olmadığını gözler önüne serdi. Öyle ki, 2016’da spor mecrasını iletişim stratejisinin odağında tutmaya kararlı firma ve marka sayısının hiç de az olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

sponsor

Efes Spor Kulübüne desteğini sürdüreceğini duyuran şirket, partnerlik anlaşmasını yenileyerek, üç yıl daha takıma destek kararı aldı.

Galatasaray ise, Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupası maçlarında giyeceği formalar için sponsorluk anlaşması imzaladı. Yapılan açıklamada san-kırmızılı kulübün, Dumankaya İnşaat ile anlaştığı ilan edildi. Bu anlaşma kapsamında Galatasaray, üç sezon için toplam 30 milyon TL gelir elde edecek. Yeni stadı Vodafone Arenamın bitimi için gün sayan Beşiktaş da Denizbank ile reklam hakları sözleşmesi imzaladı. Kulüp, Denizbank ile beş yıl sürecek 4.5 milyon dolar tutarında reklam hakları sözleşmesi yaptı.

GÖZÜ SPONSORLUKLARDA

Tabii ki gelişmeler sadece büyük takımlar ve futbol ya da basketbol gibi popüler spor dallarıyla sınırlı değil. Voleyboldan yelkene, hentboldan motor sporlarına birçok farklı dalda sponsorluk anlaşmaları için taraflar masaya oturuyor.

Pazara yeni giriş yapan B-Group da bunlardan biri… Sağlıklı yaşam pazarına giren ve B-Active markasıyla sporcu gıdaları üreteceğini açıklayan şirket, bunun için 1 milyon 250 bin eu-ro yatırım yapmış. Bekir, Bülent ve Beril Kıraç kardeşler tarafından kurulan B-Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Kıraç, firmanın sektördeki yolculuğunda spora yönelik sponsorluk faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Geçen hafta dünyanın önde gelen triatlon organizasyonu Iron-man’ın sponsorluğunu üstlenen şirket, farklı spor dallarına ve sporculara destek sunmak konusunda da oldukça heyecanlı. “Uluslararası organizasyonlarda sponsorluğumuz devam edecek. Bunun yanı sıra üç ferdi, bir de takım sponsorluğumuz var” diyen Kıraç, basketbol, voleybol, hentbol, dağcılık, motor sporları gibi farklı alanlarda da görüşmelerin sürdüğünü açıklıyor.

500 MİLYON DOLARLIK PASTA

Açıkçası tüm bunlar sevindirici gelişmeler; çünkü yapılan çalışmalar sayesinde spor odaklı iletişimin doğru bir stratejiyle hayata geçirildiği takdirde, firma ve marka algısına büyük bir katkı sağladığım biliyoruz.

Gençlik ve Spor Bakanlığı verilerine göre, son 14 yılda Türkiye’de spora ayrılan sponsorluk yatırımları 500 milyon TL’yi geçmiş durumda. Ülkemizde spora en çok desteği sağlayan sektör, yaklaşık 100 milyon TL sponsorlukla finans. Onu yaklaşık 70 milyon TL ile ulaşım, 53 milyon TL ile hizmetler, 48 milyon TL ile elektronik, 46 milyon TL ile inşaat ve 37 milyon TL ile gıda sektörleri takip ediyor.

Son olarak bu konuda uzman araştırma şirketi Repcom tarafından düzenlenen SportsDNA araştırması da, Türkiye sonuçlarıyla birlikte, bunu bir kez daha ortaya koymuştu. Bu yıl yapılan araştırmaya katılanların yüzde 60’ı, “Spor dallarında sponsorluk yapan şirketler seyircinin sevgisini kazanıyor” açıklamasında bulundu. Aynı çalışmaya göre, en çok ilgi duyulan spor alanları basketbol ve futbol olarak sıralanıyor. Voleybol ve tenis ise bu ikisini takip ediyor. Türkiye’de güreş ve boks da seyircilerin ilgiyle izledikleri spor branşları olarak öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu