Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

2015’te yabancı fonlar

Gelişen Ülkeler Endeksi’nde Türkiye’nin ağırlığı artabilir. Bu gerçekleşirse 2015 yılıyla birlikte MSCI endeksini takip eden yabancı yatırım fonlarının Türkiye’ye aktaracakları sermaye miktarı da artar…

MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nde ağırlığımız artar mı? Artarsa bir etkisi olur mu?

yabanci fonlarHaziran, Türkiye için çok önemli bir ay. Yabancı yatırım fonlarının çok yakından takip ettikleri ve ülkelere ayıracakları kaynak miktarlarına karar verirken baz aldıkları MSCI endekslerinde ülke sınıflandırmaları ve ağırlıkları güncellenecek. Bu aslında her yıl yapılan bir yıllık değerlendirme ancak bu yılı önemli kılan Türkiye’nin MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nde yüzde 1.6 olan ağırlığının artma ihtimalinin yüksek oluşu. MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nde 21 gelişen ülke bulunuyor. Aşağıdaki tablonun birinci ve ikinci kolonlarında endekste bulunan ülkeler ve endeks içindeki ağırlıkları görülüyor. MSCI, birkaç yıldır Tayvan ve Güney Kore’yi Gelişen Ülkeler Endeksi’nden Gelişmiş Ülkeler Endeksi’ne geçirmeyi planlıyor. Gelişen Ülkeler Endeksi’nde Tayvan’ın ağırlığı yüzde 11.9, Güney Kore’ninki de 15.8. Görüldüğü gibi ağırlıkları oldukça yüksek. Herhangi birinin ya da ikisinin birden Gelişen Endeks’ten Gelişmiş Endeks’e yükselmesi halinde ağırlıklarının diğer gelişen ülkeler arasında dağıtılması ve bu dağıtımın büyük ölçüde prorata (mevcut ağırlıklara paralel bir şekilde) bazlı olması kuvvetle muhtemel.

Biz bu konuda iki senaryo üzerinde çalıştık. Tayvan’ın, Güney Kore’ye göre çıkma olasılığı biraz daha yüksek görülüyor. Gelişmiş Ülke Endeksi’ne sadece Tayvan çıkarsa Türkiye’nin Gelişen Ülkeler Endeksi’ndeki payı yüzde 1.60’tan 1.82’ye yükseliyor. Hem Tayvan hem de Güney Kore çıkarsa endeksteki payımız yüzde 1.60’tan 2.21’e yükseliyor. Bir detayın daha altını çizmekte yarar var. Ağırlık değişimleri tam bir yıl sonra geçerlilik kazanıyor. Ağırlığımız artarsa (ki olasılığı yüksek) 2015 yılıyla birlikte MSCI endeksini takip eden yabancı yatırım fonlarının da Türkiye’ye aktaracakları sermaye miktarı artabilecek.

Euro/dolar paritesi görüşünüz geçerli mi?

Evet. 1.38-1.40 bandının zirve bölge olduğu yönündeki görüşüm ve dolar yönlü eğilim beklentim geçerli. Hazine faizleri makası ciddi şekilde dolar lehine. Önümüzdeki aylarda 1.30’a kadar geri çekilme beklentimi koruyorum.

Dolar/TL’de fırsat var mı?

2.05-2.08 bandının dolar/TL’de dip bölge olma olasılığı oldukça yüksek. Yurtiçi yerleşiklerin geçen yılın mayıs ayından beri topladığı dövizi bozmazsa dolar/TL’de önümüzdeki aylarda 2.1750-2.18 hatta 2.25 düzeylerine kadar yükseliş yaşanabileceği yönündeki görüşüm geçerli.

2.05-2.08 bandında dolar yönlü pozisyon alınabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’mn faiz indirimi yönündeki adımları ile Amerikan Merkez Bankası’mn (FED) sıkılaştırıcı adımları dolar/TL üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam edebilir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’mn faiz indirimi fiyatlandı mı?

Evet, büyük ölçüde fiyatlandı. Haftalık repo faizinin 0.5 puan indirilmesiyle birlikte önümüzdeki günlerde ortalama fonlama maliyetinin de tek hanelere gerilemesi beklenebilir. Kur 1.1750’nin altında kaldığı sürece Merkez Bankası’mn faiz indirimlerine devam etmesi beklenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu