Bayilik Veren Firmalar

2015’te İlk Kez Franchise Veren 12 Şirket

Franchise sistemiyle büyümeyi tercih eden şirketlerin sayısı hızla yükseliyor. Bu alana yeni girenlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Bu yıl ilk kez franchise verecek şirketlere dönük bir çalışma yaptık. Buna göre Gloria Jeans, Batik, Hacı Sayid gibi şirketler de bu yıldan itibaren franchise vererek girişimcilere cazip yatırım fırsatları sunacak.

franchise

Türkiye’de hizmet sahasındaki büyümeye bağlı olarak franchising sektörü de hızla büyüyor. Girişimcilerin büyük kısmı artık sıfırdan iş kurmak yerine, kendini kanıtlamış bir markanın şemsiyesi altında, iş kurma süreçlerinde etkin bir destek alacaklan, belli bir know how’ı olan işletmelerle çalışmayı tercih ediyor. Biz de yılda iki kez yaptığımız ‘Franchising 100’ araştırmasıyla, Türkiye’nin büyük franchising şirketlerinin sunduğu fırsatları sizlere aktarıyoruz. Bu araştırmanın sonuncusunu geçen hafta yayınlamıştık.

Franchising ekosistemine her gün yeni bir marka ekleniyor. Bu markaların büyük bir çoğunluğu, ilk kez franchising vermeye başlayan, iş dünyasının genç markaları. Ancak aralarında 30-40 yıllık markalar da var. Batik, Gloria Jeans, Hacı Sayid gibi bugüne kadar hiç franchising vermeyip kendi organik büyümesiyle belli bir zincir sayısına ulaşan markalar da artık franchise vererek büyümeye başladılar. Biz de bu hafta yeni franchising vermeye başlayan markaların girişimcilere sunduğu fırsatları sizler için araştırdık.

FRANCHİSİNG İLE BÜYÜYECEK

Batik, 1980’li yılların başında triko üretimi ile sektöre giriş yaptı. Şirket, bugün 120 şubeye ulaştı. Bundan sonraki süreçte franchising vererek büyüyecek. Batik’in şu anda yedi adet franchise şubesi bulunuyor. Batik Genel Koordinatörü Genco Özcan, “Bu yıla kadar Türkiye’nin pek çok ilinde mağazamız olduğundan çok fazla franchise vermemiştik. Ancak 2015 yılından itibaren franchise vermeye başlıyoruz” diyor.

Batik’te mağaza büyüklüğüne göre dekorasyon m2 bedeli 500 ya da 600 dolar. Toplam yatırım maliyeti 200-250 bin TL arasında değişiyor. Lokasyonu yoğun cadde mağazaları ve AVM mağazalan franchise için uygun yerler. Bayi için hedeflenen aylık ciro ise 100-300 bin TL arasında değişiyor.

Dünyaca ünlü Italyan markası Energie ve Miss Sixty’nin Türkiye distribütörlüğünü 2014 yılında alan Prime Store, giyimden aksesuara, ayakkabıdan saate kadar birçok çeşitte ürün sunuyor. Şimdilik kendine ait İstanbul’da iki mağazası bulunuyor. Prime Store, bu yıl içerisinde Türkiye’nin önemli lokasyonlarına franchise verecek. Prime Store’un kurucu ortağı Tankut Masareci, 2015 yılı hedeflerinin 50 mağazaya ulaşmak olduğunu söylüyor. Şirket, başlangıç bedeli ve royalty almıyor.

YABANCI MARKALAR DA GELDİ

Harmont & Blaine, 1995 yılında kurulmuş Italyan genç ve çocuk hazır giyim markası. Dünya genelinde 162 şubesi bulunan şirket Türkiye’de henüz bir mağaza ile faaliyet gösteriyor. Bu yıl, İzmir, Antalya, Mersin ve İstanbul’da dört franchise şube verilmesi planlanıyor. Başlangıç bedeli alınmıyor. Toplam yatınm maliyeti ise 200 bin TL. Bayi için aylık 120 bin TL ciro hedefleniyor.

Bovizza Franchising tarafından Türkiye’ye getirilen İtalyan markası Brums Kids, 0-16 yaş çocuklara hitap ediyor. Brums Kids, Türkiye’deki ilk şubesini Kocaeli’nde açtı. Bovizza’nın Türkiye yöneticilerinden Ashley Parlak, bu yıl İstanbul, Bursa, Gaziantep, Adana, Zonguldak ve Hatay olmak üzere toplam altı adet franchising vereceklerini söylüyor. Başlangıç bedeli alınmıyor. Toplam yatırım maliyeti 150 bin TL. B+ AVM ve işlek caddelerin uygun yerler olduğu ifade ediliyor. Bayiler için 80 bin TL ciro hedefleniyor.

ÖNCELİK İSTANBUL’DA

Gurme burger kategorisi Türkiye’de hızla büyüyor. Bu anlamda yeni markalardan biri olan Burger Break markasının yaratıcısı, Yücelen Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Yücelen, burgeri 7’den 70’e herkesin tüketebileceği bir yemeğe dönüştürmek amacıyla yola çıktıklannı söylüyor. Şirket Ankara’da beş şube ile faaliyet gösteriyor. Başlangıç bedeli olarak 25 bin dolar + KDV franchise bedeli alınıyor. 100 m2 alan için toplam yatırım maliyeti 250 bin TL. Hem AVM hem de cadde konsepti bulunuyor. Şubeler için günlük ortalama 2 bin TL ve üzeri ciro hedefleniyor.

Gıdada yeni markalar kadar köklü markalar da franchising vermeye başladı. Hacı Sayid, bugün İstanbul’da 40 mağazada cafe restoran konseptiyle hizmet veriyor. Hacı Sayid Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Dinçerler, hijyen, kalite ve doğal malzeme standartlannı koruyacak, markanın köklü geçmişine değer katacak franchise’ları değerlendirmeye alacaklarını söylüyor. 2016 sonuna kadar sadece İstanbul’da yatırım planlanıyor. Başlangıç bedeli olarak 100 bin TL + KDV almıyor. Toplam yatırım maliyeti 650-800 bin TL arasında değişiyor. Bayi için 150-200 bin TL arasında ciro hedefleniyor.

CAFE ZİNCİRLERDEN FIRSAT

Alins Cafe & Restaurant, 2006 yılında İzmir’de kurulmuş yüzde 100 yerli sermayeli bir işletme. Dokuz şube ile faaliyet gösteren şirket, franchising yöntemiyle büyümeye karar verdi. Alins Cafe & Restaurant Genel Koordinatörü ismet Demir, Antalya, Adana, Gaziantep, Ankara, Denizli, İstanbul, Eskişehir, Bursa öncelikli olmak üzere bu yıl beş franchise şube açmayı planladıklarını söylüyor. Başlangıç bedeli olarak 40 bin Euro alınıyor. Toplam yatırım maliyeti ise 850 bin TL’yi buluyor. Şubeler için aylık minimum 150 bin TL ciro hedefleniyor.

Yeni franchising vermeye başlayan Gloria Jeans ise şimdiden franchise şube sayısını 22’ye ulaştırdı. 2015 yılı sonuna kadar ise 24 adet daha franchise şube açmayı hedefliyor. Başlangıç bedeli olarak 50 bin dolar alınıyor. Toplam yatırım 650 bin TL’yi buluyor.

Elektrik aboneliği ve ek yan hizmetleri ile hizmet veren e-shop konsepti de franchising ile büyüyor. Şirketin bugün 11 tane bayisi bulunuyor. 2015 sonuna kadar, her şehirde bir tane olacak şekilde bayi sayısını 81’e çıkarmayı hedefliyor. Başlangıç bedeli alınmıyor.

GELMEK İSTEYENLER

Italyan üst segment iç giyim ve plaj modası markası olan Parah’ın, İtalya, Kanarya adaları, Dubai ve Kuveyt’te sekiz mağazası var. Dünya çapında ise 3 binin üzerinde perakende noktasında bulunuyor. Şirket, master franchising ya da bölge franschise’ları  ile Türkiye’ye girişi yapmak İS istiyor. Franchise giriş bedeli şube başına 12 bin Euro. Türkiye’de büyük şehirlerde iç giyimde büyümenin yanı sıra özellikle popüler yazlık mekanlar tercih ediliyor.

2008 yılında Ingiltere’de kurulan Wok & Go, Tay, Malezya, Endonezya, Çin ve Japon mutfaklarını sentez-leyerek özgün bir füzyon yiyecek zinciri markası oluşturdu. Noodle bar konsepti ile hizmet sunuyor. Ingiltere’de 15 ve Kuveyt’de bir olmak üzere toplam 16 şubeye sahip. Şirketin hedeflediği pazarlann başında Türkiye geliyor. Türkiye’de beş yıl içinde beş franchise şube açmak istiyor. Öncelikli hedef İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerin yanı sıra turistik bölgeler.

Crepeaffaire, 2004 yılında Ingiltere’de kurulan bir krep markası. Ingiltere ve Almanya’da toplam 11 şube ile faaliyet gösteriyor. Şimdi Türkiye pazanna giriş yapmak istiyor. Türkiye’de beş yıl içinde beş şube açmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu