Haberler

2015’te 38 yeni hastane yatırımı bekleniyor

Bin 517 hastanenin faaliyet gösterdiği sağlık sektöründe 2015’te 38 yeni hastane yatırımı bekleniyor. Halen 350 bine yakın olan istihdamın 2015’te 400 bine çıkacağı tahmin ediliyor. Büyük şehir hastanelerinin devreye girmesi kamu ihalelerinin ağırlığının artmasma neden olacak. Fiyat baskısı ve kur farla sorunlarıyla uğraşan ilaç sektöründe ise 2015’te yüzde 2-3 büyüme bekleniyor.

Türkiye’nin stratejik sektörlerinden biri olarak göstergilen sağlık sektörü, özellikle son 10 yılda ciddi büyüme gösterdi. Bir yandan özel sektörü teşvik eden uygulamalar devreye alınırken, kamu da hastane birleştirmelerin yanı sıra dev sağlık yatırımlarıyla öne çıktı. Bu sürecin önümüzdeki yıl da sürmesi bekleniyor.

yeni hastane yatırımı

Türkiye’de 967 kamu ve 550 özel olmak üzere bin 517 hastane hizmet veriyor. Beş yıl önce 180 bin olan hastane yatak kapasitesi ise bugün 200 binleri geçti. 2015 yılında ise sağlık sektöründe 10 kamu ve 28 özel olmak üzere 38 yeni hastane yatırımı yapılması bekleniyor.

Öte yandan Türkiye’de toplam sağlık harcaması 84,4 milyar TL’ye ulaştı. Sağlık harcamalarında 2015’te yüzde 10’luk bir büyüme beklentisi var. Türkiye’de hekim, diş hekimi, ebe ve hemşireden oluşan sağlık personeli istihdamı ise 350 bine yakın. Sektördeki çalışan sayısının 2015’te 400 bini bulacağı öngörülüyor.

Kamu sağlık kuruluşlarını bir çatı altında toplayan Kamu Hastaneleri Birliği, 2014’te önemli ihaleler açtı. İçlerinde endoskopi, mamografi gibi teçhizatları bulunduran görüntüleme merkezlerine dönük de ciddi yatırımlar gerçekleşti. 2015’te de yüksek rakamlı ihalelerin devam etmesi bekleniyor. Sektör yetkilileri, 100 adetlik endoskopi ihalesini beklediklerini dile getiriyor.

350 BİN YABANCI HASTA

2014 yılında sektörün üzerine eğildiği bir konu da Türkiye’nin sağlık turizmindeki payının artırılması oldu. Dünya genelinde sağlık turizminde yedinci sırada yer alan Türkiye’de bugün itibariyle uluslararası akredite sertifikalı 51 hastane faaliyet gösteriyor. Sağlık turizmi alanında Hindistan, Malezya, Tayland, Macaristan gibi ülkelerle rekabet eden Türkiye’nin, 2014 yılında 300 bine yakın yabancı hasta çektiği belirtiliyor. Bu sayının 2015 yılında ise 350 bini geçmesi bekleniyor.

Medikal turizm hizmetlerinin yüzde 91’ini özel sağlık kuruluşları, yüzde 9’u ise kamu hastaneleri sunuyor. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın ‘Şehir Hastaneleri Projesi’ çerçevesinde bazı illerde kuracağı dev sağlık kam-püslerinin faaliyete geçmesiyle birlikte sağlık turizmi kapsamında kamunun görevinin daha da artacağı ifade ediliyor.

SUT FİYATLARI ZORLUYOR

2015 yılında dünya ekonomisindeki dalgalanmaların ve özellikle Rusya’daki ekonomik krizin etkilerinden endişeli olan özel sağlık sektörü temsilcileri, “Sekiz yıldır değişmeyen ‘Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) Fiyat Listesi’nde beklenen artışların olmaması bizi zorluyor. Özellikle de zincir olmayan hastaneler bu durumdan çok etkilendi. Zincir hastaneler ise büyük şehirlerde bu açığı yabancı hastalarla kapatıyor. Bu tablonun 2015 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz” diyor.

Artan personel ve malzeme maliyetlerine karşılık değişmeyen satın alma rakamlarının sektörde iflas ve satışları hızlandırdığını belirten Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat Bahat ise “80 hastanenin ruhsatı askıya alındı. 2015’te şartlar değişmezse 150 hastanenin daha ruhsatının askıya alınacağı öngörülüyor” diye konuşuyor.

İLAÇTA KUR SORUNU

İlaç sektörü global olarak 1 trilyon dolar büyüklüğe sahip. Türkiye’de ise yaklaşık 8,5 milyar dolarlık bir hacmi bulunuyor. Sektörün 2014 sonu büyüme beklentisi yüzde 8 civarında. Türkiye ilaç pazarındaki ilaç ruhsatlı ürünlerin ecza depolarından serbest eczanelere yapılan satışlannın ölçülmesini sağlayan IMS verilerine göre, pazarın 2014 yılındaki hacmi yaklaşık 1,8 milyar kutuya ulaşacak. 2015 yılında ise yüzde 2-3 civarında bir büyüme öngörülüyor. 300un üzerinde yerli ve yabancı firmanın faaliyet gösterdiği sektörde yaklaşık 200 bin kişi istihdam ediliyor. Uzun zamandır fiyat baskısı ve kur farkından kaynaklanan kayıplarla mücadele eden ilaç sektörünün istihdamında 2015 yılında artış beklenmiyor.

îlaç sektörü için 2014 yılı özellikle kur kaynaklı maliyet baskısının yüksek olduğu bir yıl oldu. Halen 2.83 TL’de işlem gören Euro kurunun Nisan 2009’dan bu yana 1,95 TL’de sabitlenmesi ile belirlenen fiyatlar nedeniyle gerek yurtiçi üretiminde gerekse ithalatı yapılan ürünlerin maliyetlerini karşılamada ciddi sıkıntılar yaşanıyor. İlaç sektöründe maliyetleri neredeyse yarı yarıya etkileyen kur farkı sorununun 2015 yılında çözüme kavuşturulmasını bekleyen sektör temsilcileri, “Özellikle bazı terapötik alanlarda alınacak kutu büyümesini azaltmaya yönelik önlemlerin de sektör üzerinde etkisi olacağı öngörülüyor” diyor.

“6 binin üstünde çalışan ve 900’ü aşkın hekim ile hizmet veriyoruz. 2015’te Şişli hastanemizde uzun zamandır planladığımız medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi merkezimizi hizmete açıyoruz. Ayrıca İstanbul’da bünyemize yeni hastaneler katmak için de çalışmalarımız devam ediyor. 2015’te büyüme hedefimiz yüzde 20’ler civarında. Çalışan sayımızın da yüzde 5 civarında artmasını öngörüyoruz.”

“107 ülkeden yılda yaklaşık 40 bin hastaya hizmet veriyoruz. Türkiye’de ve yurtdışında 23 noktadayız. 2015 hedeflerimiz arasında yurtiçinde 11 yeni hastane açmak var. Yurtdışında ise Almanya ve İngiltere’de ikinci şubelerimizin yanı sıra Irak (Erbil), Azerbaycan (Bakü) ve Rusya’nın da aralarında bulunduğu yeni pazarlarda ilk Dünyagöz hastanelerini açmayı planlıyoruz.”

“11 hastane ve 5 bine yakın çalışanı bulunan grubumuz, 2015 yılında Türkiye’deki yatırımlarına devam edecek. Yurtdışı çalışmalarında hasta transferine hız vereceğiz. 2015’te yaklaşık 50 milyon dolarlık yatırım planlıyoruz. Bu yatırımlarla birlikte grubumuzun yüzde 35 büyüyeceğini öngörüyoruz. Yurtdışı sağlık yatırımları hakkında da 4-5 ülke ile görüşmelerimiz devam ediyor. 2015’te çalışan sayımızı da 6 bine çıkarmayı hedefliyoruz.”

“Dört fabrikamız, saha ekibimiz ve merkez ofisimizde toplamda 2 bin 300 çalışanımızla hizmet veriyoruz. Grup şirketlerimizle birlikte bu yıl sektörümüzde lider konumdaydık. Gelecek yıl da bu birinciliği korumayı arzu ediyoruz. 2015’te en temel önceliğimiz her zaman olduğu gibi yenilikçi ilaçlar olacak. Bu yıl da Türkiye ilaç ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini tek başımıza yaparak bu alanda ilk sıralarda yer aldık. 2015’te ihracat rakamlarımızı önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz.”

“Bayer, Türkiye’de 60 yılı geride bıraktı. Son yıllarda Türkiye’de önemli yatırımlarımız oldu. Yatırımlarımızı sürdürerek iş alanlarımızı geliştireceğiz, istihdamımızın bünyemizdeki bin 300 çalışan seviyesinde kalmasını planlıyoruz. Bu yıl üç yeni ürün için lisans aldık. Bu ürünlerimiz 2015’te Türkiye pazarına sunulacak. Bu yeni lisanslar aracılığıyla Bayer laboratuvarlarında Türkiye’deki doktorlar ve hastalar için yenilikçi ilaçlar geliştirebileceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu