Haberler

2015 Yılı Kırsal Kalkınma Destekleri

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu, yeni bir hibe programı açıkladı. Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı kapsamında finanse edilen yeni programın toplam bütçesi 121 milyon euro.

TARIMLA ilgili yeni bir tesis kurabilir ya da mevcut üretim tesisinizi yenileyebilirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkün, işte bu ve benzeri alanlarda proje geliştirenlere hibe veriliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), yeni bir hibe programı açıkladı. Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma (IPARD) Programı kapsamında finanse edilen yeni programın toplam bütçesi 121 milyon euro. Program kapsamında kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayan projelere hibe yoluyla, yani geri ödemesiz destek verecek.

kirsal kalkinma

DESTEKLENEN ALANLAR

• Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve AB standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar.

• Süt üreten tarımsal işletmelere yatırımlar.

• Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasımn yeniden yapılandırılması ve AB standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar.

• Tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazar-lanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar.

• Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması.

• Et ve et ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması.

• Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması.

• Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması.

Eğer söz konusu alanlarla ilgili herhangi bir projeniz ya da yatırım planlarınız varsa elinizi çabuk tutun. Zira başvurular başladı. Son başvuru tarihi ise 2 Haziran 2015.

TEMİNAT İSTENMİYOR

Başvurular yatırımın uygulanacağı illerdeki TKDK koordinatörlüklerine yapılacak. Programın uygulanacağı iller şu şekilde sıralanıyor: Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, İsparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat.

Peki proje için teminat isteniyor mu? Banka kredisi de kullanılabilir mi? Destek alabilmek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek durumunda. Özkaynakların yetersiz olduğu durumlarda banka kredisi kullanılabiliyor. Ancak projenin amacı ve sürdürülebilirliği için gerekli olan hiçbir taşınır veya taşınmaz bankalara teminat olarak gösterilemiyor, işletme yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olması gibi bir zorunluluk yok. Kiralama da yapılabiliyor. Ancak kira sözleşmesinin, asgari proje uygulama süresi artı beş yıllık dönemi kapsaması gerekiyor.

TKDK’nın proje sahiplerine ya da ilk kez proje hazırlamayı planlayanlara yardımcı olmak için çeşitli destekleri var. Örneğin, 444 8535 numaralı Yardım Masası’ hattı hedef kitlenin ulaşması için aracısız hizmet sunuyor. Kişiler ister telefonla ister yüz yüze, merkez ya da il koordinatörlüğündeki yardım masalarından her türlü soru ve sorunları için birebir bilgi alabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu