Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

2015 rekorlar yılı olabilir!..

Önemli gelişmeleri fiyatladığımız bir yılı geride bırakıyoruz. Daha da önemli gelişmelerin olacağı bir yıl ise bizi bekliyor. Hem dışarıda hem de içerideki gelişmeler 2015 yılının birçok sürprize gebe olduğunu gösteriyor…

dolar tlAMERİKAN Merkez Bankası’nm (FED) varlık alımlarını bitireceğini duyurmasının ardından değerlenme sürecine giren dolar -ekim ayında sona eren varlık alımlarımn ardından- 2014 yalının kazananı oldu. 2014’ün en iyi ekonomisi ise hem büyüme rakamları hem de hızla toparlanma süreci ile şüphesiz ABD oldu.

Kriz sonrası piyasayı dolara boğan FED, şimdi bunları toplama telaşında. Ancak bunu yaparken hem mevcut dengeleri bozmak istemiyor, hem de kalıcı bir çözüm ile yeni bir krizden korkuyor. Özellikle faiz artırımı beklentilerini her toplantıda ötele-yen ve 2015 yılı için herhangi bir tarih vermeyen FED, enflasyon, işsizlik ve büyüme rakamlarını dikkate alacağını belirtti. Geçen hafta açıklanan büyüme rakamlarına bakıldığında yüzde 5 ile çok iyi bir performans sergileyen ABD işsizlikte bu sene de beklediğini elde ederek 5.8 rakamını yakaladı. Ancak enflasyon rakamları henüz istenilen seviyelere ulaşmış değil. Bunun ana sebebi olarak son dönemde rekor şekilde düşen petrol fiyatları gösterilebilir. Yüzde 45’ten fazla değer kaybeden petrol, birçok ülke ekonomisini derinden etkiledi.

FED, son toplantısında “makul süre” ifadesi yerine faiz artırımında “sabırlı” olacağını dile getirmişti. ABD’nin enflasyonda toparlanma beklentilerini de revize ederek aşağı çekmesi, petrol fiyatlarının etkisinin gelecek yıl da devam edeceğini gösteriyor. Bu durumda işsizlik verisi çok daha önemli hale gelmiş durumda. ABD’de işsizlikte yüzde 5.5 gibi bir oran yakalanması durumunda FED faiz kararını beklenenden önce gerçekleştirebilir.

ECB’NIN ZAMANI AZALIYOR

Avrupa’da ise zor bir yıl geride kaldı. Enflasyon ve büyüme rakamlarının düşük seviyede kaldığı, küresel ekonominin büyüyemediği bir dönemde toparlanmayı gerçekleştiremeyen ECB, her ne kadar varlık alımlarını başlatmış olsa da henüz devlet tahvili alamıyor.

Almanya engelini aşamamış olan ECB, ocak ayında süreci yeniden değerlendirip önemli kararlar alabilir. Bu durumda eu-ro’da değer kaybı devam edebilir. Ancak devlet tahvili alma kararının gecikmesi durumunda piyasalar bu duruma tepki verip euro’da alımlara gidebilir.

İÇERİDE GÜNDEM YOĞUN

İçeride ise yılın en önemli verisi, 2015 genel seçimleri olacak. Bu yıl zor bir dönem geçiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yurtdışı gelişmeler doğrultusunda beklenmedik kararlar alabilir. Özellikle seçimlerin yaratacağı ortam, kur ve BIST-100 üzerinde etkili olacak. Ancak doların değerlenme sürecinde yara alan gelişmekte olan ülkeler için 2015 yılının sıkıntılı geçebileceğini düşünürsek TCMB, kurun ateşini söndürmek ve enflasyonu baskılamak adına yeniden faiz artırımı adımlarına başlayabilir.

Öte yandan jeopolitik riskleri göz önüne aldığımızda kredi derecelendirme kuruluşlarından görünüm değişimi gelebilir. Petrol fiyatlarının yeniden toparlanma sürecine girmesi durumunda enflasyonda olası bir artış, 2014’de alman kararların gözden geçirilmesine sebep olabilir.

Kur kanadında 2.60-2.70 TL aralığı yıl içerisinde ana hedefimizi oluşturuyor. Altın fiyatlarında gerileme devam edebilir. Ve 1.000 dolar seviyelerine yakın seyir devam edebilir. Eu-ro/dolar paritesinde ise 1.8, geçerli senaryoda görülebilecek önemli seviye olarak görünüyor. BIST-100 tarafında ise kurun değerlenmesine paralel olarak 70 bin seviyelerine yakın hareketler görebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu