Girişimcilik Haberleri

2014’e veda ederken girişimcilik

2014, Türkiye’deki melek yatırım ortamı için çok verimli bir yıldı. 2015 ise, yeni yasal düzenlemelerin meyvelerinin bolca alınacağı bir yıl olacak…

Ar-Ge ve girişimcilik2014’e veda ederken, bu yıl girişimcilik adına neler olmuş kısaca gözden geçirmek istiyorum. Öncelikle, melek yatırımcılık konusunda Türkiye çok önemli hamleler yaptı. EBAN tarihinde ilk kez Türkiye Başkan Yardımcılığı pozisyonuna geldi. Avrupa Melek Yatırım Forumu’nun ilk kez Türkiye’de düzenlenmiş olması girişimcilik ekosistemimiz için çok önemli bir gelişme oldu.

Foruma 36 ülkeden 200’ün üzerinde melek yatırımcı ve startup katıldı. Forum kapsamında, MENA-Ortadoğu Yatırım Forumu ile SEE-Güney Doğu Avrupa Yatırım Forumu düzenlendi.

Öte yandan, özellikle Flazine Müsteşarlığı’mn akredite melek yatırımcı sistemine geçmesiyle 2014 içinde bugün itibariyle toplam 265 melek yatırımcı resmi lisans aldı. Bu da her birinin yıllık 1 milyon TL’ye kadar yatırım yapabilme kapasitesine sahip bu bireylerle startup’lar için 265 milyon TL’lik bir havuzun oluşmasına neden oldu.

Bir diğer önemli gelişme de, Borsa İstanbul’un girişimcilerin finansmanım kolaylaştırmak adına açtığı dünyanın ilk Özel Pazar’ı oldu. Bu pazarda, akredite melek yatırımcıların yanı sıra, ekosisteme destek veren hukuk büroları, mali müşavirler vb. hizmet sağlayıcı olarak yer aldılar. Özel Pazar’ın açılışı 17 Kasım Global Girişimcilik Haftası’nm başladığı gün gong töreniyle gerçekleşti.

Melek yatırım ağlarının sayısı 10’a ulaştı ve pek çoğu Hazine Müsteşarlığı tarafından akredite edildi.

Böylelikle, girişimcilerin finansmanın yanı sıra, daha fazla know-how, mentorluk ve netvvork’e ulaşmasının yolu açıldı.

2015’TEN BEKLENTİLERİMİZ

2015’te Hazine Müsteşarlığı’nın startup-ortak-yatırım fonlarına geçiş yılı olacak gibime geliyor. Yani, aynen yurtdışmdaki örneklerinde olduğu gibi, akredite melek yatırımcıların startup’lara yatırdığı miktar kadar otomatik yatırım yapılacak. Eğer gerçekleşirse 2015’in en önemli gelişmesi bence bu olur.

Ayrıca, 2015’ten itibaren yabancı melek yatırımcılar da Hazine Müsteşarlığınca akredite edilecek. Bu da, özellikle exit/çıkış aşamasında melek yatırımcılarımızın ihtiyaç duyacağı know-how desteğinin kendi kendine geliyor olmasının yolunu açacak. Bu arada şunu da belirtmek istiyorum. Önümüzdeki yıl da, bilgi teknolojileri ve mobil sektörler yatırım alma önceliklerini koruyacaklar.

STARTUP’LARI NASIL BİR YIL BEKLİYOR?

Startup’lar genel ekonomik gidişattan çok fazla etkilenmezler. Hepimiz bebekken, dışarıda ne olap ne bittiğinden nasıl çok fazla etkilenmediysek, startup’lar da aynı şekilde genel ekonomik gidişattan fazla etkilenmezler. Küçük tekneler, su ne kadar çekilirse çekilsin dibe vurmaz. Bu da, ekonomiler için startup’larm ne kadar önemli olduğunu gösterir. Biraz evvel bahsettiğim ortak yatırım fonlarının realize olması gerçekleşirse, 2015 startup’lar için zıplama yılı olur.

GİRİŞİMCİLERE YENİ YIL İÇİN ÖNERİM

Melek yatırımcıların, projeden daha çok girişimciye odaklandığını unutmasınlar. Girişimciye yatırım yapan melek yatırımcılar, proje kadar girişimcinin kalitesine de önem verirler. A tipi bir girişimci B tipi bir projeyle yatırım alabilirken; B tipi bir girişimci A tipi bir projeyle yatırım akmayabilir. Özellikle yabancı yatırımcıların Türkiye’yi keşfetmesiyle beraber, İngilizce’nin önemi çok artacak. Bu yıl için startup’lara ve işini büyütmek isteyen tüm girişimcilere önerim, İngilizce bilmiyorlarsa hemen İngilizce öğrenmeye başlasınlar.

Tüm girişimcilere başarılarla dolu bir yıl diliyorum…

Baybars Altuntaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu