İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Öne Çıkan Sıra Dışı İş Fikirleri

Amerika’da ‘İşgücü Trendleri Bürosu’ küresel gelişmeleri dikkate alarak önümüzdeki yıllarda hangi işlerin önem kazanacağını araştırdı. Yapılan anketler sıradan olmayan işlerin öne çıkacağını gösteriyor.

Öne çıkacak sıra dışı işler

sira disi islerDünyada hangi işlerin öne çıkacağı konuşuluyor. Daha çok orta ölçekli sektörler üzerinden yapılan araştırmalarda ilginç sonuçlar var. Tespitleri resmi kurumlar da büyük ölçüde doğruluyor.

Yapılan projeksiyonlar ortalama değerleri esas almış. Korelasyon eğrileri ve sayısal değerlere bakıldığında görülen manzara şöyle: Sıra dışı yeni iş alanları için bir eşik olacak. Yapılan araştırmalar dijital teknolojinin getirdiği olanaklarla özellikle buluşsal işleri öne çıkaracak. Eski teknolojiler ile klasik anlayışların egemen olduğu işler gözden düşecek.

Büyük markalara da uyarılar var. İnovasyona önem vermeyenler zora girecek. Yenilik odaklı değişim dinamiklerine uyum sağlayamayanlar küçülecek. Tıpkı çeşitli vaka çalışmalarına konu olan ‘Kodak’ örneğinde olduğu gibi…

Yeni işleri motive eden kolektif algının odak noktasında her şeyden önce ‘sürdürülebilirlik’ bulunuyor. Önem verilen bir başka gerçek ise dünya nüfusunun hızla artmasıyla ilgili. Çevre bilinci, sağlık trendleri, doğal beslenme, yaşlı nüfusun çoğalması, yeni istihdam kriterleri gibi çok sayıda unsur sıra dışı işlere kapı aralıyor.

Araştırmalarda ortaya çıkan bir başka husus ise, eğlence ve turizm alanında görülen radikal değişiklikler.

Bir başka şaşırtıcı gelişme de toplumsal mutluluğun bilgi teknolojileri yoluyla giderek bireysel hazcılığa (hedonizme) dönüşme eğilimi. Belirgin işaret başta sinema olmak üzere sanal dünyada bireye özel yeni teknolojilere ağırlık vermesi olarak kabul ediliyor. Fakat bu noktada toplumsal içe dönüklüğün artma tehlikesi tartışılıyor.

Günümüz gündeminin ilk sırasında olan iki sektör; enerji ve gıda yine başat rolünü sürdürecek. Fakat gelecek 10 yıl içinde dengelerin değişebileceği beklentisi var. Yeni ihtiyaçların ortaya çıkması girişim kararlarında ölçek ekonomisini desteklemeye devam edecek. İlginç sıra dışı yenilikler ise banka ve finans sektöründe görülecek.

Kısacası, küçük, orta, büyük segmentteki olası işleri ayrı ayrı analiz etmeden bu sayfaların hacmi içinde ilgimi çeken birkaç sıra dışı işi sizinle paylaşmak isterim. Yeni yılda bu başlıkların bazılarım detaylarıyla sizlere sunacağım…

BAĞIMSIZ BİLGİ MERKEZİ

Organize perakendeciliğin büyümesi küçük işlerin büyük ölçüde elektronik ortama kaymasını hızlandıracak. Ürünleri karşılaştırmak, içeriğini detaylı incelemek mümkün olacak. Ölçümlerde reyting alabilen ürünlerin talep ve fiyatı artacak. Bu gelişme her marka için bağımsız uydu bilgi merkezlerinin kurulmasını sağlayacak.

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ

Tedavi yerine evde koruyucu hekimlik hizmeti zamanla kurumsallaşacak. İlaç ve operasyon fazına geçmeden yapılacak tarama hizmetleri koruyucu hekimliği hane halkı düzeyine indirecek. Gelişmiş teknolojilerle evlerde yapılan koruyucu sağlık hizmetleri popüler hale gelecek.

ÇOCUK BAKIM UZMANLIĞI

Çalışan nüfusun büyümesi kreş ve anaokullarma olan talebi daha da artıracak. Diplomasız çocuk bakıcılığı tarihe karışacak. Çocuk bakım ve eğitim hizmeti veren çok sayıda okul açılacak. Çocukların tüm hareket ve yaşamsal fonksiyonları elektronik ortamda anında izlenecek.

LOJİSTİK TAŞERONLUĞU

Perakende markaları kendi içinde uzmanlık alanlarına ayrılacak. Örneğin ‘FMCG’ (Fast Moved Consumer Goods) olarak bilinen hızlı tüketim ürünleri hiper rekabete konu olacak.

Büyük markalar yalnız kentlerde değil, küçük yerleşim birimlerinde de dağıtım işini organize eden kurye taşeronlar eliyle anında konutlara ulaşacak. Tüketici mağazaya değil, mağaza tüketiciye gidecek.

PAZAR UYGULAMA DANIŞMANLIĞI

Reklam ve iletişim organizasyonları hızla pazar uygulama danışmanlığına dönüşecek. Ürün gruplarında uzmanlaşan pazarlama danışmanları markalara reklamdan fiyat stratejisine değin pazarlamayla ilgili hizmetlerin tümünü verecek.

EVDE EĞİTİM VE EĞLENCE

Yeni nesil iletişim teknolojilerinde devrimsel değişimler bekleniyor. Üç boyutlu total canlı görsellerin orijinal içeriğiyle evlere kadar girmesi  mümkün olacak. Teknolojik gelişme ev ortamında tiyatro ve konser salonlarının yaratılması demek. Bu sayede evlerde yüz yüze eğitim hizmetleri verilmesi de gündeme gelecek.

İSTİHDAM AJANSLARI

Satış, dağıtım, lojistik depolama gibi hizmetlerin yanı sıra, belli teknik işler için profesyonel istihdam ajansları kurulabilecek. İnternet üzerinden gözlem, denetim ve yönlendirme yapan bu ajanslar üretici kuruluşlara kalifiye personel sağlayacak. İşçi işveren ilişkisinden doğan tüm haklar da ajanslar tarafından üstlenilecek. Verimlilik ölçümleri ise ajans tarafından gerçekleştirilecek.

ELEKTRONİK İŞARETLEME UZMANLIĞI

Sayısı 100’ü bulan uygulama alanı. Henüz pazara çıkmadı. Başta futbol olmak üzere tüm spor sahaları, karayolları, manej pistleri, gişe yaklaşma şeritleri kapsam içinde. Amaca uygun yazılımlarla en azından karayollarındaki zemin işaretleri boya yerine elektronik ışıksal izdüşümleriyle sağlanacak. Anında uyarı sinyali vermesi uygulamanın önemli özelliği.

KUARTZ ÜRÜNLER ATÖLYESİ

Çok değil, önümüzdeki beş yıl içinde yeni bir alışkanlık başlayacak. Kuartz minerali insan yaşamında çok şeyi değiştirecek. Holistik tabanlı bir moda gibi algılansa da bu mineralin gelecek dönemde konutlarda temelli bir güç kaynağına dönüşeceği konuşuluyor. Anında enerji üreten yeni nesil evsel cihazlar önümüzdeki 10 yıla damgasını vurabilir.

Ve sözün özü: Bekleyelim görelim!

Önemli olan buna benzer sıra dışı yeni düşünceleri ülkemizde de var etmek.

Sıra dışı işler niş alanlarda daha verimli oluyor. Geleceğin dünyası sıra dışı işler üzerine kurulacak. Her zaman söylediğimiz gibi; bilinen ihtiyaca cevap vermek yerine ihtiyacın yaratılması önemli. Süreç, istatistik verilerin değil, buluşsal sezginin harekete geçirilmesiyle ilgili. Geleceği sezinlemenin yolları ise şunları not etmemizi gerektiriyor:

• Tüketicinin değer verdiği şeyleri yeniden tasarlayın ve sıra dışı özellikleriyle sunun.

• Girişim düşünceleri geleceğin sıra dışı pazarlama dünyasına asla yabancı olmasın.

• Kalite kavramını anlatırken geçmişi değil, geleceğin kabullerini sunmaya çalışın.

• Hizmet ve ürün geliştirmede daima ilklerin yaratıcısı olmaya bakın.

• Yeni nesil tüketiciler, mevcut üreticilerden hep bir adım önde olacak. Bu gerçeği bilerek üretmeye çalışın.

• Şunu unutmayın: Yeni dönemin rekabet sistemi fiyat ve kaliteden çok buluşsal yenilikler bazında olacak.

• Yeni pazarlama stratejisinin ana ekseni ‘farklılaştırma’ olarak algılanıyor. Farklılaşmayı sıra dışı anlayışla sunan girişimciler başarı şanslarını arttıracak.

• Tüketici sadakati kavramı gelecekte altüst olacak. Ancak, ‘farklılaşma’, ‘yenilik’ ve ‘değişim’ sadakati sağlayan üç önemli dinamik haline gelecek.

• Gelecekte hızla daralacak raf hacimleri nedeniyle geleneksel ürünlere yer kalmayacak. Raflar daha çok yeni ürünlerin teşhir mekânı haline gelecek.

• Tüketici kazanma maliyeti elektronik ortamda gerçekleştirilecek buluşsal farklılıklarla daha da aşağıya çekilecek.

• Geleceği var etmek ve yönetmek sıra dişiliğin ilk basamağı olacak. Sıra dışı işleri sıra dışı girişimciler tasarlayacak.

• Her zaman söylendiği gibi: İnsanlar ürünleri değil, beklentileri satın alıyor. Özellikle de geleceğin sıra dışı beklentilerini! Bu sırrı bilmekte yarar var

• ’Case studyl’ (vaka çalışması): Sıra dişiliğin günümüzdeki simgesi mobil iletişim araçlarının nasıl doğduğunu araştırın. Bakalım neler göreceksiniz!

Nur Demirok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu