Kariyer ve İş İlanları

2014 Yılında Cazibesi Artacak Meslekler

2014 Yılının İK Trendleri

Bu yıl istihdamda fazla artış olmayacağını belirten uzmanlar, perakende, bankacılık ve telekom gibi lokomotif sektörlerde olağan istihdamın yaratılacağını söylerken, özellikle enerji, sağlık, bilişim, finans ve hizmet sektörünün öne çıkacağı konusunda hemfikirler. Uzmanların tahminlerine göre istihdam artışı yine en çok bu sektörlerde olacak.

Bu yıla damgasını vuracak meslekler ise geçen yıla oranla çok değişim göstermiyor. Özellikle bilişim sektöründe sosyal medya uzmanlarına, dijital pazarlamacılara, mobil uygulama geliştiricilere, e-ticaret yazılımcılarına, yazılım geliştirme mühendislerine ihtiyaç artarken, büyük veri trendi ile birlikte veri madenciliği yazılımı uzmanı, büyük veri analisti ve veritabanı yöneticileri daha fazla aranacak. Bu yıl özellikle yabancı dil bilen üst düzey satış pozisyonlarına, mühendislere ve tecrübeli stratejik finansçılara talep artacak.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik belirsizliklerin hem yur-tiçinde hem de yurtdışında yönetici transferlerine hız kazandıracağı tahmin ediliyor. Türk liderlerin, kariyer fırsatı açısından Irak, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelerde şansının artacağına dikkat çekiliyor. Türk yöneticilere çevre ülkelerden talep olduğu kadar, çevre ülkelerden de Türkiye’ye yönetici ilgisi hayli yoğun. Özellikle Avrupa’daki durgunluk yabancı yöneticilerin Türkiye’ye ilgisini artırıyor.

İşte önde gelen İK uzmanları ve beyin avcılarının önümüzdeki döneme yönelik öngörüleri, yeni trendler ve cazibesi artacak meslekler hakkındaki görüşleri…

2014 ik trendleri

“Finansçıların önemi artacak”
HER POZİSYONDA LİDERLİK ARANIYOR

Avrupa zaten zor bir dönem yaşıyor, Türkiye de zor bir döneme giriyor. Bu yüzden büyük bir istihdam artışı beklemiyorum İki seçimin olduğu bir yılda bazı belirsizlikler olduğu için 2014 2013 kadar stabil olmayabilir. Türkiye’ye yabancı sermaye açısından yatırımlar devam edecektir.

Özellikle endüstri ve lojistik, havaalanı işletmeciliği, petrol istasyonları, danışmanlık gibi çok farklı alanların dahil olduğu hizmet sektörü önem kazanacak. Bu yıl özellikle finansçıların önemi artacak. Artık stratejik finansçılara daha fazla ihtiyaç duyulacak. Yine iş geliştirme uzmanlarının önemi artacak. Şirketler, Türkiye pazarı dışında daha yaratıcı pazarlar bulmak zorunda. ‘Solution selling’ yani çözüm satan kişilere ihtiyaç var. Genel olarak tüm sektörlerde işe alımlarda artış olmayacak.

Eskiden sermayesi ve teknolojisi güçlü olan şirketler öne çıkardı. Bu yıl İK’sı güçlü olan şirketler öne çıkacak. İK, teknoloji ve sermayenin önüne geçecek. Bu yıl yönetici transferleri artacak, çünkü bu transferler belirsiz ortamlarda hız kazanır. Bölgemizde bir Arap Baharı yaşandı. Mısır, Tunus, Cezayir, İran bu aralar çok büyük bir önem kazanıyor. Bu bölgelerde sıfırdan yapılanma olacak. Kozlarını erken oynayan şirketler, bu bölgede çok önemli pozisyon alabilirler.

“Yasal düzenlemeler önemli”
ÖNLEM ALINMAZSA İŞSİZLİK ARTABİLİR

2008’de oluşan krizle birlikte özellikle bankacılık ve ilaç sektörlerinde yoğun işten çıkarmalar yaşanmıştı. 2014 yılı içerisinde istihdam konusunda olumsuz bir öngörü içinde değiliz. 2013’ten beri süregelen taşeron, kıdem, esnek istihdam modellerine yönelik çalışma yasası paketlerine dair düzenlemelerin 2014 yılında sonuçlanarak iş dünyasına yön vereceğini düşünüyoruz. İşsizlik açısından Avrupa’da 2014 zor bir yıl olacak. Türkiye’de de yaklaşık yüzde 10 düzeyinde olan işsizlik oranı, uzun vadede ekonomiyi güçlendirmeye yönelik tedbirler alınamazsa 2014 yılı içinde biraz yükselebilir.

2014’te yabancı dil bilen mağaza, satış personeli, bilgisayar yazılım ve donanım mühendisi, iletişim ve sosyal medya uzmanı, dijital pazarlamacı ve her kademede sağlık personeline ihtiyaç olacak. Perakende, bilişim, sağlık, e-ticaret, bankacılık sektörlerinin önemi ve cazibesi artacak. İnternet, iletişim ve sağlık alanında yapılan yatırımlarla ilişkili sektörler, iş sağığı ve güvenliği sektörü, e-ticaret pazarının gelişimine paralel online hizmet veren firmaların giderek artması bu alanlarda işe alım ihtiyacını artıracaktır.

ÇEVRE ÜLKELER CAZİP

Ortadoğu ülkelerinden Türkiye’ye istihdam açısından rağbet var. Türk yöneticiler için Azerbaycan, Türkmenistan, Libya, Dubai, Romanya, Irak kariyer fırsatı açısından öne çıkacak. Türkiye ve dünya ülkeleri açısından baktığımızda ekonomik istikrarın durağanlaştığı ya da gerilediği bir döngüde, yetenekli ve performansı yüksek çalışanları elde tutabilmek daha da önem kazanmaya başladı. Bu yönde etkin ve doğru işleyen performans ve yetenek yönetim sistemleri tasarlamaya, vaka çalışmaları yapmaya, etkili ücret-lendirme ve ödüllendirme politikaları gibi farklı şirket uygulamaları geliştirilmeye çalışılıyor. Bu konuyla ilişkili olarak geribildirim seanslarının etkinliğine ve sonrasında kişiye eğitim ve gelişim desteği, koçluk hizmeti gibi uygulamalara daha çok yer verilecek.

“İşe alımlarda temkinli bir yıl”
DANIŞMANLIK ÖNE ÇIKACAK

İşe alımlarda temkinli bir yıl olacak. 2014’te işsizlik oranlarının yüzde 12-18 arasında olacağı ifade ediliyor. Ben artabileceğini düşünüyorum. 2014’te web ve dijital bazlı olan her şey gelişmeye devam edecek. Yine sosyal medya ve teknolojinin her alanı gelişeceği için bu alandaki meslekler cazibesini koruyacak. Bunun dışında danışmanlık mesleğinin veya finans alanının alt kırımları çoğalacak. Kimya sektöründe ciddi bir hareket görmekteyiz.

Mühendislik de teknolojiyle paralel yükselen bir meslek. Türk ve yabancı firmaların Ortadoğu ve özellikle Irak yatırımları devam ediyor. Başta inşaat, üretim, turizm, gayrimenkul ve perakende sektörlerinde yurtdışı iş imkanları söz konusu olabilir. İK’da devam eden işveren markası ve yetenek yönetimi trendleri aynı şekilde devam edecek.

TÜRKİYE YABANCILARIN GÖZDESİ

Krizdeki Avrupa ülkelerinden, bize konum olarak çok yakın olan Yunanistan ve Doğu Avrupa ülkelerinden çok sayıda CV alıyoruz.Hindistan, Çin ve Uzakdoğu’dan ve Arap ülkelerinden de çok başvuru geliyor. Avrupa, Kanada, Amerika, Rusya ve Ortadoğu’da bir suredir çalışan ve Türkiye’ye dönme planı yapan yöneticilerin Türkiye’deki iş olanaklarına ilgisi sürüyor. Teknoloji, internet ve sosyal medya gibi gelişmeye devam eden sektörlerde veya değişime uğrayan, finans gibi kendi içinde detaylanan sektörlerde yönetici transferleri devam edecek.

Transferler açısından bankacılıkta göreceli olarak hareket devam ediyor. Perakende ve gayrimenkul hız keserken, te-lekom yine hareketli olacaktır.

Performans yönetimi kurumsal yapılarda uzun zamandır 360 derece yapılıyor. 2014’te de kişinin yetenekleri doğrultusunda verilen hedefler ve KPI’lar, hem kişisel çerçevede hem de şirketin ve içinde bulunulan sektörün hedeflerine entegre edilerek daha detaylı ve kişinin kendi motivasyonu ve katkısı göz önüne alınarak yapılmaya devam edecek. Daha modern bir performans yönetim anlayışı olacak.

“Üst düzey yönetici transferi hızlanacak”
ARTIK MOBIL OLMAK ZORUNLU

2014 zor bir yıl olacak, işsizlik resmi olmayan rakamlarla yüzde 25 seviyesine gelecek. Bu yıl satış pozisyonları, mühendislere *ve tecrübeli finansçılara talep artacak. Üretim sektörü önümüzdeki yıl ön planda olacak. Eğlence, yiyecek-içecek sektörü ve turizm sektörlerinin cazibesi artıyor. Genel olarak, işe alımlar yavaşlayacak. Nitelikli ve tecrübeli profillere rağbet artacak. Yabancı dilbilgisi ön planda olacak. Bilişim sektörü içinde tasarım, yazılım, programcılık ön plana çıkıyor. İnternet üzerinden yapılan satış, pazarlama pozisyonları artacak. Burada sektör bilgisine sahip ve tecrübeli profiller aranacak. İnsanlar artık iş için daha mobil olmak zorunda kalacak ve İstanbul dışı pozisyonlar daha cazip hale gı lecek.

ANADOLU’DA FIRSAT VAR

Hem yöneticiler hem de çalışanlar nezdinde baktığınızda Türkiye’ye en çok AB ülkeleri, Hindistan ve Uzak Doğu’dan ilgi olacak. BAE, Katar ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerden de yatırımlar, azalarak gelmeye devam edecek. Yönetici transferleri üst düzeyde hız kazanacak. Orta kademede daha da artacak. Nitelikli orta kademe yöneticiler de hareketlilik hızlanacak. Gaziantep, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli, Manisa ve Mersin gibi şehirlerde iş fırsatları artmaya devam edecek. Türk yöneticiler için Orta Doğu, Uzak Doğu gibi bölgeler ve Singapur, Çin, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan gibi ülke ler kariyer fırsatı açısından öne çıkacak. 2014’te beyin avcılarının işi çok daha zor olacak. Reka bet ve nitelikli yöneticilerin azlığı süreçleri zorlayacak.

“Gençlerin işsizlik sorunu sürecek”
SAĞLIK VE BİLİŞİME İLGİ ARTACAK

2014 yılı için istihdam açısından yeni bir araştırma yaptırdık. Bu araştırmaya göre, Türkiye’de 2014 boyunca istihdamın artacağını belirtenlerin, azalacağını belirtenlere farkı 62 puan. Türkiye, istihdam artışı beklentisinin en yüksek olduğu dördüncü ülke. Türkiye’nin önünde, 76 puanla Birleşik Arap Emirlikleri, 73 puanla Peru ve 65 puanla Hindistan var. Dünya ortalaması ise 29 puan ile Türkiye’nin çok gerisinde. 2014 yılında nüfus yapımızdan dolayı işsizlik oranı az da olsa artabilir, çünkü her yıl daha çok genç iş arayışına giriyor. Gençlerin işsizlik sorunu devam edecek. 2014’te dijital alanlardaki dijital pazarlama gibi uzmanlıklarla birlikte kanunların getirdiği yeni yaptırımlara bağlı olarak risk uzmanlığı, işyeri hekimliği gibi mesleklerin cazibesi artacak.

HİZMET SEKTÖRÜ ÖNE ÇIKIYOR

En çok karlılık yaratabilen sektörler en cazip olmaya devam edecek. Özellikle hizmet sektörünün cazibesi artacak çünkü Türkiye’de kanunlar sürekli bir yenilenme ve gelişim içinde. Böyle olunca da mükelleflere yeni sorumluluklar ve bu sorumluluklara en doğru çözümleri getirecek danışmanlara ihtiyaç var. En çok istihdam artışı hizmet, sağlık, bilişim ve finansal hizmetler sektörlerinde yaşanacak. BT odaklı meslekler ile temiz enerji, sağlıklı beslenme uzmanlıkları, doğal yaşam odaklı ürün ve hizmetlere yönelik uzmanlıklar geleceğin meslekleri olacak. Yabancı yönetici adayları daha çok Avrupa ülkelerinden oluyor. Bağlı bulundukları uluslararası şirketlerin Türkiye operasyonlarının başına geçmek suretiyle Türkiye’ye yönelebiliyorlar. Çalışan adayları olarak ise daha çok Balkanlar, Kuzey Afrika ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri’nden buraya lisans eğitimi almaya gelip de, sonrasında ülkelerine dönmek yerine kariyer şanslarını burada denemek isteyen bir grup var.

“Niteliksiz işgücü Çin’den”
İŞ HAYATINDA VERİMLİLİK DAMGASI

Piyasalardaki belirsizlik, ülkemizin seçim sürecine girmiş olması ve FED’in politikaları istihdam açısından 2014’ün zor geçebileceğinin sinyallerini veriyor. Bu da doğrudan istihdama etki edecektir. Diğer yandan hükümetin istihdam politikalarının üzerinde ısrarla durması bu negatif etkileri, en azından istatiksel olarak, minimuma indirebilir. Verimliliğin iş hayatının merkezinde olduğu düşünülürse endüstri ve işletme mühendisliğinin aranan meslekler arasında yer alacağını söyleyebiliriz. Bunun dışında bilgi işlem, uluslararası finans/ticaretin yanı sıra iş güvenliği, uyum ve denetim gibi regülasyonlarla belirlenen meslekler ve hastane işletmeciliği, gıda mühendisliği, dijital pazarlama ve iletişim gibi sektör uzmanlığı kazandıracak mesleklerin ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Bunun için de sertifika programları ve mesleki eğitimleri iş değiştirmek isteyenlerin değerlendirmesi gerekiyor. Çalışan sayısı nezdinde Çalışma Bakanlığı verilerine baktığımız zaman, niteliksiz iş gücü ihtiyacını karşılamak adına Çin’den, özellikle taahhüt işleri için önemli sayıda çalışanın Türkiye’ye gelmekte olduğunu görüyoruz. Özellikle Almanya, ABD, İngiltere ve Fransa’dan çok sayıda yabancı yönetici geliyor.

ÇOK YÖNLÜ LİDERE İHTİYAÇ VAR

2014’te içinde bulundukları organizasyonları rekabette geriye düşürmeyen, karlılık hedeflerini tutturabilen ama aynı zamanda elindeki yeteneği de en etkin şekilde ve tutup, kullanabilen yöneticiler her zaman revaçta olacaktır. Çok yönlü lider yöneticilere yönelik bir talep artışı beklenebilir. İşe yanlış alımın kurumlarda yarattığı verimlilik düşüşü, diğer çalışanlarda artan iş yükü ve memnuniyetsizlik itibariyle çok önemli maliyetler teşkil etmeye başladı. Bu doğrultuda kurumların işe alım süreçlerini gözden geçirmesi, yeniden tasarlaması gerekiyor. Bizim son dönemde yaptığımız çalışmalar, özellikle değerlendirme merkezi uygulamalarının giderek daha da yaygınlaştığını gösteriyor.

“Dijital uzmanlıklar önemli”
BİLİŞİM SEKTÖRÜ YÜKSELİŞTE

Devletin istihdam sayısını artırmak amacıyla yürüttüğü çalışmaların 2014’te de devam edeceğini düşünüyoruz. Verilerimize baktığımızda, en fazla sıkıntı yaşanan ara eleman ve vasıflı işgücü sorununa daha fazla önem verileceğini tahmin ediyoruz. Bı amaçla mesleki eğitim veren kurum ve kuruluşların sayısı arta-çaktır. 2014 te genel işsizlik oranının ortalama yüzde 10 seviyelerinde olacağını tahmin ediyoruz. Genç nüfustaki işsizlik oranında devam eden artış, önümüzdeki yıl da sürecek. Bilişim alanında bilgisayar programcılığı, bilgisayar mühendisliği, yazılım uzmanlığı, veri tabanı yönetimi yani kodlama yapabilmeyi sağlayacak ve büyük verileri yönetebilecek tüm mesleklerin bu yıl önemi artacak. Grafik, dijital tasarım gibi görsel tasarım alanındaki meslekler; sosyal medya uzmanı, iş ve çevre güvenliği uzmanı, uçak teknisyenliği gibi meslekler de önemini koruyacak.

SOSYAL VE DUİTALİK

Bilişim sektörü yükselişte. Gelişen teknolojiyle birlikte personel ihtiyacı artıyor. Tarım sektöründe istihdamda azalma söz konusu. Önümüzdeki birkaç yıl içinde inovasyon ve gelişim uzmanlığı, fason yöneticiliği, internet gazeteciliği, mobil uygulama geliştirme, risk yöneticiliği ve iş zekası uzmanlığı gibi mesleklerin yıldızı parlayacak. Teknoloji, 2014 yılında insan kaynakları alanında daha fazla ön plana çıkacak. Mobilite, sosyal insan kaynakları ve dijital İK kavramları bu yılın çok konuşulanları olacak. 2014’te de firmalar yan haklar ve esnek çalışma saatleriyle yetenekleri elinde tutmayı ve yeni yetenekleri firmalarına kazandırmayı hedefleyecek. Bu noktada çalışanlara; özel sağlık sigortası, bireysel emeklilik, özel araç, akıllı telefon, kreş, giyim çeki ve tatil gibi birçok ek imkan sağlanacak.

“Bankacılıkta hareketlilik sürüyor”
BANKALAR YÖNETİCİ ARAYACAK

İşe alımlar açısından hareketli olacak sektörler 2014 yılında da önceki yıllarda olduğu gibi perakende, hızlı tüketim malları, gıda, enerji, üretim, telekom, bankacılık ve finans olacak gibi görünüyor. Üst ve orta düzey yönetici seviyesindeki işe alımlarda ağırlıklı olarak bu sektörlerde olacaktır. Geçen yıl bankacılık ve finans sektöründe de yönetici değişimleri yaşandığını gördük; bu eğilimin 2014 yılında da devam edeceğini düşünüyorum. Gerek yapılanma ve yenilenmesine devam eden mevcut bankalar gerekse geçen yıl Türkiye’de faaliyet izni alarak şube açan bankalar üst ve orta düzey yönetici seviyesinde hareketlilik yaratacaktır.

Eskisi kadar olmasa da telekom, sağlık ve enerji işe alımlarm yoğun olacağı sektörler olarak dikkat çekiyor. MY Executive olarak, geçen yıl ağırlıklı olarak genel müdür, satış, pazarlama, mali işler, insan kaynakları ve lojistik direktörü pozisyonlarında projeler yürüttük. En çok talep aldığımız sektörler enerji, perakende, gıda, bankacılık, sağlık, lojistik, danışmanlık, sigorta, hızlı tüketim malları, dayanıklı tüketim malları, üretim ve sağlık oldu.

“Girişimci ve katılımcı”
YATIRIM FONLARI EĞİTİME ODAKLANDI

İş dünyası örgütleri, 2013’ün zorluklarla geçtiğini söylerken, 2014’te, ekonomi için en büyük tehdit unsurunun işsizlik olduğu görüşünde.

2014 yılında işsizlik oranlarının ABD’de yüzde 7.4’e gerilemesi, euro bölgesinde ise yüzde 12.2’ye yükselmesi bekleniyor. 2013’ün sonuna geldiğimiz şu günlerde artan işe alım talepleri, 2014’te Türkiye’deki istihdam artışı için olumlu bir gösterge. Yapılan yatırımlara bakıldığında sağlık ve teknoloji 2014’te parlayan iki sektör olacak. Bu anlamda öne çıkması beklenen meslekler bilgisayar yazılımcısı, donanım mühendisi, veri analistleri ve farklı kademelerde görev alacak sağlık profesyonelleri ve yöneticileri olarak karşımıza çıkıyor.

Yaşam süresinin uzaması, hastanede ve evde bakım hizmetlerinin gelişeceğini, tıp ve diğer sağlık hizmetlerine talebin artacağını gösteriyor. Özellikle erkekler sağlık sektöründeki pozisyonlar için daha fazla tercih edilecek. Yıldızı parlayacak sektörlerden biri de eğitim. Oldukça karlı olan eğitim sektörüne, özellikle yatırım fonlarının talebi oldukça yüksek. Bu yıl “yenilenebilir enerji sektörü” de gelişecek. Bu alanda yetkin profesyonellere daha çok ihtiyaç duyulacak. AVM’ler perakende sektörüne ivme kazandırdı. Üniversite mezunu, yabancı dil bilen satış uzmanlarına ihtiyaç duyulacak. Finans departmanı içinde bütçe planlama ve finansal kontrolör pozisyonları en çok ihtiyaç duyulanlar olacak. İşe alımlarda artış olacak diğer alanlar; iş geliştirme, stratejik planlama ve kurumsal sosyal sorumluluk departmanları…

FARKLI ALANLARDA DENEYİM ŞART

Son yıllarda firmaların değişen işe alım süreçlerine baktığımızda, işverenler her alanda esnek, kendini geliştiren, yenileyen, takım çalışmasına yatkın, spesifik bir konuda uzmanlaşmak yerine çeşitli sorumluluklar alıp bunları yürütebilen kişilerin seçimine ağırlık veriyorlar. İş arayan ya da iş değiştirmek isteyenler öncelikle bu tarz beklentilerin farkında olarak kendini geliştirmeli. Adayların yeteneklerini ve becerilerini keşfetmeye ağırlık veren firmalar iş süreçlerini çeşitlendirmek ve hızlandırmak üzere işe aldıkları yetenekli adayları tek bir birimde çalıştırmak yerine farklı alanlarda becerilerini ortaya koyabilecekleri proje ekipleri kuruyorlar. Artık her sektörde aranan adayların enerjik, girişimci ve katılımcı bireyler olmaları bekleniyor. Firmalar, misyonlarını gerçekleştirecek, değişimi yaratacak olan yeteneklerin peşindeler. İş geliştirme, satış ve finans departmanları hala revaçta.

“İşverenler istihdam artışı bekliyor”
BİLİŞİMDE YETENEK AÇIĞI SÜRÜYOR

Hızla değişen ve çalkantılı bir seyir izleyen ekonomik ortamlarda istihdam piyasaları hakkında öngörüde bulunmak oldukça zor. Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2014 birinci çeyrek istihdam beklentilerine göre, Türk işverenlerin yüzde 25’i istihdam artışı beklerken yüzde 9’u düşüş öngörüyor ve yüzde 65’i de herhangi bir değişiklik beklemediğini ifade ediyor. Bunun sonucunda Türkiye’deki Net İstihdam Görünümü yüzde 16’nm üzerini gösteriyor. En iyimser işe alım planları istihdam görünümünün sırasıyla yaklaşık yüzde 21 ve yaklaşık yüzde 20 olduğu İç Anadolu ve Ege Bölgesi’nden geliyor. Türkiye özelinde mühendislik ve satış/pazarlama alanlarında hala işverenlerimizce önemli bir yetenek açığı var. Bizim gözlemlerimiz de bilişim alanında kolay kolay kapatılamayacak bir açığın olduğu yönünde.

ESNEK İŞGÜCÜ BELİRLEYİCİ

Ekonomide belirsizliğin arttığı dönemlerde, esnek işgücü ihtiyaçları da paralel olarak artış gösterir. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemin trendleri ve fırsatları esnek işgücünden geçecektir. Bu trende ayak uydurabilen İK yöneticileri, iş kollarına daha güvenilir ve esnek destek verebilecek. Türk işgücüne ihtiyacın daha çok kalkınmakta olan Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri’nden geldiğini söyleyebiliriz. Çalkantılı sularda iyi kaptanlara ihtiyaç duyulur.

“Enerji belirleyici sektör”
ESNEK ÇALIŞMA HIZ KAZANACAK

Son zamanlarda enerji sektörünü büyük ilgiyle izliyorum. Çeşidi ne olursa olsun, enerji, 2014 yılında insan kaynağı ve iş dinamikleri açısından öne çıkan, belirleyici bir sektör olacak. Enerji sektöründeki yüksek büyüme hızı, sektördeki insan kaynağı ve yetenek gereksinimini maksimum seviyeye çıkardı ve sektör şu anda kendi yeteneğini yetiştirme çabası içerisinde. Bu, piyasaya iş olanakları olarak geri dönecek. FMCG, bankacılık, üretim gibi ana alanlar toplu iş yaratma potansiyelini önümüzdeki şene de koruyacak; bununla birlikte, yakın geleceğin göreceli olarak daha fazla sayıda “niş meslek” yaratacağı kanısındayım. Bunlar yeni ekonominin iş dünyasına kazandırdığı sektörler olacak: Dijital, sosyal medya, teknoloji ve kişisel hizmetler alanlarındaki sektör ve işler 2014’te daha da hız kazanacak. İnsanların daha esnek çalışma modellerine geçmesini bekliyorum. Türkiye’de özellikle gençlerde girişimcilik iştahı artıyor, önümüzdeki yıl ‘freelance’ çalışma, birden fazla projede çalışma, farklı şirketlere iş yapma gibi modelleri daha sık göreceğiz.

“Yöneticileri farklı fırsatlar bekliyor”
ÇALIŞANLAR OFİSTEN BAĞIMSIZLAŞACAK

Bu yıl Türkiye’deki istihdam artışının yüzde 2.5 civarında olması bekleniyor. Bilişim, tele-kom, e-ticaret, perakende ve bankacılık sektörlerinde yoğun işe alım gerçekleşmesi öngörülüyor. 2014 yılındaki büyüme ile ilgili yöneticileri de çok değişik fırsatlar bekliyor. NBS İnsan Kaynakları olarak yeni yatırımlarla birlikte genel müdür ve genel müdür yardımcısı pozisyonlarında daha şimdiden şirketlerden talepler alıyoruz. Teknoloji, telekom, e ticaret ve bankacılık sektörlerinde teknik, satış, proje yönetimi, kalite yönetimi, iş sağlığı güvenliği pozisyonlarında da talep olacağını öngörmekteyiz. İK’daki gelişim ve değişimler 2014 yılında da teknolojiyle ilintili şekilde ilerleyecek gibi görünüyor. Bulut teknolojisiyle birlikte çalışanlar giderek ofisten bağımsızlaştıracak.

İş ilanlarına başvuru yüzde 23.7 arttı

Yenibiris.com’un İstihdam Raporu 2013 verilerine göre, yapı-inşaat sektörü iş ve istihdam alanında bu yılın en hareketli sektörü olarak öne çıktı. Sektör yüzde 9.18 oranı ile 2013‘ün de galibi oldu. Eğitim (yüzde 7.75) sektörü ise geçen yıla göre yüzde 2.48’lik bir büyüme göstererek 2ûl3’ün en çok ilan yayınlayan ikinci sektörü oldu. Eğitimi, perakendecilik-toptancılık (yüzde 7.66), turizm-otelcilik (yüzde 7.11) ve üretim-imalat (yüzde 6.99) sektörleri takip etti. 2013’te en çok aranan pozisyonlar arasında, yüzde 14.12 ile satış temsilcileri listenin en üst sırasında yerini aldı.

Satış temsilcisi ilanları bu yıl geçen yıla oranla yüzde 1.14 artış gösterirken, muhasebe elemanı (yüzde 10.36), çağrı merkezi müşteri temsilcisi (yüzde 6.66), sekreter (yüzde 6.23) ve İngilizce öğretmeni (yüzde 4.92) pozisyonları işveren tarafından en çok aranan diğer pozisyonlar oldu. İş arayanların yaptığı başvurulara bakıldığında ise yine yapı-inşaat sektörü öne çıkıyor.

Yapı-inşaat sektörünü (yüzde 9.4), 2012 yılına göre yüzde 2 oranında artış ile dikkat çeken bankacılık-finans sektörü (yüzde 8.9) izledi. Buna paralel olarak iş arayanların en çok başvuruda bulunduğu pozisyonlar arasında yüzde 7.12 ile gişe elemanı pozisyonu listenin üst sıralarında yerini aldı. 2013’te yayınlanan ilan sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 15.8 oranında artarken, ilanlara yapılan başvurular da yine geçen yıla oranla yüzde 23.7 arttı.

PERFORMANS SİSTEMLERİ SİL BAŞTAN

2014’te gelişen teknolojiyle network ve haberleşme, mobil ticaret sektörleri önemini artıracak. Özellikle e-ticaret sektöründe yaşanan büyüme, e-ticaret yazılımcısı ve internet pazarlamacılığı pozisyonlarına yönelik iş ilanlarını artıracak. Yazılım ve teknoloji uzmanlığının, önümüzdeki yıllarda da yıldızı parlayacak. Ayrıca işe alımda şirketler sosyal medyayı çok daha fazla kullanacak. İK danışmanlık firmalarının etkinliği ise artmaya devam edecek. Üretim firmaları başta olmak üzere 2014 yılında şirketlerin birçoğu performans sistemlerini geliştirecek veya yeni bir performans sistemi kurgulayacaklar.

“Startup’lara dikkat!”
GENÇ YÖNETİCİLER REVAÇTA

2014’te özellikle üst kademe yönetici pozisyonlarına ihtiyaç olacak ve üst düzeyde yer değiştirmeler gündeme gelecek. Ar-Ge çalışmaları nedeniyle bilim adamlarının buluşları Türkiye’de yatırımlara dönüşmeye başlayacak. Özellikle Silikon Vadisi’nde geliştirilen enerji, teknoloji ve sağlık sektörüne yönelik yeni projeler Türkiye’de gündeme gelmeye başladı. Yabancı yatırımcıların bölgeye ilgisi büyük olduğundan startup’ların kurulmasını bekliyoruz. Bu da istihdama pozitif şekilde yansıyacaktır. Ortadoğu, Balkanlar, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya gibi ülkelerde Türk yöneticilerin sayısı giderek artacak. Bir süredir orda görev yapan yöneticilerin Türkiye’ye dönme talepleri oluyor. Ayrıca Amerika, Afrika ve bazı Avrupa ülkelerinden de hem Türk hem de yabancı yöneticilerin başvurularını atıyoruz. Son dönemde Sudan, Azerbaycan, Güney Afrika, Kazakistan ve Rusya’dan yabancı yöneticiler Türkiye’ye ilgi gösteriyor, itibarı yüksek, başarıları kanıtlanmış, istikrarı yakalamış, referansı kuvvetli, güven duyulan genç yöneticiler talep ediliyor.

HOLDİNGLEŞME TRENDİ ARTIYOR

Bu yıl halka açık şirketlerde bağımsız yönetim kurulu üyelerine olan ihtiyaç artacak.

Özellikle Türk sermayeli grupların yeni iş alanlarına girme, ortaklıklar kurma ve yeni yatırımları nedeniyle holdingleşme trendi artıyor ve bunun sonucu olarak da halka arz hedeflerine şahit oluyoruz.

Ayrıca az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok ciddi iş potansiyelleri var ve potansiyeli olan bölgelerde yeni yatırımlar yapılıyor. Burada yerel ortakla da hareket ediliyor. Irak, Suudi Arabistan, Sudan, Cezayir, Katar, Abu Dabi, Kazakistan, Türkmenistan, Arnavutluk, Romanya gibi ülkelerde yatırım bedelleri yüksek işler kuruluyor. O bölgeler için Türkiye’den güvenilir ve deneyimli yöneticiler transfer ediliyor.

SOSYAL SORUMLULUK ARTACAK

Perakende, inşaat, denizcilik, maden, bilişim, telekom, e-ticaret, sağlık, eğitim, enerji, iletişim, hızlı tüketim ürünleri, finans ve bankacılık sektörleri hareketlenecek. Özellikle lüks sektöründe Avrupa merkezli şirketlerin Türkiye’de mağazacılıkta büyüme planlarına ve yatırımları-şahit oluyoruz. Dolayısıyla bu alanda da işgücü ihtiyaçları oluşacaktır. Yabancı sermayenin liason ofislerinin sayısı da artıyor.

Sosyal sorumluluk projeleri artmaya devam edecek, dolayısıyla bu yapılarda mutlaka işgücü ihtiyacı olacak. Ücretler geçen yıla göre daha iyi seyredebilir. Ancak performansa ve hedeflere bağlı olarak yapılanan prim ve bonus sistemleri daha ön planda. Kişiler artık iş değiştirirken daha dikkatli.

“Türkiye üretim merkezi”
ÜRETİM MÜDÜRLERİNE İHTİYAÇ VAR

istihdam politikalarıyla ilgili büyük değişiklikler öngörmüyoruz.

Şirketler yatırımlarını artırıyor ancak masrafları düşük tutmak adına kadrolarını, işlerini büyüttükleri ölçüde genişletmiyorlar. Önümüzdeki dönemde özellikle enerji, lojistik, tarım, bilişim ve hizmet sektörlerinin önemi artacak. 2014 için özellikle bilgi teknolojileri, bankacılık ve perakende sektörlerinde, artan büyümeye bağlı olarak işe alım oranlarında da bir artış olacak. Genel olarak, özellikle satış fonksiyonlarına yönelik işe alımlar artabilir. Çok nitelikli, hem yurtiçinde hem de yurtdışmda çalışabilecek, üst düzey satış yöneticilerini bulmak hala bir sıkıntı. Bunun yanı sıra, Türkiye çevre ülkeler arasında bir üretim merkezine dönüşmüş durumda. Nitelikli üretim müdürlerine yönelik sürekli bir ihtiyaç var. Sosyal medya uzmanlığı, e-ticaret ve mobil uygulamalar yazılım uzmanlığı, internet pazarlama geleceğin yeni meslekleri olacak gibi görünüyor. IK’da ise teknolojiyi iyi kullanan ücretlendirme ve yan haklar spesifik çalışan kişilerin tecrübeleri değerli olacak.

İRAN BÜYÜK FIRSAT

Batı Avrupa ve ABD, Türkiye’yi yakından takip ediyor ve Türk yöneticilere bakışları da olumlu. Aynı zamanda, gelişmekte olan komşu ülkeler de deneyimli yöneticilerin merkezi olarak Türkiye’yi gözlemliyor. OneWorld olarak pek çok yöneticiyi Azerbaycan, Kazakistan ve Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde işe yerleştirdik. Bu bölge ülkelerinde yetenek eksikliği var ve Türkler çok başarılı bulunuyor. Bu bölgelerdeki ülkeler dışında, İran’ın büyüme potansiyeli çok yüksek.

İK’da online kanallar büyüyecek, Linkedin önemli bir kaynak olmaya devam edecek. Şirketler gitgide performans odaklı ücretlendirme yapılarına yöneliyor. Bu doğrultuda baz maaşlarda çok fazla olmasa da, bonus ve performans odaklı başka ödemeler daha fazla önem kazanıyor. Performans yöneliminde online uygulamalar daha da artacak.

Dijital istihdam pazarı büyüyor”
İSTİHDAMDA ÖNCÜ İNŞAAT

2013’te tüm lokomotif sektörler istihdam anlamında potansiyelini önemli ölçüde artırdı. İstihdamda öncülüğü, yine uzun yıllardan bu yana olduğu gibi inşaat ve tekstil sektörleri yaptı. 2013’ün ilk 11 ayında yüzde 59’luk artışla bilişim ve yüzde 65’lik artışla sağlık sektörleri 2013’ün sonlarına doğru rekor kırarak önemli yükseliş kaydetti. Özellikle bir önceki yıla göre yüzde 152 artış gösteren elektrik ve elektronik ve yüzde 159 artış gösteren hizmet sektörünün yarattığı istihdam da sevindirici. 2013’te en çok aranan satış temsilcisi pozisyonu yine liderliğini korudu. Burada dikkat çekici olan ise, mağaza müdürü ve insan kaynakları pozisyonlarının 2013 yılında geçmiş yıllara oranla en çok arananlar içinde öne çıkması.

DİJİTALDE İHTİYAÇ BÜYÜK

İnternet ve mobil mecra, istihdamda da kendi kurallarını yaratıyor. Kariyer.net’te belki iki üç yıl önce adı bile geçmeyen bazı uzmanlar için firmalardan gelen talep, dikkat çekici boyutlara ulaştı. Sosyal medya, arama motoru optimizasyonu, e-ticaret, mobil içerik geliştirme veya mobil pazarlama uzmanları gibi pozisyonlar için yayınlanan iş ilanlarının sayısında her yıl bir önceki yıla göre iki üç kata varan artışlar gözleniyor. İlan sayıları hala az ama bu alanlarda deneyim ve bilgi sahibi olan adaylar çok iyi koşullarda iş bulabiliyor. İnternet alanında web programcısı, web hosting uzmanı, web master, web arayüz geliştirme uzmanı en çok aranan uzmanlar. Web tasarımcısı, içerik yöneticisi veya editör, yayın yöneticisi, portal yöneticisi de sektörün en çok aradığı vazgeçilmez uzmanlar. Web reklam uzmanı, dijital pazarlama uzmanı gibi pozisyonlar da pazarlama tarafında talep ediliyor. Aynı uzmanlıklar, sosyal medya, arama motoru optimizasyonu, mobil uygulamalar ve e-ticaret alanlarında da giderek işverenler tarafından daha fazla aranıyor.

Ezgi Güler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu