Haberler

2014 Yılında Beyaz Eşya Satışları Artacak

Son yıllarda hızlı büyüme yaşayan beyaz eşya ve tüketici elektroniği sektörleri 2013’te de beklenildiği gibi büyümesini devam ettirdi. Bu büyümede Türkiye’nin genç nüfusu, artan evlilikler ve gelir düzeyindeki artışın oldukça önemli bir rolü var. Seçimlerin de etkisi ile büyümenin 2014’te de devam etmesi bekleniyor.

beyaz esya satislari 2014

22 milyonu aşan üretimiyle dünyanın beş büyük beyaz eşya üreticisinden biri olan Türkiye, iç pazar büyümesini aralıksız devam ettiriyor. Öyle ki 2008’de 5 milyon 100 bin adet olan iç pazar satışları 2013’te 7 milyona yaklaşarak yeni bir rekor kırdı. Benzer durumu tüketici elektroniği için de söyleyebiliriz. Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2013’ün ocak-kasım döneminde yüzde 25,5’lik büyüme ile 8,2 milyar liralık ciro elde etti.

BEYAZ EŞYA YÜZ GÜLDÜRDÜ

Detaya girdiğimizde 2013 yılına yavaş başlayan beyaz eşya sektörünün özellikle ikinci yarıda toparlanarak iyi bir yılı geride bıraktığını görüyoruz. Pazar araştırma şirketi OPR verilerine göre, 2013 yılı sonunda adetsel bazda yüzde 4, cirosal bazda yüzde 6 civarında büyüme bekleniyor.

Beyaz eşya kategorisine baktığımızda 2013’te en büyük büyüme çamaşır makinesi kategorisinde yaşanırken, onu bulaşık makinesi kategorisinin izlediğini görüyoruz. Buzdolabı kategorisi ise 2012 ile paralel hareket etti. 2013 Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla fırında üretim 3 milyon 332 binden 3 milyon 555 bine, bulaşık makinesinde üretim 2 milyon 956 binden 2 milyon 999 bine, çamaşır makinesinde üretim 5 milyon 39 binden 5 milyon 287 bine çıktı. Tıpkı üretimde olduğu gibi ihracatta da benzer büyümeler yaşandı.

televizyon

LED BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan elektrik-elektronik sektörü en büyük pazarımız olan Avrupa’daki durgunluğun devam etmesi ve global ekonomideki belirsizliklere rağmen 2012 yılını 12 milyar dolara yaklaşan ihracatla kapatmıştı. 2013’ün 11 aylık döneminde ihracat 10 milyar 909 milyon dolara ulaşarak hedef tutturulmuş oldu.

İç pazarda tüketici elektroniği tarafında da 2013 oldukça iyi bir yıldı. GfK TEMAX Türkiye 2013 üçüncü çeyrek sonuçlarına göre, tüketici teknolojisi ürünleri pazarı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25,5’lik büyüme ile 8,2 milyar liralık ciro elde etti. Sözkonusu pazar, geçen yıla göre adet bazında ise yüzde 6,5 büyüdü.

2013’ün üçüncü çeyreğinde, panel televizyonların domine ettiği tüketici elektroniği sektörü pazarı, 1 milyar 75 milyon liralık ciro ile 2013 yılının üçüncü çeyreğine göre yüzde 7 büyüdü.

Büyümeye devam eden LED televizyonların pazar payı daha da artarak yüzde 85’i aşarken, hem 3D hem Smart özellikli LED televizyonlar geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 49 büyüyerek pazarın neredeyse yarısına sahip oldu. Aynı şekilde ev sinema/ses sistemleri, geçen yılın üçüncü çeyreğine göre yüzde 16 büyüyerek, tüketici elektroniği sektöründe en yüksek büyümeyi gerçekleştiren ürün grubu oldu. Ev sinema sistemlerindeki büyümeyi sağlayan Blu-Ray özellikli cihazların payı yüzde 6l’e ulaşarak 2012 yılının üçüncü çeyreğine göre çift haneli büyüdü.

INOVATİF ÜRÜNLER

Samsung Electronics Beyaz Eşya Ürün Grup Müdürü Burçin Arabul, 2014 yılında yerel seçimlerinin de olduğunu düşünerek, beyaz eşya kategorisinin 2013 yılına göre adetsel bazda yüzde 5, cirosal bazda yüzde 8 civarında büyümesinin beklendiğini söylüyor. Arabul, Samsung olarak, 2014 yılında enerji verimli ürünlerin daha da öne çıkacağını ve üreticilerin yapacakları kampanyalar ile birlikte tüketicilerin evlerindeki ürünleri yeni enerji verimli ürünler ile değiştireceklerine inandıklarını dile getiriyor.

Vestel’in pazarlamadan sorumlu genel müdürü Ergün Güler, 2013’te beyaz eşya sektöründe yüzde 7 büyüme gerçekleştirdiklerini belirtirken, ihracat pazarlarına Brezilya ve Çin gibi yeni ülkeleri eklediklerini dile getiriyor. Güler, 2014’te inovatif ve farklılaşmış ürünlerin daha da ön plana çıkmasını dile getirirken, “Sektör artık tüketicilerin tercih ve alışkanlıklarını algılayıp öneriler geliştirebilen, mobil olarak kontrol edilebilen, farklı renk ve tasarımlar sunan ürünlere yöneliyor” yorumunda bulunuyor.

İHRACAT BÜYÜYECEK

LG Electronics Türkiye Genel Müdürü Calvin Cho ise 2014’te dünyadaki eğilimlere paralel olarak esnek ekran teknolojilerinin ağırlık kazanacağını dile getirirken, “Şu anda tüketici elektroniğinde ULTRA HD TV’ler gündemde ve kullanıcıların evlerine girmeye başladı. Bu trend 2014’te daha da hız kazanacak” diyor.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, 20l4’e ilişkin olarak “ABD ve Avrupa ekonomisine yönelik tahminler olumlu. Küresel ekonominin seyri pozitif yönlü ilerleyecek gibi görünüyor. Özellikle pazarlarımız olan Rusya, Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinde önümüzdeki yıl daha büyük bir büyümenin gerçekleşmesi bekleniyor. Bu yüzden 2014 yılında ihracat performansı açısından daha iyi bir yıl bekliyorum” yorumunda bulunuyor.

EMRAH GURKAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu