Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

2014 yıl sonu enflasyon tahmini

2014 YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ ÜÇ AYDA 2,3 PUAN YUKARIYA TAŞINDI.

Merkez Bankası, 2014’ün ikinci Enflasyon Raporu’nu geçen hafta yayınladı. Bu raporda 2014 yıl sonu enflasyon tahmininde 1 puanlık artış yapıldı. Daha önce yüzde 6,6 (yüzde 5,2-8 aralığının orta noktası) olan 2014 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 7,6’ya (yüzde 6,4-8,8 aralığının orta noktası) çıkarıldı.

2015 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 5’te sabit tutulurken, enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüsü de korundu.

Merkez Bankası, ocak ayı sonunda yayınladığı önceki Enflasyon Raporu’nda da 2014 yıl sonu enflasyon tahminini yükseltmişti. O zamanki yükseliş 1,3 puan olmuştu. Son yapılan artışla birlikte üç ayda enflasyon tahmini 2,3 puan yukarıya taşınmış oldu. Böylece geçen ekim ayında yüzde 5’lik hedefe çok yakın olan enflasyon tahmini şimdi hedefin etrafındaki 2’şer puanlık belirsizlik aralığının da dışına çıktı.

2014_enflasyon_tahmini

KUR ETKİSİ BÜYÜK

Enflasyon Raporu’nda 2014 yıl sonu enflasyon tahminine yapılan 1 puanlık zammın gerekçeleri olarak döviz kurundaki artış, ithalat ve petrol fiyatlarındaki yükseliş, gıda fiyatlarındaki olumsuz seyir ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma gösteriliyor. Yıl sonu enflasyon tahminini döviz kurlarındaki artışın 0,3 puan, ithalat ve petrol fiyatlarındaki yükselişin 0,1 puan, gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü güncellemenin 0,3 puan, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın da 0,3 puan yükselttiği belirtiliyor.

Enflasyon tahmininde ocak ayında yapılan 1,3 puanlık artışın ise 0,5 puanı döviz kurlarındaki yükselişten, 0,5 puanı yılbaşında yapılan vergi zamlarından, 0,3 puanı da gıda enflasyonu varsayımının yükseltilmesinden kaynaklanmıştı.

Bunları topladığımızda son üç ayda enflasyon tahminine yapılan 2,3 puanlık zamda en çok döviz kurlarındaki yükselişin etkili olduğunu görüyoruz. Döviz kurlarındaki yükselişin enflasyon tahminindeki artışa toplam etkisi 0,8 puanı buluyor.

Döviz kurlarındaki yükseliş Merkez Bankası’nın 28 Ocak’taki şok faiz artışından sonra durdu, 30 Mart’taki yerel seçimler sonrasında da epey bir geri dönüş oldu. Altı ay önce 2 TL civarındayken ocak ayında 2,30 TL’nin üzerine kadar çıkan dolar kuru, son bir aydır 2,10-2,15 TL arasında seyrediyor. Bu nedenle enflasyon konusunda döviz kurları kaynaklı endişe giderek azalıyor.

TEHLİKE GEÇMEDİ

Ancak Merkez Bankası’nın da tespit ettiği gibi son gelişmelerin fiyatlama davranışlarında bozulma yaratmış olması, enflasyon konusunda rahatlamaya imkan vermiyor. Bu bozulma önümüzdeki dönemde de sürebilir ve enflasyonun tahmin edilenin de ötesine yükselmesine yol açabilir. Buna engel olmak için enflasyonda beklenen düşüş başlayana ve hatta bir miktar mesafe alana kadar para politikasının sıkı tutulmaya devam edilmesi gerekiyor. Oysa Merkez Bankası’nın son mesajları piyasalarda daha erken bir faiz indirimi beklentisi yaratmış bulunuyor. Bu durum beklenti yönetimi konusunda sorun yaratabilecek gibi görünüyor.

Merkez Bankası’nın son tahminlerine göre, enflasyonun mayıs ayında çift haneye dayanması ihtimali var. Hatırlarsanız biz de en son enflasyon değerlendirmemizde bu olasılığa dikkat çekmiştik. Merkez Bankası, haziran ayında düşüşün başlayacağını ve yıl sonunda enflasyonun yüzde 7,6 civarına ineceğini tahmin ediyor. Fakat bizim hesaplarımız yıl sonu için de çift haneli enflasyon olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor. Merkez Bankası’nın tahmininin tutması için fiyatlama davranışlarında bir kırılma yaşanması ve bunun baz etkisinin tersine döneceği yılın son üç ayındaki olası yükselişi engellemesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu