Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

2014 sonu için piyasa beklentileri

2014 sonu için piyasa beklentileri2014 sonu için beklentilerim değişmedi. Endekste 88 bin 89 bin bandı, dolar/TL’de ise 2.20’ler olası. 2015’in ilk yarısında ise BIST-100 endeksinde 70 binlere kadar geri çekilme, dolar/TL’de ise 2.40-2.50 TL bandına kadar yükseliş bekliyorum. …

Türkiye’nin büyüme rakamlarını nasıl yorumluyorsunuz?

Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1.7 büyüyebildi. Düşük olarak kabul edilebilecek yüzde 2.7’nin dahi altında kaldı. Yılbaşından beri ekonomide büyüme yüzde 2.8’e ulaştı. Dördüncü çeyreğe ait öncü göstergeler çok ciddi bir sıçramaya da işaret etmiyor. Haliyle bu yılı zar zor yüzde 3 civarında bir büyüme ile kapatabileceğiz. Kurdaki istikrarsızlık, tarımdaki kuraklık, çevre ülkelerdeki jeopolitik risklerin ihracatımızı olumsuz etkilemesi, yüksek sayılabilecek faizler bu yılki zayıf büyümenin arkasındaki temel faktörler.

Ancak önümüzdeki yıl büyümenin hızlanarak yüzde 4’ü zorlayacağını tahmin ediyorum. Gerçi 2105 tahminim bile Türkiye’nin potansiyel büyüme hızı olan yüzde 4.5’un altında kalıyor. Önümüzdeki yıl Amerikan Merkez Bankası (FED) kaynaklık kur riski, büyümenin önündeki temel engellerden biri olmaya aday.

FED ifade değişikliği yapacak. Buna nasıl hazırlık yapabiliriz?

ABD ekonomisindeki toparlanma giderek güçleniyor. Ekonominin kasım ayında 320 bin yeni istihdam yaratmasının yanı sıra önceki iki ayın istihdam verisinin de 45 bin kadar yukarı yönde revize edildiğini gördük. İşsizlik oranı da yüzde 5.8 düzeylerinde. Ki daha önce defalarca işlemiştim, FED’in ilk faiz artırımını işsizlik oranının doğal işsizlik oranına (yüzde 5.5) gelmesiyle yapması beklenmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu