Bilim - Teknoloji - İnovasyon

11 üniversiteden 145 buluş

11 üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi tarafından 10 farklı kategoride başvurusu tamamlanmış 100, tescillenmiş 45 buluş endüstriyel üretime geçebilmek için yatırımcı arıyor…

ÜZÜLEREK söylüyorum ki yenilik, buluş denilince genelde yabancı orijinli gelişmelerden söz ediyoruz. Şüphesizi bizde de teknolojiye, inovasyona kendini adayan gençler, buluşa, icada ömrünü harcayan insanlar var. Ancak bir şekilde ya seslerini duyuramıyorlar ya da gündemin yoğunluğu arasında kaybolup gidiyorlar. Ama bugün güzel bir haberim var. Ülkemizde teknoloji transferine öncülük eden 11 üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi (TTO), 10 farklı kategoride başvurusu tamamlanmış 100, tescil-lenmiş 45 buluşu kasım ayında yapılacak bir fuarla yatırımcılarla buluşturmaya hazırlanıyor.

Buluştan inovasyona dönüşüm hikayelerinin de anlatılacağı ‘Üniversitelerin Patentleri Sanayi ile Buluşuyor’ başlıklı bu fuarı, USIMP (Üniversite Sanayi işbirliği Merkezleri Platformu) düzenliyor. Tarihi 8-9 Kasım. Yeri İstanbul Harbiye Askeri Müzesi. İçeriğine gelince neler var neler? Birçok sektöre inovatif çözümler sunan bir sürü buluş endüstriyel üretime geçebilmek için yatırımcı arıyor. Doğrudan tüketiciyi ilgilendirdiği için birkaç ilginç buluşu paylaşalım…

inovasyon

Buluşlardan biri çölyak hastaları için ‘lüpen bulguru’ ve üretim yöntemi. Biliyorsunuz çölyak hastalarının glütensiz diyet yapmaları gerekiyor. İşte bunun için geliştirilen lüpen bulguru da üretimi kolay ve ekonomik bir alternatif olarak yatırımcılarına sunuluyor.

‘Nikotin içerikli çay’ da başka bir derde deva olmaya aday. Patlıcangillerden elde edilen nikotin formülünün bitkisel aromalarla zenginleştirilmesi ile geliştirilen bu çay için herkes içebilir deniliyor, asıl amaç ise sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olmak. Nikotin bandı, nikotin sakızı, elektronik sigara gibi yöntemlere karşı avantajları bulunduğu da belirtiliyor.

Otomotiv sektörü için lastiğin dönme işlevinin ‘adım atma’ fonksiyonu gibi kullanılmasını sağlayan ‘anti patinaj sistemi’nden günümüzde kullanılan katı uzuvlu sileceklere alternatif ‘esnek silecek mekanizması’ gibi inovatif çözümler de lisansör arıyor.

İlgili sektör yetkililerinin kolaylıkla anlamlandırabileceği pek çok buluş arasında, benim ilk etapta ‘zihni sinir’ proje sandığım buluşlar da var. Bunlardan biri, ‘yutkunma egzersiz aparatı’ Sonradan öğrendim ki Amerika’da her yıl 9 milyon civarında kişi yutma güçlüğü nedeniyle kliniklere başvuruyormuş. Ülkemizde ise Hacettepe Yutma Bozuklukları Uygulama ve Araştırma Merkezi verilerine göre, her yıl bu şikayetle ortalama 2500 hasta geliyormuş. Bu medikal buluş da bu hastalar için geliştirilmiş ve kendisini dünya pazarına tanıtacak yatırımcısını bekliyor.

Paylaşılabilir aşamaya gelmiş bu projelerin pek çoğu yatırımcı bulsa, tanıtımı yapılsa belki de dünya ölçeğinde pazar bulabilecek. Yatırımcıysanız, inovatif arayışlarınız varsa bu fuarı kaçırmayın ve http://www.usimppatentfuari.org.tr/ adresine de mutlaka göz atın…

İNOVATİF
Dijital avantajlar sunan yazıcılar

OKI, küçük işletmeler ve bireysel kullanıcıların da dijital avantajlardan yararlanabilmesi için geliştirdiği yazıcılarını ‘Akıllı Renkli Çözümler1 olarak tanıttı. Yeni yazıcılarda büyük renkli dosyaları aktarabilen Gigabit Ethernet, mobil cihazlardan doğrudan baskı alabilen AirPrint, buluta bağlanarak mobll baskı yapılabilen Google Cloud Print 2.0 uyumluluğu gibi özellikler bulunuyor.

KREATİF
Uçan kameralarla şelfle

Fotoğraf çeken drone’ları biliyoruz ama Hover Çamera’lar tam da selfie severlere göre. Katlanabilen, uçabilen 238 gramlık karbonfiber kamera ’follovv me’ özelliği ile sizi takip ederek çekim yapıyor. 13 megapiksellik fotoğraf ve 4K video özellikli bu kamerayı, mobil uygulama ile cep telefonu üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Fiyatı ise 549 dolar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu